Žilinský Večerník

30. apríl 2024 | Anastázia
| 4°C

Poradňa

Ako vybrať umývadlovú batériu

Výber umývadlovej batérie je často podceňovaným, ale zásadným krokom v procese designu kúpeľne. Správna batéria dokáže prepojiť všetky prvky kúpeľne do harmonického celku, zatiaľ čo zle zvolená môže narušiť celkový vzhľad a funkčnosť priestoru. Okrem estetického významu hrá umývadlová batéria dôležitú úlohu aj v praktickom každodennom používaní, preto je nevyhnutné zvážiť niekoľko kľúčových aspektov, než sa rozhodnete pre ten pravý model.

15.04.2024 | 10:23

Zohľadnite štýl vašej kúpeľne

Kľúčom k úspechu je zladenie designu umývadlovej batérie s celkovým štýlom a designom kúpeľne, vrátane sprchového setu, umývadla a ďalších sanitárnych prvkov. Pokiaľ má vaša kúpeľňa moderný, minimalistický design s hranatými prvkami, mali by ste zvoliť batériu, ktorá túto geometriu dopĺňa. Naopak, v kúpeľniach s viacerými zaoblenými prvkami a jemnejšími líniami bude lepšie vyzerať umývadlová batéria s mäkšími tvarmi. Dôležité je tiež zladiť povrchové úpravy – chróm, matná čierna alebo mosadz sa musia harmonicky dopĺňať medzi všetkými kovovými doplnkami a armatúrami v priestore. Vyberajte teda umývadlovú batériu ideálne naraz so sprchovacím setom či vaňovou batériou a vezmite do úvahy jej tvar aj farbu. Širokú ponuku umývadlových batérií si môžete pozrieť tu.

 

Premýšľajte o funkčnosti

Funkčnosť je ďalším rozhodujúcim faktorom. Pokiaľ ide o praktické používanie, je potrebné zvážiť, kto a ako bude umývadlovú batériu najčastejšie používať. Pre rodiny s malými deťmi môžu byť ideálne bezdotykové batérie, ktoré uľahčujú ovládanie a zároveň zvyšujú hygienu.

Pre umývadlá na dosku sú vhodné vyššie stojankové batérie, ktoré umožňujú pohodlné umytie rúk aj tváre bez striekania vody mimo umývadla. Majte na pamäti, že pre pohodlnú inštaláciu takejto batérie je potrebné zaistiť dostatok priestoru na doske, kde je umývadlo usadené, najmä medzi umývadlom a zrkadlom zaveseným na stene.

Umývadlá zapustené pod dosku často vyžadujú batérie s nižším výtokom, aby sa zachovala estetika a funkčnosť. Podomietkové batérie potom prichádzajú do úvahy, ak hľadáte maximálne minimalistický design a máte priestor na ich inštaláciu v stene za umývadlom. 


 

Materiál a odolnosť

Odolnosť a ľahká údržba by mali byť ďalšími kritériami pri výbere. Mosadz pokrytá chrómom je tradičnou voľbou pre jej dlhú životnosť a jednoduchú údržbu, zatiaľ čo nerezová oceľ ponúka modernejší vzhľad a je tiež veľmi odolná. Matné čierne alebo mosadzné batérie sú vhodné pre tých, ktorí hľadajú designový prvok, ktorý bude v kúpeľni vynikať. Vždy je však dôležité zvážiť, ako sa bude povrch správať v priebehu času a ako ľahko sa udržuje. V dnešnej dobe sú však na trhu dostupné umývadlové batérie so špeciálnymi povrchovými úpravami, ktoré zaisťujú ľahkú údržbu a čistenie batérie. Zaschnuté kvapky vody z nich odstránite jednoduchým pretrením prstom či navlhčenou handričkou.

 
Rozmery a inštalácia

Rozmery umývadla a dostupný priestor sú zásadné pre výber správneho typu batérie. Umývadlá na dosku vyžadujú batérie, ktoré sú dostatočne vysoké a majú dlhý výtok. Pre menšie umývadlá alebo kúpeľne, kde treba myslieť na každý centimeter, môžu byť ideálne podomietkové umývadlové batérie, ktoré ušetria miesto a pridajú na elegancii. Podomietková inštalácia je ideálnou voľbou pre minimalistický design, ale vyžaduje viac plánovania a prípravy priestoru.


Správny výber umývadlovej batérie môže výrazne ovplyvniť celkový dojem z vašej kúpeľne. Pri výbere je dôležité zvážiť nielen design a funkčnosť, ale aj materiál, odolnosť a typ inštalácie, aby vyhovoval vášmu životnému štýlu a potrebám. So správnym prístupom a informáciami môžete vybrať batériu, ktorá bude nielen praktickým, ale aj estetickým doplnkom vašej kúpeľne po mnoho rokov.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod