Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Spravodajstvo

Aktivisti z Brodna žiadajú mesto o výpožičku problémového potoka

Obyvatelia Brodna vstúpili do protestu proti mestu. Žiadajú, aby prebralo zodpovednosť za zlý stav potoka Brodnianka. Mesto ale tvrdí, že o potok sa má starať správca. Ten hovorí o kompletnej rekonštrukcii.

22.01.2013 | 14:51

ŽILINA - BRODNO. Miestne Občianske združenie Brodnianov podalo začiatkom januára verejný protest proti pripravovanému rozpočtu mesta Žilina pre roky 2013 - 2015. Členovia združenia radnici vyčítajú, že v rozpočte neráta s reguláciou potoka Brodnianka, ktorý je v katastrofálnom stave.

Mesto zodpovednosť odmieta
Drobný vodný tok, ktorý preteká cez Brodno, narobil miestnym už kopu problémov – najmä v období záplav. „Dlhé roky bojujeme za to, aby sa tu vyreguloval vodný tok, no, žiaľ, bezúspešne. Žiadame preto vedenie mesta, aby vyčlenilo finančné prostriedky na výrobu projektu regulácie potoka, uzavrelo zmluvu o jeho výpožičke a uvoľnilo finančné prostriedky na 5% spoluúčasť,“ hovorí predseda Občianskeho združenia Brodnianov Marián Horvát.


Túto požiadavku vraj miestny aktivista už viackrát predložil na mestskom úrade, dokonca o slovo bojoval aj na zastupiteľstvách. Doteraz sa však ľady nepohli. „Mesto aj poslanci sa súčasne vyhovárajú na to, že potok musí riešiť jeho správca, teda Slovenský vodohospodársky podnik. Ja im však odpovedám, že pravdu nemajú, a potok by malo riešiť mesto, ktoré na to určite peniaze má,“ tvrdí.

Mesto Žilina však zodpovednosť za stav potoka odmieta a odporúča aktivistom, aby sa s požiadavkami obrátili na správcu vodného toku. „Nebránime sa konštruktívnym návrhom, ale je nelogické, aby sme my suplovali povinnosti inej inštitúcie. Financie potrebujeme predovšetkým na fungovanie a rozvoj mesta,“ argumentuje hovorca Pavol Čorba.

Ak budú peniaze, potok zregulujú
Vodný tok Brodnianka je od roku 1994 v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku. V rámci údržby tu napríklad v roku 2006 doplnili vypadaný lomový kameň z opevnenia brehov, po povodniach v roku 2007 prečistili prietok potoka,  rok na to vykosili a odstránili drevený porast pri kostole. Poslednú údržbu vykonali pred troma rokmi.

„V súčasnosti evidujeme požiadavku zo strany obyvateľov i mesta o opravu regulácie potoka. Sme si vedomí jeho súčasného technického stavu. Vzhľadom na túto skutočnosť bola v roku 2010 vypracovaná požiadavka na stavbu „Brodno – tok Brodnianka, úprava toku“, v rámci ktorej by mala byť realizovaná jeho kompletná rekonštrukcia. Jej realizácia je podmienená pridelením finančných
prostriedkov nášmu podniku,“ vysvetľuje Rastislav Čibenka, riaditeľ Správy povodia stredného Váhu I. Nimnica.

Kedy sa potok Brodnianka stane konečne neškodným, sme sa od jeho správcu nedozvedeli. Členovia občianskeho združenia sú ale presvedčení, že o potok by sa malo starať mesto, ktoré si ho môže od správcu vypožičať. Preto budú za svoju pravdu bojovať.

„Ak mi neudelia slovo na najbližšom zastupiteľstve, zvoláme mimoriadnu tlačovú konferenciu, na ktorú prizveme aj pracovníkov ministerstva životného prostredia a Žilinského samosprávneho kraja,“ konštatuje predseda združenia Marián Horvát.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod