Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Poradňa

Akú posteľ vybrať do detskej izby: Tipy pre vás

Vybrať správnu posteľ je poriadna veda. A čo potom, keď máte posteľ vyberať pre svoje dieťa. Deti by si priali mať posteľ v tvare rakety, pretekárskeho auta alebo koča z rozprávky o Popoluške. Lenže, oplatí sa kupovať také detské postele, ktoré budú deti využívať len niekoľko rokov a s úderom puberty si budú želať novú posteľ? Urobili sme si prieskum trhu a prinášame vám tipy na postele, ktoré svojim ratolestiam môžete zaobstarať bez obáv z toho, že ich za pár rokov budú chcieť vymeniť.

03.03.2021 | 09:31

Posteľ s úložným priestorom
Má vaše dieťa veľa hračiek a knižiek? Kúpte mu takú posteľ, čo má úložný priestor. Takéto kvalitné postele majú pod matracom šuplíky, ktoré sa pohodlne vysúvajú a zmestia sa do nich veci, pre ktoré už nie je inde miesto. Táto posteľ navyše bude s vaším pokladom rásť, lebo úložný priestor využije ako počas škôlky, malý školák, tak aj puberťák.

 

Posteľ a bunker v jednom
Niektorí výrobcovia postelí myslia na všetko. Napríklad ponúkajú skvelú posteľ, ktorá bude s vaším dieťaťom rásť. Je totiž obojstranná. Že to znie šialene? Ale nie je! Je to naopak veľmi praktické. Celá posteľ má okolo seba drevenú konštrukciu, ktorú môžete využiť na inštaláciu nebies - a vytvoriť tak svojmu dieťaťu posteľ ako z rozprávky. Alebo, môžete posteľ obrátiť hore nohami, matrace sa umiestnia hore, čím sa vytvorí posteľ na poschodí a dole pod posteľou vznikne kútik na hranie. Nie je to geniálne?

 

Klasická posteľ
Najjednoduchším variantom, pri ktorom nemusíte dlho premýšľať, je zaobstarať do detskej izby klasické lôžko bez úložného priestoru. Ak priestor pod ním necháte voľný a nepoužijete ho ako skladisko zbytočných vecí, bude sa pod ňou veľmi dobre upratovať. A potomok ju možno využije aj v budúcnosti, keď opustí rodné hniezdo a vydá sa do sveta.

 

Poschodová posteľ
Pri tejto posteli je potrebné zvážiť všetky pre a proti. Sú vhodné do malých priestorov, pretože sa skladajú z kombinácie pracovného stola, poličiek a postele, takže detská izba bude stále priestranná. Je potrebné mať akurát dostatočne vysoké stropy, aby si váš potomok pravidelne pri vstávaní neprivodil otras mozgu.

 

Posteľ so zábranou
Má vaše dieťa nočné mory? Pravidelne sebou v noci hádže zo strany na stranu a vy len čakáte, až vám spadne z postele na zem? Kúpte posteľ s postrannou zábranou. Tým zaistíte bezpečie nielen svojmu dieťaťu, ale aj jeho plyšovým hračkám, ktoré sa od neho v noci nebudú vzdiaľovať - a pravdepodobne mu tak zaistia pokojnejšie spanie.

 

Posteľ s prístelkou
Organizujete u vás doma často "prespávačky"? Aby nemusel kamarát, či kamarátka spať na zemi v spacáku, môžete sa poobzerať po posteli s prístelkou. Funguje na rovnakom princípe ako posteľ s úložným priestorom, akurát namiesto šuplíka vysuniete druhé lôžko, na ktorom sa dá pohodlne vyspať.

 

Akú farbu zvoliť
Pokiaľ už máte ohľadom typu postele jasno, je načase zvážiť, akú farbu postele vybrať. Síce nevieme, ako vyzerá interiér vašej detskej izby, ale odporúčame sa držať overenej klasiky a vyberať drevené alebo biele varianty. Modrá posteľ pre chlapca a ružová pre dievča znie roztomilo, ale riskujete, že až príde puberta, odmietnu v takej posteli spať, pretože už predsa nebudú ako malé deti.

 

Posteľ s prístelkou
Organizujete u vás doma často "prespávačky"? Aby nemusel kamarát, či kamarátka spať na zemi v spacáku, môžete sa poobzerať po posteli s prístelkou. Funguje na rovnakom princípe ako posteľ s úložným priestorom, akurát namiesto šuplíka vysuniete druhé lôžko, na ktorom sa dá pohodlne vyspať.

 

Obliečky pre deti
Nalieha na vás váš potomok, že by chcel tapety na stenu s Elsou z Ľadového kráľovstva alebo s obľúbeným SpongeBob? Nepodľahnite nátlaku a vyriešte to šikovne. Miesto tapety, ktorú by ste zaručene museli za pár rokov strhávať, v tom lepšom prípade premaľovávať, im darujte obliečky s ich obľúbenými filmovými hrdinami.Pri zariaďovaní detskej izby nepodliehajte aktuálnym trendom a radšej všetko poriadne zvážte a rozmyslite. To, čo je v kurze teraz, môže byť za pár rokov pasé. Všetko vyberajte s rozumom a nebojte sa robiť s deťmi kompromisy.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod