Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Zdravie a životný štýl

Be Lenka: Svetové topánky, ktoré sú zo Žiliny

Už viac ako v 60 krajinách sveta nosia ľudia barefoot topánky Be Lenka. Zakladatelia Be Lenky svoje poslanie berú ako misiu a chcú zmeniť zlé obúvacie návyky spoločnosti.

20.05.2021 | 11:32

Bývalá športovkyňa Lenka Cenigová a Juraj Fehervari v roku 2017 založili firmu Be Lenka. Firma vo svojich začiatkoch vyrábala nosiče pre deti a šatky na nosenie detí. Tento projekt sa do dnešných rozmerov rozrástol rozšírením portfólia o barefoot topánky a ponožky.

Chodiť „naboso“ je úplne prirodzené. V čom je koncept barefoot výnimočný a prečo mu ľudia čoraz viac podliehajú? Topánky sú vyrobené spôsobom, aby nohy mohli fungovať ako im je dané od prírody. Pri prstoch sa špička nezužuje a poskytuje tak prstom dostatok voľného priestoru. Podrážka je tenká a flexibilná vďaka čomu sa noha prirodzené ohýba. Barefoot topánky musia byť takisto ľahké, aby sa docielil pocit bosej chôdze.

Správnym nosením barefoot topánok môže človek predísť rôznym bolestiam kĺbov, pretože prirodzene našľapuje cez prednú časť chodidla. K „barefuťákom“ sa pridáva čoraz viac ľudí, ktorí by mohli mať zdravotné komplikácie s kolennými alebo bedrovými kĺbmi z dôvodu našľapovania na päty. Tiež možno predísť operáciám vybočených prstov, alias halluxov.

 


V dnešnej uponáhľanej dobe je jasné, že ručná práca išla do úzadia a ľudia čoraz častejšie siahajú po lacnejších a menej kvalitných produktoch. Tím Be Lenka tvoria dizajnéri, ktorých ručná práca je veľmi precízna. Topánky sú vyrábané výlučne v dielňach na Slovensku a Česku.

V ponuke nechýba voľnočasová, a mestská obuv, a takisto si pre seba nájdete sezónne produkty ako sú čižmy a sandále. Novinkou sú aj vegánske kúsky.

Barefoot topánky sú špeciálnou kategóriou obuvi a nemožno ich porovnávať s konvenčnou obuvou. Je veľmi dôležité si vedieť vybrať vhodné barefoot topánky, inak zdraviu veľmi nepomôžeme. Pri výbere treba zohľadňovať iné kritéria ako pri kúpe klasických tenisiek.


 

Svoje prvé barefoot topánky si môžete prísť vyskúšať do predajne Be Lenka v OC Mirage. Je to vôbec prvá predajňa barefootovej obuvi v Žiline. Aby ste zažili reálny pocit chôdze naboso v teréne, vyskúšajte našu „test zónu“.

Ľudia sa vždy vrácali k tomu, čo im je najprirodzenejšie – či už ide to nosenie detí alebo chôdzu naboso. Úspechom podnikania je predávať produkt, o ktorý majú záujem najmä zákazníci. „Zároveň som cítil, že sa prihovárame k rovnakému zákazníkovi ako sme my sami,“ hovorí CEO firmy Juraj Fehervari.

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod