Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 19°C

Šport

Belaník: „Chceme, aby futbal divákov lákal.“

Na predsezónnej tlačovej konferencii predostreli ciele do nového súťažného ročníka tréner Guľa, kapitán Piaček a športový manažér MŠK Karol Belaník, ktorý nám prezradil, ako by sa mali naplniť klubové vízie nielen pre túto sezónu.

09.07.2013 | 08:52

Filozofia klubu v dlhodobom horizonte definuje predovšetkým zapracovať vlastných odchovancov do A mužstva?
Vytýčili sme si koncepciu s Guľom, chceme, aby mužstvo fungovalo od prvého zápasu s Kutaisi. Ale vieme, že chlapci musia rásť ťažkými zápasmi, tréningovým procesom a vytvárať konkurenčné prostredie pre ostatných. Tréner Guľa sa s našimi víziami stotožnil, prišiel, aby ich naplnil. V tejto prvej fáze nechceme vytvárať tlak na výsledky. Chceme, aby hra mala úroveň, hral sa kombinačný a
útočný futbal. I keď sme mali double, herný prejav a atraktivita nebola ideálna. To sú úlohy na najkratšie obdobie, bez ohľadu na výsledky. Ak však budú, vždy pomáhajú do ďalšej práce.

Žilina má relatívne hrateľný žreb, aby postúpila minimálne do 3. predkola EL, v tomto smere nie je zreteľný aspekt na výsledok?
Postup ovplyvňuje veľmi veľa faktorov. Nechcel by som porovnávať prípravné obdobie, ale z tímu som mal dobrý pocit. Vnímal som kolektívny duch, ale je to potrebné doložiť výsledkami. Nepozerajme sa dopredu, každý zápas napovie, aká je sila tohto mužstva. Určite by to však bolo sklamanie, futbal robíme pre výsledky, chceme robiť maximum, aby sme boli úspešní a poskytli divákom dôvod na radosť.

Mužstvo je skoro identické ako v minulej sezóne, nechystáte ho adekvátne posilniť? Notoricky sa hovorí o poste útočníka...
Áno, je dôležité posilniť post hrotového útočníka. Skúšali sme Jeliča z chorvátskej ligy, nevylučujem, že sa objaví ešte nejaký hráč na tento post v najbližších týždňoch. Väčšie konkurenčné prostredie by malo byť práve v útoku, hľadáme však reálne možnosti. Nepôjdeme cestou drahého nákupu, skôr uprednostníme mladé typy zapadajúceho do našej filozofie.

Najdôležitejším nákupom je príchod trénera Guľu?
Sme radi, že je v našom mužstve. Veľmi ma oslovuje jeho prístup, má charizmu a dokáže mužstvo presvedčiť o cieľoch. V tréningovom procese kladie dôraz na precíznosť a koncentráciu. Aspoň ja vidím na mužstve prvé náznaky, vyžaruje z neho kolektívna energia. Ideálne by bolo podporiť to výsledkami, aby aj diváci začali tej klubovej chémii veriť.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod