Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 5°C

Kultúra

Blíži sa Carneval Slovakia 2013

Stojíme pred bránami ďalšieho, v poradí už deviateho ročníka Carnevalu Slovakia. Rozlúčka s fašiangami veru pôstna nebude, čaká nás bohatý program.

28.01.2013 | 15:58

ŽILINA. Tak ako každý rok, po vianočných a novoročných sviatkoch prichádzajú fašiangy, ktoré sa v Žiline už deviaty rok neodmysliteľne spájajú s Carnevalom Slovakia. A tak ako je každý ročník jedinečný, i tento prichádza s niečím novým. Pripravte sa na najväčšiu prehliadku tradičných fašiangových masiek a zvykov, ktoré siahajú až za hranice nášho kraja.

Privítame nevídané maškary
Prichádzajúci ročník karnevalu je podľa organizátorov výnimočný. „Hľadali sme spôsob, ako vhodne doplniť sprievod masiek, lebo z roka na rok sa nám stávalo, že masky neboli až také atraktívne, ako sme si predstavovali. S jednotlivcami boli občas aj problémy,“ prezrádza Ingrid Dolníková, vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja Mestského úradu v Žiline. Oslovili preto FS Rozsutec, ktorý do víru fašiangových zábav pozval ďalšie súbory a folkloristi tak spoločne 8. februára vytvoria tradičný ľudový sprievod. „Neprídu len v krojoch, mali by zachovať naše tradície, ktoré patria k fašiangom a pripravia si vlastné masky. Preto veríme, že tu bude dostatok tradičných dedinských maškár a bude sa na čo pozerať,“ hovorí I. Dolníková.

Predstavia sa nám tak folkloristi zo Žiliny, Terchovej, Fačkova, Lietavy, Veľkého Rovného, Kysuckého Lieskovca, ale i z Dubnice nad Váhom, Púchova či ďalekých Giraltoviec. Všetkých privítame i na pódiu, kde ukážu kúsok zo svojej fašiangovej tvorby. Zastúpenie bude rozmanité, môžeme sa preto tešiť na pestrú plejádu masiek a zvykov z rôznych regiónov. „Čaká nás napríklad zabitie Turoňa, ale aj tradičné pochovávanie basy na záver. Tešíme sa, aké ďalšie nové masky súbory prinesú,“ pokračuje vedúca kultúry. Nemôže však opomenúť jednu karnevalovú stálicu. „Pán Jančuška z Oravy je už deviaty rok verný karnevalu. Má ručnú sirénu a rapkáč, takže ho je aj vždy riadne počuť. Každý rok si vyrába inú masku – bol už výpravca, hasič, či vodník. Tento rok má byť šašo, už sa nám prišiel aj ukázať,“ prezrádza.

Námestie bude rozvoniavať
Hoci mnohé kultúrne podujatia v Žiline postihli úsporné opatrenia, februárový karneval nevynímajúc, fašiangový program bude bohatší než po minulé roky. Okrem folkloristov sa do sprievodného programu už tradične zapoja herci z Bábkového divadla Žilina, ale aj tí skôr narodení – členovia Jednoty dôchodcov z Rosiny či Senior klub Priatelia. Na námestí nebudú chýbať stánky so zabíjačkovými špecialitami a ženy zo spolku Živena si pripravia ochutnávku tradičného obradového pečiva. Návštevníci tak budú môcť „okoštovať“ tradičné fánky, šišky a iné dobroty, ktoré sa spájajú
práve s fašiangami. „Tešíme sa, že sa opäť zúčastnia aj dobrovoľníci. Ide o ľudí, ktorí majú túto tradíciu radi a my sme na druhej strane zas radi, že sa k nám vracajú,“ hovorí Ingrid Dolníková. V duchu zábavy sa bude niesť i piatkový večer - na námestí privítame skupinu Le Payaco.

Nech žijú kráľ a kráľovná
I tento rok bude fašiangovú zábavu otvárať osobnosť karnevalu a nie je náhodou, že organizátori siahli medzi rady folkloristov. Osobnosťou tohto ročníka bude umelecký vedúci FS Rozsutec Tibor Mahút - dlhoročný organizátor a podporovateľ folklórnych súborov a podujatí v Žiline a jeden zo spoluorganizátorov Jánošíkových dní.

Nebude chýbať ani atraktívny kráľovský pár. „Myslím si, že budú k sebe sedieť, minimálne farbou vlasov,“ podotkla vedúca kultúry. Kráľovnou bude totiž herečka a speváčka Barbora Švidraňová a kráľom herec a improvizátor Lukáš Pucho Puchovský. Dvojica si počas podujatia osvojí aj úlohu moderátorov.

Keď sa povie Carneval Slovakia v Žiline, nemožno nespomenúť ani fotografa Ivana Kellyho Köhlera. „Podujatie sa úzko spája s jeho menom ako zakladateľom fašiangového sprievodu v Žiline. Bez
neho by ani nemohol byť, a veríme, že i tento rok pôjde v čele sprievodu a karneval si s nami vychutná,“ dodáva vedúca kultúry.

Trasa fašiangujúcich masiek bude viesť z mestského úradu, cez Bottovu uličku na Mariánske námestie, cez Farské schody na Hlinkovo námestie a Národnú ulicu, a späť na Mariánske námestie. V súčasnosti je nahlásených okolo 400 masiek, ku ktorým sa majú zapojiť aj niektoré základné a umelecké školy. Práve mladí študenti budú zohrávať na karnevale dôležitú úlohu, pretože ich výtvarné spracovanie fašiangov vytvorí tematickú výstavu, ktorá sa každoročne spája s podujatím. „Je dobré, že školy sa vracajú späť k tradíciám. Deti vedia, čo sú to fašiangy, pri akej príležitosti sa oslavujú a aké boli tradície na dedinách. Okrem samotného veselia má teda podujatie aj výnimočný výchovný charakter,“ hovorí Ingrid Dolníková.

Rodí sa nová tradícia

Budúci rok oslávi Carneval Slovakia jubilejný desiaty ročník a organizátori majú preto veľké plány. „Uvidíme, ako nám vyjde spolupráca s folklórnymi skupinami, ale máme zámer urobiť namiesto
jedného dňa až dva karnevalové dni. V jeden deň by bola prehliadka folklórnych súborov a na druhý deň fašiangový sprievod. Chceli by sme tak začať v Žiline novú tradíciu, pretože naše mesto nemá žiaden folklórny festival,“ uzatvára Ingrid Dolníková.

Ešte predtým nás však čaká tohtoročný karneval, ktorý bude opäť hlučný a veselý. Pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína 40-dňový pôst, stihneme adekvátne osláviť fašiangy Carnevalom Slovakia 2013. Na námestí, ktoré trochu v zime ožije, by 8. februára organizátori radi privítali aj vás! Nechajte sa teda strhnúť pravou karnevalovou atmosférou a zapojte sa do bláznivého žilinského „polkadrómu“. <

Veronika Cvinčeková
Snímka Mária Krajčová

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod