Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Zdravie a životný štýl

Bratislavské jazzové dni v Žiline to roztočili naplno

Netradičné usporiadanie Bratislavských jazzových dní v Žiline pritiahlo množstvo návštevníkov, a nielen zo Slovenska. V hľadisku bolo počuť angličtinu, nemčinu a dokonca aj arabčinu. Ľudia týchto národností neváhali a prišli sa pozrieť na slovenské formácie, ktoré sa venujú jazzovej hudbe, ale predovšetkým na celosvetovo známu hviezdnu kapelu z Ameriky.

04.11.2013 | 15:20

Jazz je hudobný žáner, ktorý sa vyvinul v 20. storočí v USA. Tento improvizačný štýl hudby priniesol do nášho mesta veľké množstvo energie, ktorú žilinské publikum patrične ocenilo svojím potleskom.

O podujatie sa postarala žilinská agentúra ARTEAM, ktorá sa spojila s organizátormi Bratislavských jazzových dní, či by sa nedalo niečo podobné usporiadať aj v Žiline. Chceli obnoviť tradíciu, ktorá v minulosti fungovala.

Iniciatíva bola úspešná a Žilinčania si mohli naplno užiť jazzovú atmosféru vo svojom meste. Predstavenie sa začínalo vystúpením žilinskej kapely Darkness Positive Qintet, kde skupina prezentovala skladby z vlastného repertoáru. Na predstavení nechýbal ani Big Band žilinského konzervatória, ktorého súčasťou je aj známa speváčka Barbora Švidraňová.

Po týchto vystúpeniach prišiel na pódium hlavný interpret programu. Zawinul Legacy Band dostal divákov svojím jedinečným štýlom, ktorý bol každému veľmi blízky. Kapela prišla v zložení saxofonista, basgitarista, bubeník, klávesista a perkusionista. Gitaristovi skupiny neprišiel zo zdravotných dôvodov, ale plnohodnotne ho nahradil saxofonista. Dokonca sa nám podarilo spraviť aj krátky rozhovor s potomkom známeho hudobníka Joea Zawinula, s jeho synom Tonym. Pýtali sme sa ho, ako sa mu páči v Žiline a ktoré miesta na svete mu najviac prirástli k srdcu, keďže so svojou hudbou precestoval kus zemegule. „V Žiline sa mi veľmi páči a celkovo sa mi páči na Slovensku. Sú tu veľmi úprimní ľudia, akí sa v Amerike hľadajú veľmi ťažko, všetci sú tam veľmi povrchní. Keby som mal zhodnotiť, aká krajina na svete sa mi najviac páčila, asi by to bolo Taliansko a Brazília,“ povedal. Prezradil nám, že ďalšie vystúpenia skupiny budú v Rakúsku a v Nemecku.

Jazzové dni v Žiline mali pre milovníkov tohto žánru veľký úspech a nielen miestni by boli radi, keby sa takéto podujatia podarilo zorganizovať častejšie.

Lucia Kubalová
Snímka archív Mestské divadlo Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod