Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Kultúra

Budatínsky hrad dýcha vianočnou atmosférou

Vianočnou atmosférou dýchajú aj priestory Budatínskeho hradu. A to aj vďaka deťom, ktoré sa podieľali na vianočnej výzdobe vianočného stromčeka v hrade.

11.12.2019 | 16:16

Na Budatínskom hrade majú tento rok výnimočný vianočný stromček so zaujímavým betlehemom. Informovala o tom hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

Na výzdobe vianočného stromčeka sa podieľali žiaci zo 6 základných škôl z okolia. "V rámci tvorivých dielní s názvom Vianočné tradície, ktoré viedla etnologička Považského múzea v Žiline Adriana Bárdyová vyrábali originálne dekorácie. Maľované drevené ozdoby a papierových anjelov potom žiaci zavesili priamo na stromček v hrade a stali sa tak súčasťou sviatočnej výzdoby," uviedla Magdaléna Lacková.

Pri strome návštevníci uvidia drôtený betlehem od umeleckého drotára Ladislava Mikulíka, ktorý sa stal predmetom mesiaca december a január. "Vyrobil ho z pozinkovaného oceľového drôtu v roku 1994. Betlehem úzko súvisí s tradíciou drotárov vo vianočnom období. Niektorí z nich, najmä z obce Kolárovice, totiž chodievali s dreveným betlehemom koledovať a tým nielen spríjemňovali sviatočné chvíle mnohým domácnostiam, ale si aj čiastočne zvýšili svoj nízky príjem z vandrovného drôtovania," vysvetlila hovorkyňa Považského múzea.

Autor: - r -

Foto: PMZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod