Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 6°C

Spravodajstvo

Čaká nás prepúšťanie, firmy to taja!

Niekoľko firiem zo Žiliny a okolia nahlásilo tento rok hromadné prepúšťanie. Dotknúť sa to môže desiatok, až stoviek zamestnancov. Úrad práce odmieta prezradiť, o ktoré spoločnosti ide.

20.01.2013 | 15:24

ŽILINA. O prácu majú prísť desiatky až stovky ľudí. To sa hovorí medzi zamestnancami niektorých spoločností v regióne a nepriamo to potvrdil i úrad práce v Žiline. Personálne zmeny majú vraj postihnúť viaceré priemyselné spoločnosti, oficiálne stanoviská firiem to však popierajú.  

Úrad práce mlčí

Koncom roka ohlásili hromadné prepúšťanie viaceré spoločnosti na Slovensku a i v žilinskom regióne by sa podľa všetkého mali stovky ľudí ocitnúť na úrade práce. Ktoré firmy majú prepúšťať sa zatiaľ nevie, znižovanie stavov totiž viaceré z nich popreli. Ľudia sa však boja. O strate práce sa hovorí v kysuckej INE, žilinskej ZVL či v KINEXE v Bytči. 

Spoločnosť INA patrí pod nemecký koncern Schaeffler a je najväčším dodávateľom pre slovenské automobilky. Hlavnými odberateľmi ich ložísk sú však zahraničné spoločnosti. INA, pre ktorú pracuje vyše 8 000 ľudí, mala v roku 2012 prijať v kysuckonovomestskom závode 200 nových zamestnancov. Dnes medzi nimi kolujú dohady, že sa má prepúšťať, a hovorí sa i o konkrétnych číslach – od 100 do 150 zamestnancov. Zo sekretariátu riaditeľa nám však prišla odpoveď, ktorá to vyvracia. „Spoločnosť INA Kysuce, a.s. neplánuje prepúšťať zamestnancov,“ píšu.

Rovnako odmietli reči o znižovaní počtu zamestnancov v roku 2013 aj v bytčianskom závode KINEX. Vo výrobe sa hovorí o počte 200 či 300 prepustených.

Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Žilina (ÚPSVaR) Jozef Machyna sa vyjadril: „Spoločnosti, ktoré nahlásili prepúšťanie, náš úrad požiadali, aby sme tieto informácie nezverejňovali. Zo zákona na to majú právo, preto ich žiadosť rešpektujeme.“   

Neprepúšťajú ani neprijímajú

Oslovili sme niektorých veľkých zamestnávateľov v regióne s otázkou, či sa v novom roku neplánujú zbavovať zamestnancov.

HYZA podľa vyjadrenia personálneho riaditeľa spoločnosti Pavla Lorenca neplánuje prepúšťať, a v blízkom období ani naberať významný počet zamestnancov. Ani v odevnom priemysle úbytok zamestnancov vraj nehrozí, rovnako však ani prijímanie nových. Potvrdili to spoločnosti MODEX i SLOVENA.   

Nad vodou nás drží automobilka

Na Slovensku sa v týchto dňoch hovorí o najvyššej nezamestnanosti za posledné roky, koncom decembra dosiahla jej úroveň až 14,7 %.

Vychádzajúc zo štatistík ÚPSVaR Žilina, ktoré mapujú november 2012, nezamestnanosť v Žilinskom kraji ku koncu tohto mesiaca dosiala 12,26%. Okres Žilina dosiahol 9,56%-tnú nezamestnanosť. Horšie na tom bola Bytča so 16,14% a Kysucké Nové Mesto so 14,25%. Podľa slov Jozefa Machyna sa nezamestnanosť v kraji zvyšuje, ale iba minimálne.

Podľa riaditeľa Machynu udržuje ekonomický vývoj v žilinskom regióne v lepších číslach automobilový priemysel. V automobilke v Tepličke nad Váhom spustili v minulom roku tretiu pracovnú zmenu a zamestnali zhruba tisíc nových operátorov. „Aktuálne u nás pracuje okolo 3 900 ľudí. V blízkej budúcnosti neplánujeme prepúšťanie zamestnancov a nových budeme prijímať len v rámci bežnej fluktuácie,“ informoval hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.

Významné zákazky získal aj VÁHOSTAV – SK. Pre stavebnú spoločnosť uskutočnili vraj nedávno na úrade práce výberové konanie zamestnancov.

 

Veronika Cvinčeková

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod