Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Spravodajstvo

Centrum Žiliny neseparuje

Nemá kde. V minulosti nepovolil stojiská na zberné nádoby na separovaný zber v centre Žiliny architekt mesta. Ako je to v súčasnosti?

20.02.2020 | 10:00

Napríklad len na Mydlárskej ulici je momentálne päť kontajnerov na zmiešaný odpad. Podobne sú iba nádoby na komunál na Makovického, Dolnom vale, pri trhovisku a iných uliciach. Ak sa niekde nachádzajú 1 až 2 nádoby (zväčša na plast), sú pre verejnosť zamknuté.

VYTVÁRAJÚ NOVÉ STOJISKÁ
Podľa súčasného vedenia mesta by však bolo možné umiestniť kontajnery na separovaný zber do centra.

„Momentálne hľadáme vhodné miesto, kde by sa vytvorili 1 až 2 stojiská na triedený zber,“ deklaruje hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Na spomínanú Mydlársku ulicu však priestorovo vraj nie je možné prideliť takéto kontajnery.

Pred piatimi rokmi sa nachádzali nádoby na separovaný odpad na Námestí A. Hlinku. Boli odstránené z dôvodu, že keď vošiel do platnosti zákon o zodpovednosti výrobcov za obaly, niektoré prevádzky sa ich zbavovali vyhadzovaním práve do týchto košov, aby obišli túto povinnosť.

Vladimír Miškovčík podotýka: „Dodnes nie sú prevádzky zabehnuté do systému. Bez ohľadu na túto skutočnosť, pre mesto nastáva zmena v zákone a bude musieť zabezpečovať triedený odpad aj pre firmy, nakoľko už nebudú musieť riešiť, či to je alebo nie je odpad z podnikateľskej činnosti. Všetko bude komunálny odpad a o ten sa bude musieť postarať mesto. Preto vytvárame nové stojiská na triedený zber.“


BUDÚ AJ MALÉ NÁDOBY
Niektoré mestá majú v centrách umiestnené aj malé nádoby na separovaný odpad. Momentálne sa aj u nás pripravujú podklady na verejné obstarávanie na malé smetné nádoby.

„V tejto prvej etape však ide iba o výmenu jestvujúcich nádob na zmesový komunálny odpad. V budúcom roku budeme podľa finančných možností pokračovať,“ pokračuje hovorca mesta.

Historické centrum má však podľa jeho slov špecifické požiadavky. „Umiestnenie nádob je potrebné konzultovať s Krajským pamiatkovým úradom Žilina a na úrovni mesta aj s útvarom hlavného architekta. Nádoby, ktoré budú v historickej časti v tomto roku, sú iba dočasné, kým nebudú realizované schválené projekty,“ dodáva.

NÁDOBY NA TETRAPAKY NIE SÚ VŠADE
Na sídliskách a mnohých miestach v Žiline sú umiestnené nádoby na separovaný zber, nie všade sú však nádoby na kov a tetrapaky, tie sú skôr na vybraných miestach. Pritom tetrapakového odpadu produkujú občania naozaj veľké množstvo.

„Nádoby sú umiestňované v prvom rade na základe kapacitného miesta – snažíme sa neprideľovať nádoby na mieste, kde by sme zabrali parkovacie miesta, prípadne na súkromný pozemok. Aj keď na danom stojisku chýba nejaká komodita, vždy sa nachádza na ďalšom najbližšom stojisku. Nádoby nie sú prideľované na základe vybraného miesta,“ tvrdí Vladimír Miškovčík.

V prípade, že niekde nie je kompletné stojisko a občania majú záujem o doplnenie nádoby na niektorú komoditu, na základe podnetu ju tam vie mesto doplniť. „Realizujeme to tiež na základe obhliadok. Ak nájdeme nejaké stojisko, kde niečo chýba a je tam miesto, tak nádobu doplníme,“ uzatvára.

Foto: autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod