Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Zaujalo nás

Chcete pomôcť svojmu obľúbenému podniku? Hoďte mu záchranné koleso

Súčasná pandémia položila na lopatky mnohých podnikateľov. Niektoré firmy doslova bojujú o prežitie a je otázne, či po skončení krízy budú ešte fungovať. Mladí ľudia zo Žiliny prišli so skvelým nápadom, ako im pomôcť. Hodili im „Záchranné koleso“.

30.04.2020 | 17:55

Manželia Hrabovskí zo Žiliny začínali s podnikaním doslova na kolene. V roku 2014 si Matej otvoril masérsky salón, ktorý si časom získal meno a širokú klientelu. Jeho manželka Iveta zas prišla s nápadom vyrábať džemy a omáčky s prémiovým alkoholom, o ktorý nedávno prejavili záujem aj obchodníci zo zahraničia. Všetko však stopol COVID-19 a sľubne naštartované podnikanie sa zrútilo ako domček z karát.

„Masérsky salón sme museli zavrieť. Veľkoobchodné objednávky na predaj džemov a omáčok sa zrušili. Jediné, čo nám zostalo, je e-shop, cez ktorý sa predávajú naše produkty. Ľudí sme museli prepustiť a zostali sme iba my dvaja s manželom,“ rozpráva Iveta Hrabovská.

Autori projektu manželia Hrabovskí - Matej a Iveta


Kolektívna podpora

Ako hovorí, momentálne prežívajú a veria, že sa čoskoro všetko vráti do normálu. Keďže nie sú jediní, ktorých koronavírus podobným spôsobom zasiahol, vytvorili spolu s ďalšími dvoma firmami zo Žiliny zaujímavý projekt na pomoc malým, lokálnym podnikateľom, ktorých prevádzky zostávajú aj napriek uvoľňovaniu opatrení zatvorené.

„Záchranné koleso je platforma na štýl crowdfundingových systémov (kolektívna podpora alebo kolektívne – davové financovanie, pozn. redakcie). Ak sa darca rozhodne podporiť svoju obľúbenú značku, hodí mu záchranné koleso vo forme finančného daru. Peniaze môže darovať bez nároku na odmenu alebo si vyberie z ponúkaných odmien danej firmy. Uvedomujeme si, že mnohí ľudia v súčasnej dobe šetria viac ako predtým a zvažujú každú investíciu. Ale taktiež veríme v silu komunít a v to, že mnoho firiem má svojich nadšencov, ktorí sú ochotní poslať pár eur, len aby ich obľúbená prevádzka prežila,“ vysvetľuje Iveta Hrabovská.

Autori projektu Peter a Simona


Ako proces zbierky funguje?

Ako prvé si musí firma, ktorá chce zbierať peniaze, vytvoriť užívateľský účet na stránke www.zachrannekoleso.sk. Následne si prepojí svoj bankový účet s platobnou bránou. V poslednom kroku si vytvorí cez formulár vlastnú kampaň – zbierku a pošle ju na schválenie administrátorom projektu. Po schválení sa kampaň zobrazí na portáli Záchranné koleso a od toho momentu môžu ľudia začať prispievať.

„Zatiaľ máme zaregistrovaných osem firiem. Promo sme spustili len pred pár dňami, takže veríme, že aj vďaka rôznym médiám sa nám podarí zvýšiť číslo. Celý náš projekt je o lojálnych zákazníkoch, ktorí si nevedia predstaviť, že ich obľúbená firma skončila. Uvedomujeme si, že v dnešnej dobe viacerí pozerajú na svoje peniaze, ale tiež veríme, že je množstvo ľudí, ktorí radi pomôžu aspoň pár eurami a vytvoria úsmev na tvári tým, pre ktorých je ich podnikanie láskou,“ dodáva Iveta Hrabovská, jedna zo spoluautorov projektu.

Autori projektu Dávid a Tomáš

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod