Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 6°C

Hobby

Chcete si zaobstarať domáceho maznáčika, ale máte doma alergika?

Radi by ste privítali nového člena do vašej rodiny – domáceho maznáčika, ktorý by spríjemnil váš každodenný život. Avšak máte vo svojom dome člena rodiny trpiaceho alergiami. Je možné nájsť vhodného spoločníka, ktorý by nespôsobil alergické reakcie? Áno, je to možné! Existuje niekoľko opatrení a zvieracích druhov, ktoré môžu byť pre alergikov vhodné.

29.01.2024 | 13:15

1. Hypoalergénne plemená
Niektoré plemená psov a mačiek sú považované za hypoalergénne. Nie sú však úplne bez alergénov, ale produkujú menej látok, ktoré vyvolávajú alergie, ako sú šupiny kože či sliny. Medzi takéto psy patria bichoni, schnauzers či sheltie. Medzi mačky s nižšími alergénnymi účinkami patrí Sphynx, Devon rex alebo Balinese .

 

2. Testovanie alergických reakcií
Pred príchodom nového maznáčika do domácnosti je dôležité vykonať testy na alergie. Existujú krvné testy aj kožné testy, ktoré môžu určiť, na aké látky alergik reaguje. Pokiaľ ide o zvieracie alergény, môžete zvážiť špecifické alergické testy, ktoré určia, či máte reakciu na konkrétne plemeno alebo druh.

 

3. Pravidelná údržba domu
Pravidelné vysávanie s vysávačom s HEPA filtrom, časté umývanie podláh a čistenie nábytku môžu znížiť hladinu alergénov v dome. Kúpanie psa alebo česanie mačky môže tiež redukovať množstvo šupín kože a alergénov.

 

4. Obmedzte oblasti, kam môže zviera vstupovať
Určenie konkrétnych priestorov, ako je spálňa či obývacia izba, kam nebude maznáčik môcť vstúpiť, môže znížiť expozíciu alergénov pre alergika.

 

5. Konzultácie s lekárom
Je dôležité konzultovať s lekárom, ktorý má skúsenosti s alergiami a informovať ho o plánovanom prijatí nového maznáčika do domácnosti. Môže vám odporučiť vhodné kroky a liečbu, aby sa minimalizovali alergické reakcie.

 

6. Osvojenie maznáčika ako možnosť
Rozhodnutie adoptovať zvieracieho spoločníka môže byť skvelou alternatívou. V útulkoch či adopčných centrách majú často mnoho zvierat, ktoré čakajú na nový domov. Pri adoptovaní maznáčika z týchto zariadení často môžete absolvovať testy na alergie alebo mať možnosť na niekoľko dní skúsiť, ako sa nový člen rodiny znáša s alergikom.

 

7. Zváženie iných druhov zvierat
Pokiaľ je alergia na určité zvieratá príliš silná, je možné zvážiť iné typy domácich maznáčikov, ktoré nie sú typickými alergénmi. Ryby, korytnačky, hady alebo hlodavce ako sú králiky či fretky môžu byť skvelými spoločníkmi a môžu minimalizovať alergické reakcie.

 

8. Trpezlivosť a porozumenie
Je dôležité mať trpezlivosť, pretože prispôsobenie nového maznáčika do domácnosti môže chvíľu trvať. S alergikom vo svojom dome je nutné byť ohľaduplný a porozumenie pre jeho potreby je kľúčové. Dôkladná starostlivosť o zvieracieho spoločníka a dodržiavanie preventívnych opatrení môžu pomôcť minimalizovať alergické prejavy.

 

Na záver sa dá teda povedať, že aj napriek alergiám v domácnosti je možné si užívať radosti z maznáčika. S vhodným výberom druhu zvieraťa, starostlivou starostlivosťou, konzultáciami s odborníkmi a dodržiavaním preventívnych opatrení môžete vytvoriť harmonický vzťah s novým domácim miláčikom a minimalizovať alergické reakcie. Buďte otvorení novým možnostiam a nájdite toho pravého spoločníka, ktorý spestrí váš život a prinesie do vašej domácnosti lásku a radosť.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: shutterstock

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod