Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 3°C

Spravodajstvo

Chrbticu trojročného chlapca napadla tuberkulóza

Do žilinskej nemocnice prijali malého Mareka s ojedinelou diagnózou – tuberkulózou chrbtice. Operácia dopadla úspešne, chlapček sa minulý týždeň vrátil domov. 

22.07.2013 | 15:03

Do žilinskej nemocnice prijali malého Mareka s ojedinelou diagnózou – tuberkulózou chrbtice. Operácia dopadla úspešne, chlapček sa minulý týždeň vrátil domov. 

 

ŽILINA. Malý Marek pochádza z východného Slovenska, zo sociálne slabšej rodiny. Prakticky od narodenia sa uňho vyskytovali zápaly pľúc. V máji si však jeho matka všimla, že sa jeho stav zhoršil a na chrbte mu vyrástol hrb.


Primárka oddelenia detskej tuberkulózy Šrobárovho ústavu Dolný Smokovec Martina Miškovská, ktorá je odborníčkou na detskú pneumológiu a preventívnu liečbu tuberkulózy, sa za 19 rokov svojej praxe ešte  s takýmto prípadom nestretla. „Pátrali sme po príčine a zistili sme, že asi dva roky dozadu mal chlapec kontakt s tuberkulózou v blízkej rodine. Kostná forma tuberkulózy mala byť oneskorenou komplikáciou po prekonaní tejto primárnej choroby. Zistili sme veľmi zlý nález - ťažkú rozpadovú formu, kde bol zrútený stavec. Mohlo dôjsť k presiahnutiu tohto stavca až do miechového kanála, čím by mohol spôsobiť ochrnutie. Boli sme nútení čo najskôr hľadať pomoc,“ hovorí primárka.

Išlo o mikroskopickú operáciu
Raritné ochorenie si vyžadovalo navštíviť pracovisko, ktoré by pomohlo po ortopedickej aj neurologickej stránke. Trojročný Marek sa dostal do Žiliny na oddelenie detskej ortopédie. „S tuberkulózou na chrbtici sme sa v praxi takisto ešte nestretli,“ povedal primár oddelenia Juraj Popluhár. „Zvážil som situáciu a v prvom rade ma zaujímalo, či epidemiologicky neohrozíme zariadenie, keď takéhoto pacienta prijmeme. Po konzultácii s odborníkmi, že neriskujeme nič neprimerané a dieťaťu treba pomôcť, sme ho prevzali do liečby,“ dodáva lekár, ktorý chlapca vyše 2,5 hodiny operoval.
Išlo doslova o mikroskopickú prácu, pretože u malého pacienta nemohli použiť klasické implantáty, ale jemné, krčné, niekoľko milimetrové inštrumentáriá. Mareka nemohli operovať ani kombinovaným prístupom – spredu, pretože mal nález aj na pľúcach a nemusel by to prežiť. „Operácia išla hladko a dieťa sa má veľmi dobre. Dôkaz je ten, že dnes odchádza stabilizované domov,“ povedal minulý utorok lekár.

Malo by ísť o konečnú operáciu trojročného pacienta. Z hľadiska chrbtice by mal žiť normálny život. „Utláčaná miecha sa uvoľnila. V chrbtici sú kostné štepy, ktoré ju spevnili, takže jeho miecha už teraz nie je ohrozená,“ dodal primár Popluhár.

Marek minulý týždeň cestoval späť do Dolného Smokovca, kde si ešte pár dní poleží na lôžku. Potom sa už vráti domov k svojej rodine, no niekoľko mesiacov bude musieť ešte pravidelne absolvovať medikamentóznu liečbu.

Veronika Cvinčeková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod