Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 1°C

Spravodajstvo

Chrípka vyčíňa už aj v Žiline

Regionálni hygienici i všeobecní lekári zo Žiliny hlásia nárast počtu chorých. Chrípka zatiaľ v našom regióne školské brány nezatvára.

22.01.2013 | 14:52

ŽILINA. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline je chorobnosť v našom kraji na vzostupe. V priebehu druhého januárového týždňa navštívilo s chrípkou svojho lekára až 836 ľudí, čo je v porovnaní s predchádzajúcim o 173,26% viac. Minulý týždeň sa počet chrípkou infikovaných ľudí opäť mierne zvýšil. Lekára vyhľadalo 1069 chorých.

Chorých pribúda, v školách sa naďalej učí
„V porovnaní s inými krajmi sme na tom relatívne dobre. V rámci Žilinského kraja sa nám však trend chorobnosti zvyšuje najmä na Liptove, ale aj v okresoch Čadca a Bytča. Predpokladáme, že ochorení bude pribúdať. Svedčí o tom aj momentálne ročné obdobie. V januári a začiatkom februára u nás totiž vrcholí sezóna chrípky a akútnych respiračných ochorení,“ informovala Gabriela Košecká z RÚVZ.

I situácia v našom regióne nasvedčuje, že chrípková sezóna je v plnom prúde. Potvrdili nám to aj oslovení lekári zo Žiliny. „Máme viac pacientov ako inokedy. Pre toto ročné obdobie je ale ich počet primeraný. Doteraz ku nám chodili pacienti so zápalmi horných dýchacích ciest a s prechladnutiami. Dnes však prichádzajú najmä s chrípkou, vysokými horúčkami a bolesťami svalov,“ skonštatoval minulý piatok všeobecný lekár pre dospelých Jozef Hajdák.

Aj keď najpočetnejšiu skupinu chorých tvoria deti a starší ľudia, v školách nášho okresu sa naďalej vyučuje.


Na prasaciu chrípku sme pripravení
Strach ľuďom naháňa aj agresívnejší typ vírusu - chrípka A (H1N1), známa pod názvom prasacia chrípka, ktorá za ostatné týždne usmrtila v Poľsku a v Čechách niekoľko ľudí. Podľa slovenských hygienikov však v súčasnosti nie je dôvod na znepokojenie. Naposledy bol tento vírus u nás potvrdený v októbri minulého roku, a to len v jednom prípade.


„Takúto situáciu by sme riešili ako mimoriadnu epidemiologickú udalosť. Každý rok sme na to pripravení rozpracovanými plánmi a postupmi, hláseniami a spoluprácou s ďalšími rezortmi,“ uviedla Gabriela Košecká.

Michala Stehlíková

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod