Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

18. september 2019 | Eugénia
| 14°C

Spravodajstvo

Čičmiansku varešku vyhrali domáci vďaka dobrej ingrediencii

„Dokážeš to aj ty? Tak poď a navar víťazný guláš!“ Takto znelo heslo už 5. ročníka podujatia Čičmianska vareška, ktorého názov je odvodený od miesta konania.

19.08.2013 | 14:31

ČIČMANY. Zakladateľka a organizátorka podujatia, Iveta Kurtová, spomína na rok 2008, kedy sa stretli 4 partie kamarátov a dohodli sa, že si navaria guláš na miestnom ihrisku a zhodnotia ten najlepší. Od tohto nultého ročníka sa stretnutie traduje v druhú augustovú nedeľu. Pre veľký záujem priestory ihriska vystriedalo nádvorie kaštieľa. Minulý rok súťažilo 35 kotlíkov. Tento rok sa varilo 29 súťažných gulášov. „Nie je tu žiadne štartovné, každý kto chce, môže prísť. Súťažiaci si donesú všetko z domu. Ingrediencie, náradie, drevo, či dokonca sedenie. Uvarený guláš sa nepredáva, ale rozdáva. Ide nám hlavne o to, aby sa ľudia postretávali a zabavili,“ vysvetľuje Iveta Kurtová.

 

Súťažiaci pochádzali aj z Trenčína, Terchovej, Rajca, Jasenového a iných okolitých dedín. Každý, kto sa zúčastnil, odchádzal s diplomom a vareškou.

 

Každý ročník mal iného víťaza, napriek tomu, že mnohí sa zúčastňujú každoročne. Ingrediencie boli naozaj rôznorodé, niekto pridával zvláštne koreniny, iní stavili na netradičné mäso či dokonca ryby. Varil sa napríklad aj baraní a jelení guláš. Štvorčlenná porota teda nemala ľahkú úlohu. Viktor Strapko, jeden z jej členov, konštatuje, že rozdiel porota najviac spoznala v pridaných koreninách. Hodnotenie prebiehalo na základe kritérií – chuť, hustota, výzor, ingrediencie a dochutenie. „Robím porotcu každý rok a môžem povedať, že toto bol jeden z najlepších ročníkov, čo sa týka chuti aj ostatných kritérií. Len pri jednom sme skonštatovali, že bol trochu prihorený, všetky ostatné chutili výborne,“ dodáva Viktor Strapko.

 

Víťazný guláš navarili Milan Šebík z Čičmian spolu s kolegom Alojzom Stučkom a svoju pochúťku nazvali Javorové dobrodružstvo. „Vždy som pridával sušené dubáky. Tento rok som zvolil huby nazývané pesterce. Možno práve to učarovalo porote,“ uzatvoril.

Ľubomíra Goljerová
Snímka autorka

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
|
<
September 2019
>
PON UTO STR ŠTV PIA SOB NED
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Streda    18. September 2019
9.9. 18:00 - 5.10.2019 18:00 | Kelly - Amerika na vlastnej koži
11.6. 16:00 - 20.10.2019 16:00 | Ľudia a poklady lužickej kultúry
zilinskyvecernik_monitor_prod