Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Spravodajstvo

Čierne diery: Ľudia sú radi, keď spracujeme pamiatky, ktoré poznajú

Cestujú po Slovensku, hľadajú a dokumentujú príbehy zabudnutých technických pamiatok a približujú ich mladšej aj staršej generácii. Čierne diery prišli do Žiliny, aby odprezentovali 209 grafík od 57 autorov.

18.09.2020 | 09:00

Čierne diery vznikli ako iniciatíva aj Občianske združenie v roku 2014 a odvtedy popularizujú architektúru aj odľahlejších regiónov. Snažia sa priblížiť stavby, o ktoré by sa na Slovensku mohlo viac starať. „Hľadáme pamiatky, ktoré súvisia s vývojom priemyslu, čiže často sú to nejaké 100-ročné továrne alebo obytné kolónie, rôzne mosty, bane a podobne,“ približuje spoluzakladateľ Čiernych dier Martin Lipták.

Pomoc pamiatkam

Čierne diery o pamiatkach tvoria články, fotografujú ich, publikujú príbehy. Druhým rozmerom je, že z pamiatok tvoria grafiky. Tie si ľudí na Slovensku mimoriadne získali. „Vďaka tlači grafík a ich predaju, keďže to ľudia majú tak radi, dokážeme pamiatkam finančne pomáhať a svojpomocne tvoriť ďalšie projekty. Zároveň je to veľmi prospešné aj pre vizuálnu obec na Slovensku,“ pokračuje Martin Lipták.

Pod grafiky sa podľa Čiernych dier doposiaľ podpísalo 57 autorov, niektorí z nich sú aj študenti. „Najlepšie je, keď si vie autor vybrať tému sám. Mala by tam byť zobrazená vec z tej skupiny – teda nejaká schátraná budova alebo niečo, čo môže mať hodnotu či význam a na čo chceme upozorniť. Dobré je, keď má autor k pamiatke nejaký vzťah,“ dopĺňa spoluzakladateľ Michal Tornyai.

Žilinské motívy

„Ľudia sú úprimne radi, keď spracujeme pamiatky, ktoré poznajú z ich mesta. Kde napríklad bývali alebo pracovali. Chceme docieliť, aby to oslovilo aj staršie publikum. Už dnes sú ľudia, ktorí sú seniori a zbierajú naše veci. A rovnako tak robí aj mladšia generácia,“ tvrdí Martin Lipták.

V zbierke desiatok grafík sú aj žilinské technické pamiatky, ako napríklad Nová synagóga, Cementáreň Lietavská Lúčka, Stanica Žilina-Záriečie či Vodojem Sloveny. Pribudnúť by mala napríklad ešte Elektráreň Helios. Najčastejšie majú Čierne diery zobrazenú práve Novú synagógu. „Podľa nás je to jedna z najlepších stavieb tohto druhu na Slovensku a je až taký veľký zázrak, že sa ju podarilo takto zachrániť a zrekonštruovať. Je to skvelý príklad, ako sa dá pristúpiť k pamiatke,“ hodnotí.

Čierne diery tvrdia, že si pamätajú úplne všetky grafiky a aj to, kde sa zobrazené miesta nachádzajú. „Pozornosť by si zaslúžili ďalšie stovky pamiatok, je to nekonečný zoznam a zoznam budúcich motívov je taktiež nekonečný,“ dodáva Martin Lipták.

Výstava je pre verejnosť dostupná do 20. septembra a niektoré nové grafiky ešte počas nej doplnia.

Foto: archív autorky

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod