Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Zdravie a životný štýl

Čo je mydlo?

Mydlo je zmesou alkálií a tukov, tvorenej soľou mastných kyselín a glycerínu. Mydlo je povrchovo aktívna látka, ktorá odstraňuje tuk z povrchu, reakciou s vodou (mydlo preto nemôže byť zvlhčujúce).Mydlá delíme do troch skupín v závislosti od zloženia a spôsobu výroby:Tradičné, kombinované a syntetické.

17.03.2021 | 15:11

Tradičné mydlá:

 

Pri výrobe priemyselných tradičných mydiel sa používajú nerafinované živočíšne tuky, palmový a kokosový olej. Po spracovaní tukov s alkáliami sa získa takzvané „lepidlové mydlo“. Ďalej sa spracováva elektrolytmi, aby sa odstránili nečistoty. Mydlo je rozdelené na dve časti. Vrchná vrstva tvorí „mydlové jadro“, mydlo s obsahom mastných kyselín až 60%. A v spodnej vrstve zostáva glycerín, voda a rovnaké nečistoty zo surovej suroviny: bielkoviny, farbivá atď. Následne je možné do mydla pridať glycerín. Mydlo získané týmto spôsobom sa nazýva zdravé a proces jeho získavania je solenie. Toto mydlo sa používa denne ako domáce mydlo. Na získanie lúpaného mydla sa sušené mydlo zomelie na valcoch lúpacieho stroja. Týmto spôsobom je možné zvýšiť percento mastných kyselín až na 73%, okrem toho sa mydlo stáva odolnejším voči vysokým teplotám, zákalom a vysušeniu.

 

V tejto fáze sa v prípade potreby do mydla tiež pridávajú rôzne farbivá a vonné látky. Mydlo sa potom lisuje do foriem a balí sa. Pri výrobe tradičných ručne vyrábaných mydiel sa používajú iba čisté oleje a vysoko rafinované zásady (drevný popol). Tradičné ručne vyrobené mydlo má pomerne vysokú hladinu PH: 7-9, preto aktívne odstraňuje tuk z pokožky (je známe, že pokožka po umytí mydlom škrípe). To je kompenzované obsahom prebytočných tukov a éterických olejov v ňom, ktoré zmierňujú pôsobenie mydla.Studená metóda výroby mydla:Za studena sa do zmesi pridajú supertuky (prebytočné tuky) a éterické oleje (alebo vonné látky) a celá hmota sa položí do foriem. Po stuhnutí sa hmota rozreže na kúsky a nechá sa „dozrieť“ po dobu 5 - 8 týždňov, kým sa proces zmydelnenia nedokončí (v prípade kastílskeho mydla, ktorým je 100% olivový olej, sa doba pohybuje od 2 do 9 mesiacov) .Horúca metóda výroby mydla:Pri horúcej metóde sa proces zmydelnenia vďaka teplotnému efektu urýchľuje a ošetrujúce zložky sa pridávajú až na konci, keď je mydlo pripravené a mierne vychladnuté. Potom sa mydlo vloží do formy, po vytvrdnutí sa rozreže a dá „dozrieť“ na 1 – 2 týždne.

 

Kombinované alebo syntetické mydlo:To je kombinovaná zmes mydla (sodné soli mastných kyselín) so syntetickými povrchovo aktívnymi látkami alebo zmes pozostávajúca výlučne zo syntetických povrchovo aktívnych látok a mastných kyselín, voskov atď. Toto mydlo má jemnejší účinok na pokožku.Zloženie tohto typu ručne vyrábaného mydla sa nelíši od priemyselného, pretože v tomto prípade výrobca mydla používa hotový priemyselný základ mydla.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Maridav / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod