Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Zdravie a životný štýl

Cyklovýlety v okolí Pardubíc pre malých aj veľkých

Objavte krásy Pardubíc a ich okolia z pohodlia cyklistického sedla. Prevažne rovinatá krajina, upravené cyklotrasy a množstvo prírodných aj kultúrnych pamiatok priamo láka na rodinné výlety, ktoré zvládnu aj tí najmladší členovia. Tak zoberte cestný bicykel a vydajte sa preskúmať cyklotrasy, ktoré vám Pardubický kraj ponúka.

03.12.2020 | 14:45

Objavte okolie Pardubíc
Samotné mesto Pardubice stojí za návštevu, nech už sa vašim cieľom stane východočeské múzeum nachádzajúce sa priamo na zámku, veža Zelená brána alebo každoročné konské závody Veľká Pardubická. Rovnako tak sú ale Pardubice skvelým štartovacím bodom pre rodinné cyklovýlety po okolí. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na nenáročné cyklotrasy a naplánujte si pohodový rodinný výlet.


 

 

Na spevnené cyklotrasy, ktoré kraj ponúka, je ideálny cestný bicykel. Pre neho je typický pevný, a napriek tomu ľahký rám, úzke plášte a nízko položené zahnuté riadidlá. Ak vás cyklistika nadchla, možno je na čase kúpiť si kvalitný cestný bicykel, ktorý s vami udrží tempo. Pri výbere sa môžete inšpirovať na Heureka.sk, kde nájdete bicykle prehľadne zoradené podľa ich obľúbenosti. Českí zákazníci môžu nakupovať silniční kola na Heureka.cz.

 

Cez hory a doly do Valov
Nenáročná trasa dlhá len 23 kilometrov vás zavedie cez kúpele Bohdaneč do malebnej dedinky Valy. Z Pardubíc sa vydajte po fialovej trase cez obec Srch a Stéblová a pokračujte v príjemnom tieni lesa, ktorý vás dovedie až do Kúpeľov Bohdaneč. V tamojšom parku nájdete nielen miesto na odpočinok, ale aj možnosť občerstvenia, ktoré vás posilní na zbytok výletu. Ku koncu cesty sa môžete osviežiť v priezračnej vode „písáku“ Mělice, odkiaľ zamierite cez rieku Labe ste vo Valoch. Pokochať sa tu môžete terénnymi pozostatkami tvrzi Lepějovce a kostolom sv. Michaela archanjela.

 

Vrcholy Železných a Orlických hôr ako na dlani
Rozhľadňa Barborka je obľúbeným výletným miestom, z ktorého sa turistom naskytne krásny výhľad nielen na Železné hory, ale aj na vrcholy Orlických hôr a Krkonoš. Od Pardubíc je vzdialená necelých 20 kilometrov, po absolvovaní okružnej trasy budete mať v nohách pekných 37 kilometrov. Odporúčame po ceste navštíviť Heřmanův Městec, v ktorého centre sa nachádza židovská synagóga a barokový zámok s rozľahlým parkom a rybníkom.

 

Za históriou na Kunětickú horu
Zrúcanina hradu Kunětická hora nachádzajúca sa na rovnomennom vrchu tvorí dominantu Polabia a nájdete ju zapísanú na zozname národných kultúrnych pamiatok Česka. Hrad bol s najväčšou pravdepodobnosťou postavený na prelome 13. a 14. storočia, samotný vrchol Kunětickej hory ale ľudia osídlili údajne už v praveku. Na toto historické miesto sa môžete vydať na bicykloch, okružná trasa vedie po značených cyklotrasách a je dlhá len 22 kilometrov.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: {Monkey Business Images} / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod