Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Kultúra

Ďalšia výstava žilinského výtvarníka

Žilinská SOHO mini GALLERY v pondelok 9. augusta 2021 otvorila ďalšiu výstavu z cyklu žilinských výtvarníkov. Tento krát sa v priestoroch galérie predstavuje popredný slovenský ilustrátor a grafik akad. mal. Marián Čapka. Kurátorkou výstavy je Mgr. Darina Arce a koncepciu a scénu dotvoril Ivan Köhler.

13.08.2021 | 11:01

K ilustrátorskej tvorbe Mariána Čapku predurčilo štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V ateliéri majstra Albína Brunovského získal nenahraditeľné impulzy, ktoré dokázal svojím detailným, rozvážnym prístupom presvedčivo zužitkovať a rozvíjať. Jeho výtvarný prejav sa koncentruje na realistické poňatie námetov, ktoré vychádza z textu. Dokáže výstižne dopĺňať slová obrázkami, blízkymi najmä detskému čitateľovi, ktoré text pôsobivo oživujú. Nepodceňuje svojho diváka, nevkladá pred deti prvoplánové obrazy - umocňuje svojimi kresbami a maľbami obsah, ale zároveň necháva dostatočný priestor pre detskú fantáziu. Inšpirovala ho slovenská krajina a história, či už sú to hory, hradné zrúcaniny, vidiecke usadlosti, dvory. K častým, azda aj obľúbeným námetom patria zvieratá – od všedných domácich, cez rôzne vtáky až po exotické šelmy. Vytváral aj voľné grafické listy, venoval sa aj tvorbe známok, ale jeho svet detskej ilustrácie je asi najznámejší.


 


Výstava má názov Na krídlach fantázie a keď vstúpite do interiéru galérie, na podlahe sa vznášajú hejná vtákov. Cez obrázky vstúpite do príbehov rozprávok z kníh, ktoré majster kresby a akvarelu Marián Čapka ilustroval. Farebné, viacvrstvové diela sú charakteristické dokonalým realizmom prepájaným so surrealistickými obrazmi, ktoré akoby sa vynárali z detských snov. Jeho tvorba bola ocenená veľa krát nie len v Československu, ale aj v zahraničí, knihy s jeho ilustráciami vyšli v mnohých krajinách Európy ale aj AmerikyVýstava predstavuje výber z diela detských knižných ilustrácií, popri origináloch sú tu zväčšené "obrazy", v priestore na hudobných stojanoch sa vznáša prehliadka návrhov známok a vo vitrínach uvidíte výber publikovaných kníh, v ktorých cez maliarove ilustrácie ožili napísané príbehy.

 

S tvorbou akademického maliara Mariána Čapku sa v SOHO mini GALLERY na ul. M. Rázusa môžete stretnúť až do 2. septembra 2021.

Autor: - r -

Foto: archív I.K.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod