Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Darca Milan: Peniaze sú potrebnejšie v nemocnici ako v lotérii

Žilinčan Milan Bronček (41) vyhral v očkovacej lotérii sto eur. Z výhru nakúpil farebné a zábavné rúška pre sestričky a lekárov na detskom oddelení. Žilinskému večerníku prezradil aj to, že o venovaní výhry ani minútu neváhal.

27.10.2021 | 08:54

V očkovacej lotérii ste vyhrali 100 eur a za všetky ste kúpili respirátory do žilinskej nemocnice, čo vás k tomu viedlo?

V prvom rade ma ku tomu viedol fakt, že peniaze sú naozaj potrebnejšie v nemocniciach ako v lotérii. Pediatria bol nápad kamarátky, pretože som špekuloval, že kam ich venujem, ale bol som presvedčený, že to bude do nemocnice. Potom mi aj poradili, že by sa deti na oddelení lepšie cítili, ak by videli sestričky, ktoré sa o ne starajú, v nejakých zaujímavých respirátoroch, pokiaľ budú potrebné, a nie vo "fádnom" bielom doktorskom plášti.

Predtým ste sa poradili, čo by asi potrebovali alebo ste si to zhodnotil sám?

Áno, z pediatrie navrhli farebne respirátory, tak som „pogooglil“ a našiel som také naozaj veselé.

Aká bola reakcia personálu?

Personál bol milo prekvapený a boli radi, že niečo také dostali. Každopádne, čo som si všimol hneď, že mali pekne vymaľované steny rôznymi farbami. Na čo mi povedali, že aj tieto úpravy robia hlavne zo sponzorských darov. Oddelenie je momentálne uzavreté z dôvodu pandémie, tak som tiež nenarúšal priestory, ale chvíľku sme sa pousmievali, odfotili a bežal som do práce. Aj tam padla myšlienka, že možno viacej ľudí sa takto prejaví a možno sa aj prejavilo, iba sa o nich nehovorí. A v podstate som ani ja na tom netrval, aj keď na Facebook som chcel dať fotografiu z darovania, ale len preto, aby si iní ľudia vzali príklad.

Keď ste sa zapájali do lotérie uvažovali ste už predtým, že niekde pomôžete?

Áno, to som prehlásil hneď, ako som sa zapojil, že to venujem. Popravde vždy je tam ale. Asi keby išlo o vyššiu výhru, tak si niečo nechám aj pre seba.

Už ste v minulosti nejako takto podobne pomohli?

Takýmto štýlom asi nie, ale občas niekam pošlem nejaké peniaze. Niekedy si kúpim Nota Bene, alebo jednej pani dávam stravné lístky.

Aká bola reakcia vášho okolia?

Tak okolie to uznáva od začiatku a v podstate podobné reakcie, ako v komentároch vo vašom článku na Facebooku. Okolie je podobného názoru, že treba pomáhať. Áno pár ľudí mi písalo, dokonca z jednej ambulancie tiež pýtali kontakt, kde som respirátory kupoval, aby kúpili pre svoju potrebu do ambulancie, a tiež aj jedna pani pýtala kontakt. V podstate som našiel na internete a keďže pracujem aj v Prahe, tak to bolo pre mňa aj jednoduchšie objednať.

Koľko ste ich kúpili?

Bolo to 16 balíčkov ktoré som dal do nemocnice, v každom bolo po 10 kusov takže 160 kusov. Nebolo to celých 100 eur bolo to 2320 Kč. Doma mi niečo rozobrali a venoval som niekoľko kusov aj okoliu(smiech).

Prečo ste sa vy dali očkovať?

Očkovať som sa dal z viac dôvodov, ale v podstate mám názor, že keby sa každý montoval druhým profesiám do remesla, tak by to bolo asi viac na škodu ako k osohu, čo znamená, že  by sme mali viac dôverovať lekárom. Bez toho to tu nebude fungovať.

Foto: Archív FNsP, Archív M.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod