Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 3°C

Poradňa

Deväťmesačné obdobie odkladov splátok pomaly končí

Pandémia výrazne ovplyvnila chod slovenských domácností a jednou z reakcií, ako uľahčiť túto situáciu mnohých rodinám, bol práve odklad splátok. Odložiť si splácanie úverov bolo možné od apríla a tento odklad mohol celkovo trvať až po dobu trištvrte roka.

21.12.2020 | 21:35

Téma ohľadom pandemického odkladu pomerne dlho rezonovala medzi Slovákmi, pričom najväčší nápor o odklad splátok bol predovšetkým v úvodných mesiacoch. Odvtedy boli v obehu rôzne prognózy a prieskumy, ktoré zisťovali, aké sú vidiny Slovákov do budúcnosti a či zvládnu opäť pokračovať v bežných splátkach. Táto deväťmesačná pauza pomaly končí a práve tí, ktorí sa rozhodli riešiť finančnú situáciu v domácnosti týmto odkladom ako prví, čoskoro nabehnú na štandardné splácanie.

Aj za cenu úrokov

I keď si mnohí žiadatelia spočiatku mysleli, že ide o úplné odpustenie splátok, postupne bolo toto mylné vnímanie uvedené na pravú mieru. Ide len o krátkodobú stopku a po nej sa v splátkach štandardne pokračuje. Odklad splátok však aj za týchto okolností uvítali mnohé slovenské domácnosti, a to aj za cenu navýšenia úrokov.

Viaceré finančné subjekty navyše už počas prvých dní spustenia informovali o všetkých náležitostiach, ktoré bezprostredne súviseli s pandemickým odkladom. Každý klient tak ešte stále môže posúdiť, či si jeho finančná situácia vyžaduje odklad alebo nie.

Prvý ukazovateľ už od nového roka

Koľko dlžníkov zvládne splácať úvery a koľkí z nich budú mať s tým v konečnej fáze problém? Prvé čísla budú mať banky už na začiatku tohto roka a zistia, do akej miery ich klientov táto kríza zasiahla. Deväťmesačné obdobie sa končí pre tých, ktorí neváhali už v začiatkoch a využili hneď v úvode maximálnu možnú dĺžku odkladu.

Možnosť požiadať o odklad síce aj naďalej trvá, no záujem je v súčasnosti len minimálny. Niektoré domácnosti s dlhmi však po tomto odklade budú zažívať ťažké časy, nakoľko budú čeliť náročnej finančnej situácii. Z najnovších prieskumov vyplýva, že by malo ísť pravdepodobne o 0,7 %, čo nepredstavuje síce enormne veľké číslo, no pre dotknutých to môžu byť z hľadiska finančnej stránky neľahké chvíle.

Problémy treba včas riešiť

Vývoj spätý s rozšírením pandémie značne ovplyvnil aj slovenské domácnosti a poukázal na slabé finančné úspory. Len málokto mal našetrenú rezervu a musel sa schyľovať k určitým poľaveniam z nárokov či nevyhnutným krokom. Máte aj naďalej problémy so splácaním pôžičiek? Rozhodne by ste nemali odkladať kontakt s poskytovateľom pôžičky. Práve včasné informovanie vám dokáže zjednodušiť danú situáciu, pretože oznámenie daných skutočností zohľadní priamo aj daná finančná spoločnosť. Nájsť spoločné riešenie pre ďalšie splácanie pôžičky tak bude snahou oboch strán.

Rovnako potrebná je aj dostatočná informovanosť už pri samotnom výbere pôžičky. Ak nemáte inú možnosť a pôžička je poslednou voľbou, venujte dôraz aj porovnaniu. Pri rovnakej sume totiž môžete vidieť značné rozdiely v rámci jednotlivých ponúk. Finančný portál Hyperfinancie.sk za vás súčasnú ponuku porovná a pomôže vám lepšie sa zorientovať na aktuálnom trhu pôžičiek.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod