Žilinský Večerník

16. jún 2024 | Blanka
| 12°C

Kultúra

Dnes v ŠKO zažijete svetovú premiéru skladby Tam okolo Strečna

23. mája o 19:00 uvedie Štátny komorný orchester Žilina svetovú premiéru diela Tam okolo Strečna od mladej slovenskej hudobnej skladateľky Haimoni Balgavej. Skladba je inšpirovaná rovnomennou slovenskou povesťou od Pavla Dobšinského o vílach spod Strečna.

23.05.2024 | 11:38

SKLADBA TAM OKOLO STREČNA
Dielo skomponovala Haimoni Balgavá tento rok, priamo na objednávku ŠKO Žilina. „Skladba je orchestrálnym zhudobnením slovenskej povesti Tam okolo Strečna z knihy Prostonárodné slovenské povesti od Pavla Dobšinského. Premosťuje svet fantázie s ľudovou tradíciou, jej rytmus a melódie v sebe nesú veselosť a tanečnosť, zatiaľ čo orchestrálna inštrumentácia vytvára pestrý a dynamický zvukový obraz,“ hovorí autorka.

HAIMONI BALGAVÁ
Mladá slovenská skladateľka Haimoni Balgavá (1994) pochádza z Trnavy. Od detstva sa venovala hre na klavíri, neskôr na ZUŠ tvorila vlastné skladbičky. Na Štátnom konzervatóriu v Bratislave študovala kompozíciu a hru na klavír, v štúdiu pokračovala na JAMU v Brne. Absolvovala viaceré workshopy a skladateľské kurzy, získala niekoľko ocenení v prestížnych skladateľských súťažiach. Žilinské publikum mohlo jej oceňované diela počuť v podaní Štátneho komorného orchestra už dvakrát - skladbu Zvuky džungle v máji 2021 a skladbu Carpathian Timbre v marci 2023.
„Poslaním Štátneho komorného orchestra Žilina je okrem iného aj podpora slovenskej tvorby a mladých umelcov. Preto sme veľmi radi, že Haimoni Balgavá napísala skladbu inšpirovanú lokálnou povesťou priamo pre náš orchester a nadviazali sme tak na skvelú doterajšiu spoluprácu,“ dodáva generálny riaditeľ ŠKO Žilina Karel Hampl.

POZVÁNKA NA KONCERT HUDBA A STARODÁVNE MÝTY 23. 5. 2024 o 19:00
Skladba Tam okolo Strečna zaznie po prvýkrát na koncerte Hudba a starodávne mýty, pod vedením šéfdirigenta ŠKO Žilina Františka Macka, 23. 5. 2024 o 19:00 v Dome umenia Fatra.
Na koncerte zaznie tiež Symfónia č. 7 h mol „Nedokončená“ od Franza Schuberta a výber z celej scénickej hudby k Shakespearovej hre Sen noci svätojánskej (vrátane ikonicky známeho Svadobného pochodu), v ktorom sa predstavia skvelé mladé slovenské speváčky pôsobiace v zahraničí Adriana Banásová a Zuzana Čurmová, v spojení s dievčenským speváckym zborom žilinského konzervatória.

Viac informácií o koncerte, program a rezerváciu vstupeniek nájdete na: https://skozilina.sk/podujatie/hudba-a-starodavne-myty/

 

ROZHOVOR s autorkou skladby si môžete prečítať TU

Autor: - r -

Foto: ŠKO

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod