Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 7°C

Spravodajstvo

Dobrovoľníkom, ktorí sa starajú o vlek na Straníku, ukradli náradie za tisíc eur

V obci Teplička nad Váhom sa množia krádeže. Najnovšie vykradli lyžiarsku chatu dobrovoľníkom, ktorí sa roky starajú o priľahlý svah aj vleky. Náradie si zakúpili postupne, a na nové sa im budú financie zháňať len veľmi ťažko.

19.11.2021 | 11:09

TEPLIČKA NAD VÁHOM. V obci Teplička nad Váhom sa za posledné obdobie udialo niekoľko krádeží. Medzi inými vykradli aj lyžiarsku chatu pri vlekoch na Straníku, o ktorú sa spoločne aj s lyžiarskym svahom stará skupina dobrovoľníkov. Z chaty páchatelia odcudzili materiál v hodnote viac ako tisíc eur. Krovinorezy si pritom zakúpili svojpomocne.

„Koncom septembra boli zo skladu prevádzkovej budovy TJ Straník odcudzené tri krovinorezy neznámym páchateľom. Tie boli používané na úpravu terénu na zjazdovkách Malého Straníka a okolia prevádzkovej budovy,“ potvrdil krádež Branislav Ponechal z TJ Straník.

Vzhľadom na to, že činnosť združenia je založená na dobrovoľníckej báze, prostriedky na kúpu ďalších sa budú zháňať ťažko. „Zatiaľ si budeme musieť vystačiť so starými, alebo požičanými, čo výrazne ovplyvní rýchlosť a kvalitu odvedenej práce.“

KRADEŽE V NOVOSTAVBÁCH

V obci riešili aj krádeže bicyklov, pri ktorých išlo o jedného páchateľa. „Toho sa nám podarilo odhaliť aj vďaka kamerovému systému. Množia sa nám najmä krádeže v novostavbách. Nie vždy však ľudia odcudzenie aj nahlásia. Niekedy sa o krádeži dozvieme len náhodou,“ povedal starosta obce Viliam Mrázik.  V obci majú umiestnený kamerový systém. „ Je najmä v centre, ale aj v exteriéroch novovybudovaných stavieb. Kamerovým systémom sú ošetrené aj športoviská, okolie škôl či detské ihriská, ale aj autobusové zastávky. Mame pripravený aj projekt na rozšírenie tohto systému,“ povedal o ďalšej ambícii s tým, že na majetok si treba dávať pozor.

NEBÁŤ SA ZAVOLAŤ POLÍCIU

„Hovorím stále to, že ak občania vidia neznámeho človeka, samozrejme nie za cenu riskovania, ale slušne sa opýtať, koho, alebo čo hľadá. Nech dotyčná osoba vie, že si komunitu strážime, a že je tam prirodzená ostraha aj z našej strany. Keď sa nám niečo nezdá, tak treba volať políciu. Je to anonymné a človek sa nemusí ničoho báť,“ ponúkol radu starosta.

Hliadky mestskej polície chodia aj do Tepličky nad Váhom a to v rôznych časoch. Obecnú políciu zriadenú nemajú. „Opakovane žiadame mestskú políciu, aby nám vyčlenili jedného človeka na obec. Najväčší problém je cez víkendy,“ opísal problém. To je príklad aj krádeže chaty na Straníku. „Budeme musieť aj tam zaviesť nejakú ostrahu v podobe kamier, aby sa podobné prípady neopakovali,“ dodal starosta.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod