Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Spravodajstvo

Dočká sa cesta na Kamennej opravy?

Najvyťaženejšia žilinská komunikácia je plná výtlkov, ktorým je umenie sa vyhnúť. Mesto hovorí o ich látaní. Podľa dopravných expertov je to však len dočasné riešenie.

25.02.2013 | 14:41

ŽILINA. Cesta na Kamennej ulici v priemyselnej zóne Žiliny je boľavým otlakom pre mnohých vodičov. Je plná hlbokých výtlkov, pre ktoré musia byť šoféri neustále v strehu, aby sa im stihli včas
vyhnúť. „Cesty v Žiline sú v katastrofálnom stave. Všade samý výtlk. Na Kamennej sa ani na dvoch rukách nedajú spočítať. Navyše je tam úzka cesta, a keď sa chcete výtlku vyhnúť, hrozí, že sa zrazíte s oproti idúcim autom,“ sťažuje sa vodička Ľudmila.

Po Kamennej ulici prejde denne okolo 17-tisíc osobných a nákladných áut. Podľa dopravných expertov sa tento počet rovná vyťaženosti hlavných cestných ťahov. „Celkový technický stav
tejto miestnej komunikácie je veľmi zlý a počet výtlkov na jej dĺžku ju zaraďuje medzi najhoršie komunikácie v Žiline,“ konštatuje Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

O zlom stave cesty na Kamennej vie aj jeho správca, ktorým je mesto. Ako nás informoval hovorca Pavol Čorba, v týchto dňoch vykonávajú na mestských komunikáciách zimnú údržbu. Ak nesneží a nemrzne, zameriavajú sa aj na opravu výtlkov. „Týka sa to hlavne tých komunikácií, kde je väčšia intenzita dopravy a trolejbusové trasy,“ uviedol Pavol Čorba.

V priebehu tohto mesiaca opravovali výtlky napríklad na Hálkovej, Kuzmányho, Hviezdoslavovej, Ulici vysokoškolákov a iných. Minulý týždeň látali diery na Univerzitnej ulici. V týchto dňoch by sa mali zamerať aj na priemyselnú zónu. „Výtlky na Kamennej ulici sú zaevidované a ich oprava je plánovaná na koniec tohto týždňa, prípadne v priebehu 9. týždňa,“ povedal hovorca koncom minulého týždňa.

Podľa dopravného experta je však látanie výtlkov na frekventovanej Kamennej ulici len niekoľkomesačné riešenie. „Takáto komunikácia si vyžaduje skôr súvislú údržbu alebo dokonca rekonštrukciu vozovky novou asfaltom stmelenou vrstvou,“ skonštatoval Ľubomír Palčák.
 

-ms-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod