Žilinský Večerník

6. máj 2024 | Hermína
| 7°C

Spravodajstvo

Dopravné karty ako reakcia na znižovanie emisií

Žilinská župa sa zapojila do európskej kampane na zníženie emisií uhlíka v rámci Európskeho týždňa mobility. Od 16. do 22. septembra ponúkala dopravnú kartu na cestovanie prímestskou autobusovou dopravou úplne zadarmo. Celkovo bolo počas kampane vydaných 2071 dopravných kariet.

12.10.2020 | 20:43

Zmluvní prepravcovia zároveň zaznamenali aj prekonanie rekordu vo vydaní dopravných kariet. V prípade SAD Žilina išlo o 150 % nárast a Arriva Liorbus zaznamenala 120 % nárast oproti porovnateľnému obdobiu v roku 2019.

„Sme radi, že verejnosť využila možnosť bezplatného vydania karty. Naším cieľom bolo podporiť trvalo udržateľnú dopravu a prispieť k zníženiu emisií uhlíka, ale i zlepšeniu kvality ovzdušia,“ povedala županka Erika Jurinová. Ako dodala, platba dopravnou kartou za cestovné v prímestských autobusoch navyše urýchli cestovanie a zvýši bezpečnosť pri cestovaní aj v súvislosti so zamedzením šírenia ochorenia COVID-19.

Od 1. októbra je v platnosti aj nová tarifa, v rámci ktorej je platba dopravnou kartou oproti platbe hotovosťou zvýhodnená až o 21,2 %, kým v rámci pôvodnej tarify to bolo len o 11,8 %. Dopravné karty je možné naďalej vybaviť v klientskych centrách u dopravcov.

Autor: - r -

Foto: archív sadza.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod