Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 5°C

Poradňa

Dôvody, pre ktoré by ste mali presedieť celý život na bicykli

Nielen pre stále vyššie ceny pohonných hmôt sa bicykle stávajú pre ľudí nenahraditeľným dopravným prostriedkom. Štúdie ukazujú, že bicyklovanie niekoľkokrát týždenne normalizuje krvný tlak a znižuje stres. Zhruba 70-kilogramový cyklista pri rýchlosti iba 15 km/ h spáli asi 400 kalórií za hodinu.

29.08.2021 | 17:40

Ak vám to nestačí, poďte sa zoznámiť s ďalšími výhodami, ktoré vám váš verný priateľ bicykel prinesie.

Zdravé srdce bez námahy
Začnime tým najzrejmejším. Podpora srdca pri pravidelnom bicyklovaní je veľmi jednoduchá. Stačí našliapať 33 kilometrov týždenne, aby ste znížili riziko koronárnej insuficiencie o 50 %. Nebude to vôbec náročné, pretože si pritom užívate čerstvý vzduch a krásnu scenériu okolia.

Ak si tento dopravný prostriedok nemôžete ale dovoliť, prípadne nemáte miesto na jeho uskladnenie, požičovňa bicyklov v Bratislave by mohla byť dobrým riešením.

Posilní váš imunitný systém
Jazda na bicykli sa postará aj o nenáročnú fyzickú aktivitu vášho tela, ktorá mu dodá silu zvládnuť prechladnutie a sezónne infekcie rýchlejšie, ako keby ste zostali doma.

Z evolučného hľadiska sme predsa prispôsobení na neustálu fyzickú aktivitu, preto je sedavý životný štýl pre naše telo nezdravý a neprirodzený. Pokiaľ ale presedíte svoj život na bicykli, vaše telo sa vám naopak poďakuje vo forme dobrej fyzickej i psychickej kondičky.


 

Skvelý ekonomický dopravný prostriedok
Kúpa bicykla je tiež skvelý spôsob, ako minúť peniaze na niečo užitočné a dôležitejšie. Keď začnete do práce jazdiť na bicykli, nemusíte predsa míňať peniaze na cesty za benzín, ktorý nie je lacný ani dobrý pre naše životné prostredie. Naopak, pokiaľ máte k dispozícii všetky ostatné potrebné komponenty na bicykel, môžete ho využiť zároveň ako dopravný prostriedok do náročnejšieho terénu.

Tréning, ktorý vaše telo nezaťažuje
Beh je úplne normálny spôsob, ako schudnúť, ale nie je vhodný pre každého. Zvlášť ak nemáte skúsenosti s výraznou fyzickou námahou a máte veľkú nadváhu. Jazda na bicykli bude v tomto prípade menej únavná, s menšími následkami na kĺby a telo ako celok.

Pri behu, pri každom kroku, všetka pomerne veľká hmotnosť tela zaťaží kolená a členky a následky na seba nenechajú dlho čakať. Objavia sa nielen bolesti svalov, ale aj poškodenie väzov a šliach.

Pri bicyklovaní máte naopak oporu nielen v sedle, ale aj pedáloch, vďaka ktorým vaše svaly cvičia bez preťažovania zvyšku tela.

Pľúca si doplnia zásoby čerstvého vzduchu
Pri jazde po ceste dýcha cyklista čerstvý vzduch. Pľúca si preto tým najjednoduchším spôsobom doplnia potrebné zásoby kyslíka, čo zlepší nielen vašu osobnú pohodu.

Čerstvý vzduch je teda dobrý pre zdravie a posilnenie celého organizmu ako celku, pretože zlepšuje fungovanie ciev, pľúc, srdca a ďalších orgánov.

Podráždenosť, prepracovanosť, nedostatok iniciatívy, lenivosť, nervové poruchy - to všetko zmizne, ak budete dýchať „správny“ vzduch. Skúste si preto čas strávený na prechádzkach na bicykli užiť a vyťažiť z nich maximum.

Nielen telo, ale aj naše životné prostredie sa vám poďakuje, pretože ho nebudete zaťažovať výfukovými plynmi ani potrebou stavať veľké parkoviská. Bicykel sa predsa dostane všade a nepotrebuje žiadne špeciálne miesto. Navyše vás jeho požičanie alebo kúpa nemusia vôbec stáť majetok, stačí len striehnuť na zľavy a akcie, či už priamo v obchode alebo v zľavových letákoch.


 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com -Samo Trebizan, Freezing Photons, Jacek Chabrazewski

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod