Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -4°C

Tlačové správy

Dovolenka na termálnom kúpalisku prináša aj viac než vodu

Slovensko je naozaj krajina, ktorá toho ponúka oveľa viac, než sa na prvý pohľad môže zdať. Ak si plánujete dovolenku, tak pri podrobnejšom pohľade zrazu zistíte, čo všetko sa na Slovensku dá robiť, a že naša domovina konkuruje aj zahraničným rezortom. Pre blížiacu sa letnú sezónu sú rozhodne atraktívne rôzne termálne kúpaliská, kde môžete zažiť oddych porovnateľný s pobytom pri mori. Navyše, na Slovensku nemusí byť dovolenka pri vode ´len´ o vode. Vždy sa totiž nájdu ďalšie zaujímavé atrakcie a miesta v blízkom okolí.

02.05.2023 | 21:19

Čarovná Podhájska

Neďaleko od Šurian sa nachádza obec Podhájska, v ktorej žije niečo cez tisíc obyvateľov. Podhájska je nielen slovenským, ale dá sa povedať, že aj európskym unikátom. V maličkej obci v tekovskom regióne sa totiž nachádza termálne kúpalisko s vodou, ktorá má podobné zloženie ako tá v Mŕtvom mori. Len v skratke pripomenieme, že voda v Mŕtvom mori je oveľa slanšia než bežne a dá sa na nej ležať bez toho, aby ste sa ponorili, pričom má blahodarný účinok na organizmus. V roku 1973 bol v Podhájskej objavený termálny prameň, ktorý sa mal pôvodne využívať na vykurovanie skleníkov. Kompetentní však rýchlo zistili, aký by mala takáto voda rekreačný a zdravotný účel. Preto čoskoro vzniklo termálne kúpalisko, ktoré je čoraz častejším cieľom dovolenkárov či rekreantov. Návšteva na kúpalisku je zážitkom v lete i zime, veď si predstavte, aké je kúpať sa vonku v horúcej vode, pričom okolo mrzne. Na samotnom kúpalisku je dostatok atrakcií pre deti i dospelých vrátane wellness centra či detských bazénov. Termálna voda z Podhájskej má dokázateľne priaznivé účinky na riešenie problémov s pohybovým aparátom či dýchacími cestami.

Viacero atrakcií aj v okolí
Bez preháňania sa dá skonštatovať, že hlavnou atrakciou regiónu je práve kúpalisko. Výhodou je jeho neustály rozvoj, čomu zodpovedajú aj služby či ubytovanie. Podhájska kúpalisko ubytovanie ponúka aj priamo v areáli, nájdete však aj množstvo alternatív v podobe apartmánov či hotelov v neďalekom okolí. Ako sme však už spomenuli, dovolenka na termálnom kúpalisku nemusí byť len o vode. Neďaleko od Podhájskej odporúčame výlet do kláštora Mariánska Čeľaď. História miestneho kamenného kostola siaha už do roku 1331, počas vojny slúžil na obranné účely. Aj preto boli mnohé jeho časti zničené, stále však z neho dýcha história, pričom zachovaná zostala sieť únikových chodieb pod kláštorom. V blízkom okolí môžeme odporučiť výlet do arboréta v Tesárskych Mlyňanoch či do soľnej jaskyne v Starom Tekove. Ak vy alebo vaše deti máte radi kone, určite oceníte výlet do žrebčína v neďalekom Novom Tekove. V okolí Podhájskej sa navyše nachádza množstvo cyklotrás, čo môže byť aktívnym doplnkom pre dovolenku. Pre cyklistov je dokonca vybudovaný cyklookruh Termál. Pre pekné výhľady môžete z Podhájskej zamieriť do rozhľadne Žitavský luh, odkiaľ je pekný výhľad na celý región.

Teplá voda aj na juhu Slovenska
Na juhu Slovenska leží mesto Štúrovo, v ktorom žije cez 10-tisíc obyvateľov. V Štúrove sa nachádza termálne kúpalisko Vadaš, ktoré podobne ako Podhájska okúzli nielen vodou. Vadaš je najväčším termálnym kúpaliskom na Slovensku, čomu zodpovedajú aj príslušné služby. Kúpalisko Vadaš ubytovanie ponúka taktiež ubytovanie aj priamo v areáli. Širokú ponuku rôznych hotelov či apartmánov však nájdete po celom Štúrove. Navyše, aj v blízkom okolí Štúrova sa dá čo-to robiť a stráviť čas dovolenky aj výletmi. Určite by ste mali na vlastné oči vidieť Most Márie Valérie, spájajúci Štúrovo s maďarským Ostrihomom. Z tohto miesta priam dýcha história, pričom nie je nič ľahšie než prejsť aj na druhú stranu a pozrieť si historický Ostrihom. V blízkosti Štúrova zase môžete vyraziť na bicykel a spoznávať takto miestne okolie. Nezabudnite, že základom pre dobrú dovolenku je vhodne sa zbaliť a nič doma nezabudnúť. Ak máte radi naozaj štýlové oblečenie, môžete si na dovolenky zaobstarať napríklad dámske tričká s potlačou, ktoré bude špecificky odkazovať práve na dovolenkový čas.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: NDAB Creativity / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod