Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Z regiónu

Dvadsať rokov na hrade: dobrovoľníci zo Združenia na záchranu Lietavského hradu majú za sebou ďalšiu úspešnú sezónu

Majestátny a berúci dych. Taký je hrad Lietava, ktorý sa na skalnatom brale medzi Lietavou a Lietavskou Svinnou-Babkovom vypína už viac ako 700 rokov. Príbeh Združenia na záchranu Lietavského hradu, ktorý si hradnú zrúcaninu zobral pred dvadsiatimi rokmi pod patronát, je inšpiráciou pre ďalších dobrovoľníkov, ktorým zachovanie histórie leží na srdci.

27.12.2019 | 14:41

LIETAVA. Práca, ktorú dobrovoľníci na hrade vykonali za posledné dve desaťročia, je naozaj obdivuhodná. Vyhliadky do budúcnosti sú priekopnícke. Na hrad plánujú dotiahnuť optický kábel, aby rozšírili možnosti pre návštevníkov.

Združenie na záchranu Lietavského hradu vzniklo oficiálne v  auguste v roku 1999. Dnes ho tvorí 41 ľudí. „Do prác sa zapájajú aj dobrovoľníci z radov verejnosti. Napríklad partia z Moravy, Bratislavy a  podobne. Na hrade sme mali tento rok od mája do konca novembra zamestnaných v  počte okolo 20 ľudí,“ rozpráva Jaroslav Mitterpach, jeden z  členov Združenia na záchranu Lietavského hradu.

CIELE PRE ROK 2019 SPLNENÉ

Uplynulá hradná sezóna bola opäť po mnohých stránkach vydarená. Práce napredovali stanoveným tempom a podarilo sa splniť ciele, ktoré si združenie vytýčilo na začiatku sezóny. Po viacerých rokoch výškových prác sa ukončila konzervácia oblúčikovej atiky celého Thurzovho renesančného paláca.

„Podarilo sa nám dokončiť konzerváciu a zastrešenie najstaršej a najvyššej gotickej veže donjon. Vykonali sa tu rozsiahle murárske práce, horolezecké špárovanie fasády, hydroizolácie a vegetačný kryt. V marci sme osadili pri nádvorí nové dvoj-WC. Vo veži starej brány sme obnovili chýbajúci záklenok s rozpätím 3,5 metra, ktorý posilnil statiku budovy. Prebehli aj práce na elektroinštalácii v rámci areálu hradu. Na hradnej kaplnke sme s pomocou horolezcov vybudovali nad skalnou roklinou mohutný hrubý múr, ktorý poslúži ako základ pre budúci priestor, ktorý v objekte kaplnky vznikne,“ hovorí k uplynulej murárskej sezóne na hrade Jaroslav Mitterpach.

Tradične aj tento rok dostali svoje metre kubické aj oba bastióny – pravouhlý a polygonálny. Obnova týchto opevnení prebieha už niekoľko rokov, pretože je tu potrebné vymurovať nanovo obrovské množstvo muriva. Na hrade sa podarilo zrealizovať ďalšie archeologické výskumy. Vyplynuli z  nich dôležité poznatky, podľa ktorých môže združenie obnovovať časti, o ktorých doteraz nevedelo.

„V Kinižiho paláci sme opravili schodiskovú vežičku, čo bolo dôležité preto, aby kamene neohrozovali priestor pred expozíciou, kde sa často zdržujú návštevníci. Práce pokračovali aj na východnej stene Thurzovho paláca a aj v paláci. Koncom sezóny sme vďaka podpore jednej nadácie začali opravovať pozdĺžnu vežu, ktorej stav bol havarijný. Táto ranogotická veža je jedna z najstarších častí hradu. Znakom toho, že sa na hrade urobilo kopec práce, je aj to, že už nemáme v  areáli poriadny murovací kameň. Klenbové kamene sú vzácnym nedostatkovým tovarom a rovnako je na tom už aj lícový lomový kameň, ktorý sme na decembrovej brigáde ťahali z lesa, aby bolo na jar s čím začať pracovať,“ rozpráva dlhoročný člen združenia.

HRADNÁ APLIKÁCIA AKO SPRIEVODCA

V tomto roku rozbehlo združenie aj zámer obnovy ďalšieho priestoru, ktorý sa bude využívať na potreby expozície. Konkrétne ide o  miestnosť v renesančnej časti Kostkovho paláca, vedľa súčasnej kastelánskej miestnosti, kde sa nachádza farská pec, ktorú sa združeniu podarilo zachrániť zo zbúranej Starej fary v Žiline.

„Začali sme s  prípravou projektu a práce na obnove tejto miestnosti budú pokračovať aj v závislosti od toho, ako sa nám podarí finančne pokryť obnovu tejto časti. Nové expozičné priestory budú využívané aj ako expozícia, ale aj ako priestor na rôzne kultúrne udalosti, ktoré na hrade čoraz častejšie organizujeme. Potešilo by nás, keby sa nám v roku 2020 podarilo už pritiahnuť na hrad optický internet a mohli ho využívať napríklad aj pre vysielanie živej panorámy z hradu.

Využitie by bolo dobré napríklad aj pre hradnú aplikáciu do mobilu, ktorá by sprevádzala návštevníka priamo po hrade. Internet na hrade je celkovo výborným nástrojom, rozšíri možnosti, ktoré môžeme v budúcnosti návštevníkom ponúknuť,“ prezrádza Jaroslav Mitterpach.

V  súčasnosti členovia združenia pracujú v podstate v celom areáli hradu. Aj keď je pohyb po hrade na vlastné riziko, z bezpečnostných dôvodov dočasne uzavreli horný hrad, kde momentálne vykonávajú práce. „Obnova severnej steny kaplnky prebieha na strmom skalnom zráze. Na východnej strane je skalné bralo pod presbytériom, narušené širokými trhlinami. Tieto trhliny sme začali monitorovať v spolupráci s profesionálmi nainštalovaným trhlinomerom geologických porúch. Pod časťou kaplnky sa nachádza aj zrútená klenba pivnice, ktorá je zasypaná a čaká na svoj archeologický odkryv v  nasledovnej sezóne,“ hovorí k ďalším prácam na Lietavskom hrade.

V našom regióne sa nachádza niekoľko úchvatných hradov. „Na Lietave je zaujímavé to, že kombinujeme romantickú zrúcaninu s  čiastočne sprístupnenými priestormi. V lete je možné na miestach na to určených opekať alebo táboriť. Vieme tu ponúknuť posedenie v hradnej pivnici, expozičné priestory so zaujímavými exponátmi, ktoré sú súčasťou hmatovej expozície, a teda turisti sa ich môžu dotýkať a získať oveľa lepšiu osobnú skúsenosť, ako keby boli exponáty za vitrínami. Delo, ktoré je v expozícii, je funkčné a počas kultúrnych podujatí sa s ním strieľa tak, že exponát poskytuje nielen hmatové vnímanie, ale aj čuchové, pretože hlaveň po výstreloch ešte niekoľko dní cítiť spálenou sírou.“

Hradný objekt, akým je Lietava, vyžaduje celoročnú starostlivosť a združenie tu funguje v podstate nepretržite. „Hradná expozícia býva otvorená zvyčajne počas víkendov a  počas priaznivého počasia – nie je to však stopercentným pravidlom. Dobrovoľníkov romantické prostredie hradu priťahuje, a preto tu trávia aj viac dní po sebe, hoci aj v zime. Na Štefana chystáme denný program, bude otvorený bufet i expozícia, a veríme, že hrad prídu návštevníci pozrieť aj na Silvestra. Budeme sa na nich veľmi tešiť,“ pozýva na hrad Jaroslav Mitterpach.

ČAKÁ ICH EŠTE VEĽA PRÁCE

Na projekte konzervácie a obnovy hradu pracuje združenie intenzívne od roku 2003. Práce prebiehajú systematicky, a to od postupného odstraňovania havarijného stavu častí objektov až po záverečné rekonštrukčné práce vykonané podľa spracovanej projektovej dokumentácie. Ich cieľom je hrad zakonzervovať do takej podoby, aby sa zachoval pre ďalšie generácie.

„Čaká nás ešte mnoho práce. Ak všetko vyjde, ako má, budeme pokračovať v konzervačných prácach na kaplnke. Archeologicky preskúmame časť nad kaplnkou a niektoré úseky v hornom paláci. Horolezci nám pomôžu vyšpárovať vysokú stenu veľkého rondla z južnej strany a bude potrebné opraviť aj veľkú strieľňu. Južná stena Kinižiho paláca tiež čaká na svoju rozsiahlu opravu a už tradične budú pokračovať aj práce na bastiónoch. Veríme, že budúci rok budeme čistiť aj hradnú studňu. Okrem toho aj mnohé iné zásahy, ktoré naplánujeme priamo počas sezóny 2020. Samozrejme, všetky plány závisia aj od toho, či sa nám podarí uspieť v grantových programoch a získať potrebné finančné krytie týchto prác. Zároveň chceme poďakovať všetkým našim podporovateľom, sponzorom, nadáciám, ale hlavne ministerstvu kultúry, ktoré nás každoročne podporuje v našej činnosti,“ dodal na záver rozhovoru Jaroslav Mitterpach.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod