Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Exsudca na slobode. Za korupciu podmienka a pokuta

Bývalý žilinský sudca Pavol Polka, ktorého NAKA zadržala vlani na jeseň počas akcie Plevel, sa dostal na slobodu. Uzavrel dohodu o vine a treste.

09.03.2021 | 12:11

BANSKÁ BYSTRICA. ŽILINA. O Polkovi sa rozhodovalo minulý týždeň na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici. Bývalý sudca bol obvinený z prijímania úplatkov na žilinských súdoch, pričom obvinenie sa týkalo deviatich skutkov z rokov 2014 až 2019. Podľa medializovaných informácií išlo o prípady, keď za úplatky vybavil obvineným nižšie tresty. Dokázané úplatky dosiahli sumu 106-tisíc eur, z ktorých si nechal 41-tisíc eur. Hoci na začiatku vinu odmietal, na konci roka začal spolupracovať a priznal sa.

 

Na slobode po pol roku

Pripomeňme, že hlavným svedkom, ktorý proti krajskému exsudcovi vypovedal, bol František Tóth alias Veľký Fero, ktorý s Pavlom Polkom dlhé roky spolupracoval. Bývalý sudca dostal podmienečný trest, pôvodne mu pritom hrozilo 12-ročné väzenie. „Súd mu uložil úhrnný trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní päť rokov. Súd obvinenému uložil aj peňažný trest vo výške 150-tisíc eur,“ uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. „Výška trestu zohľadňuje mieru spolupráce, ako aj výšku úplatkov preukázaných obvinenému v predmetnom konaní, ktoré je vymedzené skutkovými okolnosťami daného trestného stíhania,“ doplnila hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod