Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Šport

Florbalisti cieľ splnili, dopredu sa pozerajú s pokorou

Najvyššia florbalová súťaž na Slovensku stihla odohrať svoju základnú časť. Po nej sa sezóna predčasne ukončila, a tak FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina obsadil v konečnom účtovaní 8. priečku. Aktuálne radosti i starosti v klube sme rozobrali s aktívnym hráčom i funkcionárom Danielom Baránkom.

11.04.2020 | 11:07

Ako ste prijali informáciu o ukončení súťaže?

Po čase sa nám ukazuje, že ukončiť ligu bolo správne rozhodnutie zväzu. Nemáme voči tomu žiadne výhrady, majster súťaže sa neurčil a ešte sa nerozhodlo či ostane poradie presne ako základnej časti. Tá sa stihla odohrať kompletná, no predpokladáme, že poradie ostane a prvý tím bude mať možnosť hrať v európskych súťažiach.

Bude mať táto správa pre váš klub negatívny finančný dopad?

Sme amatérsky šport, ostávame na nule. Ohľadom tejto sezóny by boli ešte nejaké výdavky na cestovné, no to nie je vysoká položka. Skôr sme zvedaví na podporu v budúcej sezóne, mali sme rámcove dohody so sponzormi a najbližšie mesiace ukážu či budú s nami spolupracovať. Každý rok dostávame dotácie od mesta Žilina, tiež budeme očakávať rozloženie týchto dotácii. Práve teraz ako amatéri máme výhodu oproti profesionálnym športom na Slovensku, lebo pre florbal táto kríza nebude mať výrazný dosah.

Neplníte ani povinnosti voči hráčom v klube?

Hráčom zabezpečujeme materiálne vybavenie i cestu, plus chalani z univerzity majú štipendiá. UNIZA výrazne podporuje náš klub, teda chalani nie sú na nule, ale nie sú to finančné položky, z ktorých by sme odpadávali.

Ste spokojní s 8.miestom po základnej časti tejto sezóny?

Cieľ sme splnili, po troch rokoch sme sa dostali do play – off. Minulú sezónu sme skončili na 9.mieste, teraz môžeme mať dôvod na radosť, keď sme uhrali najlepšiu osmičku.

Aké budú ciele do ďalšej sezóny?

Po vypadnutí z extraligy spred troch rokov sa káder omladil. Chalani naberali skúsenosti, gro tímu ostalo pokope a budúcu sezónu to snáď bude lepšie. Uvidíme, hráči možno pôjdu pracovať alebo budú na rôznych vysokých školách, takže necháme sa prekvapiť ako poskladáme káder na novú sezónu.


 

Neobávate sa, že florbalové súťaže nebudú bez výraznejších otáznikov?

Otázne je ako bude dlho trvať tento stav. Nová sezóna začína v septembri, prihlášky do ligy sú na prelome júna a júla, avšak nepredpokladám negatívny dopad na činnosť jednotlivých klubov.

Ako sa udomácnil váš šport v Žiline, podľa vás patríte medzi populárne odvetvia?

Florbal v Žiline funguje hádam 17 rokov. Nedostatky smerujú k spoločnosti, kde postoj k športu je iný ako v zahraničí. Máme na Slovensku málo lokalpatriotov, teda okrem fáz úspechu. Ak neprídu úspechy, tak ľudia nechodia. Výborný koncept nastavili futbalisti Žiliny a na nich podľa mňa chodí málo divákov, rozmach zažíva basketbal a nevedno ako by sa to k nim ľudia postavili, ak by nevyhrávali. Pánboh zaplať za tých nadšencov, ktorí v Žiline šport podporujú. Týchto ľudí si musíme vážiť.

Čo konkrétne chýba nášmu florbalu, aby napredoval?

Slabá medializácia napríklad oproti Česku a nedostatok športovísk. Špeciálne u nás sa delíme o športovú halu s futsalistami a basketbalistami. Ešte šťastie, že máme medzi sebou výborné vzťahy a prekladáme si zápasy podľa potreby. Postavenie športu v dnešnej spoločnosti nebude prioritou, čo musíme akceptovať.

Aké sú vaše očakávanie pri pomoci od mesta Žilina pred novou sezónou?

Toto nebude len o florbale. Ja nikdy nebudem zástancom, aby sme tu podporovali len jeden šport a potom nič. Všetky športy, ktoré to robia koncepčne a systematicky si zaslúžia podporu. Zrejme každý klub by bol rád, ak by dostal od mesta podporu ako minulý rok. Terajšia situácia odsúva šport, my sme boli radi aj za zníženú dotáciu, ktorá by nám postačovala na sezónu. Vieme, že si budeme musieť utiahnuť opasok.

Ste na to pripravení?

Minulý rok sme dostali okolo 9600 eur, čo bola vynikajúca podpora. Musíme sa pripraviť na viacero alternatív, rátame aj s podporou podnikateľov, ktorí sú lokalpatrioti. Uvidíme, čo sa udeje a potom sa budeme musieť zariadiť. O pár mesiacov to môže byť priorita. Deti sa nehýbu, potrebujú športovať kvôli zdraviu a aj v jednotlivých športoch mať svoje vzory. Nebolo by dobré, ak by z dôvodu financií skončili niektoré športové kluby skončili. Laicky povedané, nech to nejak všetci prežijeme.

Autor: - r -

Foto: archív D.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod