Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Spravodajstvo

Hasila celá dedina

V nedeľu 4. augusta popoludní v obci Rudina utekal mladý, starý, kto práve bol doma, na výzvu starostky obce Anny Mičianovej k lesnému požiaru, ktorý vznikol na rúbanisku, kde bol vysadený mladý smrekový porast.

19.08.2013 | 14:32

RUDINA. Boli to aj dobrovoľní hasiči na čele s predsedníčkou DHZ Erikou Pochybovou, preventivárom obce Antonom Dupkalom, veliteľom Milanom Pochybom, urbárnici pod vedením predsedu Matejom Matejkom, ktorý poskytol hasiace náradie, ako sú lopaty, krompáče, hrable, motyky a dva hasiace
vaky.

Zapojili sa aj poslanci obecného zastupiteľstva na čele so starostkou obce. Celkovo hasilo asi 100 občanov. Veliteľom bol nadpor. Jaroslav Švábik z HS HaZZ K. N. Mesto. Člen zásahu profesionálny hasič kpt. Miroslav Birtus zo svojej praxe hovoril, že pri takom lesnom požiari ešte toľko zasahujúcich občanov nevidel.

Profesionálni hasiči zo ZB HaZZ Žilina v ťažko prístupnom teréne zasahovali cisternovým vozom PragaV3S a Kysučania vozidlami Praga V3S a Renaultom. Boli použité i genfovaky z DHZ Rudina. Občanom sa podarilo prekopať ryhu v dĺžke 28 metrov, čím zabránili šíreniu ohňa na ihličnatý les.

Po uhasení požiaru v nočných hodinách prišla veterná búrka, ktorá ho opäť rozfúkala. Hasičom možno pomohla aj prosba alebo modlitba, aby konečne zapršalo, čo bolo vyslyšané, keď sa spustil dážď a požiar dohasil.

Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí priložili ruku k záchrane. Predpokladaná škoda bola 3000 eur, ale uchránené hodnoty boli mnohonásobne vyššie. Hlavne, že celá záchranná akcia prebehla bez zranenia.

Ľudovít Hoch
Snímka archív obce

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod