Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 13°C

Spravodajstvo

Hoci nefajčia, na oknách majú večne popol

Takmer dva roky si nachádza rodina z Bytčice popol z cigariet na svojich parapetoch, ktorý im tu niekto klepe. S problémom si dodnes nevedia dať rady, no nechcú sa s tým ani zmieriť.

18.11.2013 | 13:12

ŽILINA-BYTČICA. Bývajú na 1. poschodí panelového domu a popol zo svojich vonkajších parapetov utierajú už skoro dva roky. „Nad nami je šesť poschodí. Napriek nášmu apelu na susedov na 2. a 3. poschodí k zlepšeniu nedošlo. Je málo pravdepodobné, že by popol doletel z vyšších poschodí, i keď to nevylučujeme,“ hovorí pani Migátová, ktorú hlavne mrzí nekorektné správanie niektorých susedov.

Obrátili sme sa preto na správcu týchto bytov, ktorým je spoločnosť Bytterm. „Vzťahy týkajúce sa vzájomného spolunažívania vlastníkov bytov a nebytových priestorov sa riešia len okrajovo, vlastník sa môže obrátiť na súd. Bližšie sa problematikou nezaoberá ani zmluva o výkone správy, ani domový poriadok,“ uviedli z Divízie správy majetku.

Rovnako správca nie je oprávnený udeľovať sankcie, pokiaľ mu to zákon vyslovene neukladá. „V možnostiach správcu je upozorniť vlastníkov bytového domu na neštandardný spôsob správania sa jednotlivých vlastníkov za podmienky, že má o danom stave v bytovom dome patričnú vedomosť.“

Riešenie však jestvuje. Problematiku fajčenia a odklepávanie cigaretového popola k susedovi je podľa správcu možné riešiť aj ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

„Oznámenie o spáchaní priestupku možno podať na príslušnom obvodnom oddelení PZ, a to podľa miesta spáchania priestupku alebo priamo na Okresnom úrade Žilina, odbore všeobecnej vnútornej správy, oddelení priestupkov. Za takýto priestupok môže príslušný správny orgán uložiť pokutu vo výške do 99 eur,“ informoval Bytterm.

Potvrdzuje to i polícia. „Ak medzi susedmi dochádza ku konfliktom, schválnostiam a je dôvodné podozrenie, že toto správanie napĺňa znaky priestupku, môžu sa obrátiť na mestskú alebo štátnu políciu. Tá vec preverí a pokiaľ zistí, že došlo k spáchaniu priestupku, ak je to možné, vyrieši to blokovo alebo spracuje správu o výsledku objasňovania priestupku, ktorú zašle na obvodný úrad,“ informovala policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod