Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 6°C

Horúce kreslo

HORÚCE KRESLO - Erika Jurinová: Toto sú voľby o charaktere štátu

Županka Žilinského samosprávneho kraja, v súčasnosti líderka kandidátnej listiny koalície OĽANO A PRIATELIA: OBYČAJNÍ ĽUDIA (OĽANO), NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI (NEKA), NOVA, SLOBODNÍ A ZODPOVEDNÍ, PAČIVALE ROMA, MAGYAR SZÍVEK, Kresťanská únia a ZA ĽUDÍ Erika Jurinová, prijala pozvanie do Horúceho kresla Žilinského večerníka. Na politickej scéne sa pohybuje od roku 2010, známa je však skôr v žilinskom regióne. Aj preto dlho váhala s prijatím rozhodnutia kandidovať do parlamentu. Ako hodnotí roky pôsobenia svojej strany, ako môžu dopadnúť voľby a prečo by sa mali ľudia volieb zúčastniť? Eriku Jurinovú v Horúcom kresle spovedal šéfredaktor Juraj Vnuk.

26.09.2023 | 08:52

Vaše hnutie dostalo od ľudí veľkú dôveru v roku 2020 a zložilo vládu. Ako hodnotíte tri roky vášho vládnutia?

Aj keď som nebola členkou vlády a dianie som sledovala takpovediac z diaľky, zo Žilinskej župy, môžem kriticky povedať, že viacerým veciam som nerozumela a nevedela som, prečo sa dejú. Napríklad spôsob komunikácie, ktorý často vyvolával chaos. Na druhej strane si však treba spomenúť, v akom období táto vláda nastúpila a v akom období začala využívať mandát, ktorý získala od voličov. Každá strana z demokratického spektra, ktorá získala dôveru voličov, mala vtedy veľké ambície. Programy boli podľa mňa nastavené veľmi dobre, pozitívne a pre ľudí. Len tu, obrazne povedané, už v pootvorených dverách stála pandémia. Nikto vtedy netušil, čo nastane a aké problémy vzniknú. Môžem povedať, že riešenie pandémie bolo aj prvým jablkom sváru v rámci koalície. V tých najťažších časoch a situáciách sa spozná priateľ, ale aj nepriateľ.


 

Hovorí sa, že táto pandémia odhalila ľudské charaktery. Vnímali ste to aj vy?

Znova spomeniem, že práve v tom čase sa koalícia iba vytvárala. Na to, čo sa dostalo do programového vyhlásenia vlády, boli pozitívne reakcie. A práve v čase, keď sa malo pracovať na plnení tohto programu, začali sa prijímať tvrdé opatrenia, ktoré vyplývali z toho, čo sa dialo v severnom Taliansku. Videli sme, ako tam ľudia umierajú v domovoch sociálnych služieb, ako rodiny opúšťajú svojich starších v strachu o svoje životy, ako uzavreli celý región a podobne. Vláda vedela, aký máme krehký náš zdravotný systém a snažila sa robiť opatrenia s ohľadom na hrozbu kolapsu celého zdravotníckeho systému. Mnohým sa zdali opatrenia prísne, dokonca obmedzujúce práva a slobodu. Bola to však len odozva na to, v akom stave sa nachádza naše zdravotníctvo. Som na čele Žilinskej župy, ktorá má v správe štyri nemocnice. Preto sama viem, ako málo sme mali vyškolených lekárov na obsluhu pľúcnych ventilátorov. Máme kvalitný personál, ale v nedostatočnej kapacite na to, čoho sme sa obávali, že nastane.

Mali sme teda možnosť: buď budeme mať väčšiu voľnosť a preplnené nemocnice, ktoré skolabujú pod náporom pacientov, alebo urobíme maximum pre to, aby sa pandémia šírila čo najpomalšie. Vláda si podľa môjho názoru vybrala správne. Robila prísne opatrenia, ktoré sa však nestretli s pochopením, ale nielen obyvateľov. Keby vtedy vláda postupovala naozaj jednotne a cítila by podporu, tak by spoločnosť nebola rozdelená. Ale našla sa jedna strana – Sloboda a Solidarita, ktorá, bohužiaľ, robila opozíciu v rámci koalície. A dovolím si povedať, že celé tri roky, od tej pandémie, opozícia získala práve najviac bodov na tom, že ľudí rozoštvávala. Hoci sa hovorí, že  vláda rozoštvala ľudí, ja som presvedčená o tom, že hlavnú mieru na rozoštvávaní ľudí má opozícia, ktorá tri roky veľmi intenzívne, silne a otvorene povzbudzovala celú dezinformačnú scénu. 


Myslíte si teda, že hlavným dôvodom rozpadu vlády je práve SaS?

Nemôžem povedať, že 100-percentnú zásluhu na tom má SaS. Samozrejme, vidím podiel viny každej politickej strany v koalícii. Ale treba povedať, že oni boli zdrojom toho, ako sa začala rozpadávať strana Za ľudí, boli aj pri odchode poslancov,... Ako hovorím, každá strana má na tom svoj podiel viny, ale najväčší podiel má práve SaS kvôli opozícii v rámci koalície práve počas pandémie.

Mnohí ale práve vám pripisujú možný návrat strany Smer do vlády, čo je viditeľné na súčasných prieskumoch. Vy na tom necítite podiel viny?

Ako som spomenula vyššie, cítim spoluzodpovednosť. Tým sa nebudem tajiť. Smer, Hlas a teraz aj SNS cítia strach z toho, že sa začali odkrývať kauzy. A preto sa chcú za každú cenu vrátiť a zastaviť to. OĽaNO bolo a stále je bojovníkom proti korupčnému systému, ktorý sa tu dvanásť rokov budoval. Smer vybudoval monštrózny systém, cez ktorý unikli miliardy eur. Keď teraz niekto povie, že počas pandémie vláda minula 11 miliárd eur, že 11 miliárd bolo vyhodených hore komínom, tak by som rada povedala, že na opatrenia ako očkovanie a testovanie išlo pol miliardy eur. A 10 a pol miliardy išli na pomoc ľuďom – firmám a živnostníkom. Je to nemalá pomoc, vďaka ktorej sa udržalo množstvo pracovných miest a nestúpla tak veľmi nezamestnanosť ako počas krízy v roku 2009. Pomohla, aby ekonomika neupadla do úplnej katastrofy. 

Vy osobne ste obhájili pozíciu županky, ste v ideálnej politickej kondícii – dvanásty rok ste na politickej scéne. A momentálne ste líderkou na kandidátke. Na základe čoho ste sa rozhodli prijať túto pozíciu?

Povedala som si: Musím, ide o veľa. Dlhú dobu som odmietala vstúpiť do národnej politiky a vždy som si argumentačne toto rozhodnutie obhájila. Vedenie župy je samo o sebe náročné, ale odmenou mi bola spokojnosť ľudí s tým, čo sa urobilo. Veľa ľudí síce aj dobré diela „odhejtuje“, ale to je údel politika. Vo výsledku však musí všetko pomôcť ľuďom. A ešte, ak k tomu máte skvelý tím a viete prísť so zaujímavými vecami, tak vás práca teší. Ale v situácii, keď viete, že strana, ktorú ste pomáhali zakladať a ktorá mala najvyšší mandát pri posledných voľbách, mala odhodlanie robiť dobré veci pre ľudí, sa zrazu po troch rokoch ocitla v extrémnom položení, keď jej lídra pomaly nenávidí každý druhý človek, ale zároveň vidíte, že sa odstrihli chápadlá rozkrádacej chobotnice... Toto spôsobilo, že som sa nakoniec rozhodla zabojovať a pomôcť.

Musím sa priznať, že práca na župe mi vyhovuje viac. Čím bol však dátum uzavretia kandidátnej listiny bližšie, aj otázka, či idem do „vyššej“ politiky, sa zintenzívnila. Dlho som odolávala. Ale, keď vidím, čo všetko robí pán politik Fico, naozaj som si povedala, že chcem pomôcť, lebo ide o veľa. Toto rozhodnutie vo mne dozrievalo dlho a rozhodla som sa pár dní pred uzavretím kandidátky. Prijala som úlohu nielen kandidovať, ale dokonca viesť kandidátku.



Igor Matovič je suverénne najrizikovejšou osobnosťou vašej strany. Vo veľa veciach ste odlišní, ale kde nájdete spoločný prienik?

Igora Matoviča veľa ľudí neberie ako politika, ktorý by mal zastupovať potreby obyvateľov. Že má takýto obraz, mi je ľúto. Pre mňa je to človek, ktorý má množstvo riešení. Ja som možnože skôr ten pokojnejší, ale za to systematickejší typ, ktorý vytrvalo pracuje, takže ja môžem byť tá, ktorá ponúkne práve alternatívu voči Matovičovi. Spájajú nás spoločné hodnoty. Z osobného pohľadu môžem povedať, že je veľmi empatický a doslova z neho srší ľudskosť. Má za sebou 79 debát Bez ochranky, kde sa stretával s občanmi a dokázal diskutovať s každým, aj s názorovým oponentom. Vnímam, že ho mnohí ľudia nemajú radi.

Na druhej strane, počas týchto rokov, keď boli najhoršie možné krízy, ktoré sa vyskytli, jeho vysvedčením ako premiéra je, že Slovensko hospodárilo lepšie ako je priemer Európskej únie. To sa stalo prvýkrát v histórii Slovenskej republiky. A dostalo sa pri tom aj veľkej pomoci ľuďom – dôchodcom a rodinám s deťmi. Z krajiny, ktorá nedávala rodinám nič, sme skočili na lídra v podpore rodín. Som na to hrdá, lebo rodiny, ktoré vychovávajú deti, vytvárajú našu budúcnosť. Od toho, koľko a ako deti vychováme, od toho bude závisieť, ako sa budeme mať v budúcnosti. Navyše, dôchodcom išla za vlády Matoviča a neskôr aj Hegera pomoc vo výške 1,1 miliardy eur.

OĽaNO samo o sebe nikdy neuhlo v hodnotách, ktoré sme si stanovili hneď na začiatku – protikorupčnosť, očista verejného života, doručovanie pomoci rodinám. Preto verím, že obyvatelia vnímajú všetku doručenú pomoc.

Osobne teda viete, ako poraziť Smer na regionálnej úrovni. Ak sa vám to podarí aj na národnej úrovni, vyvstáva otázka: Čo ďalej s vami?

Ešte pred tým, ako som sa rozhodla pre kandidatúru, dala som si podmienky, pri ktorých vstúpim do národnej rady. Bude to v prípade, ak prekrúžkujem Igora Matoviča a ak bude OĽaNO pri zostavovaní vlády. Obe tieto podmienky je ťažké splniť. A mám ťažšiu úlohu, ja nie som na Slovensku až taká známa, skôr ma poznajú v regióne.

Čo sa zostavovania vlády týka, prevláda názor, že s OĽaNOM veľmi strany spolupracovať nechcú. Na druhej strane, podobne to bolo aj v roku 2020. Nikto sa na spoluprácu s nami nepripravoval, ale jednoducho, voliči rozdávajú karty. A ja pevne verím, že ostatné politické strany, ak budú mať možnosť, nedopustia, aby sa k moci dostali strany ako Smer, Hlas, SNS, ĽSNS či Republika. Že nedovolia, aby sa očista spoločnosti zastavila. A to hovorím najmä preto, lebo viaceré politické strany nevylučujú vytvoriť koalíciu so stranou Hlas, ktorú ja považujem za nie práve vhodného partnera, keďže hneď v prvej desiatke na kandidátke má sedem ľudí, ktorí boli veľmi blízko a aktívne okolo Roberta Fica a spolupodieľali sa na rozkrádaní štátu. Napriek tomu tvrdia, že sú noví ľudia. Ale všetci vieme, že je to len premaľovaný Smer. Sú to ľudia, ktorí roky pomáhali Smer-u pri budovaní korupčného systému.


Veľkým negatívom kampane sú bitky. Najznámejšou asi je práve tá s Igorom Matovičom a Róbertom Kaliňákom. Čo ste si povedali vy ako osoba, nie ako politička, keď ste videli video?

Vedela som, že sa kúpil raptor a že sa bude používať na druhú časť kampane. O akcii priamo na tlačovke Smeru, som nevedela, určite to bolo spontánne rozhodnutie s cieľom povedať pravdu o téme tlačovky, Igorovi blízkym spôsobom. Vymyslel si to a uskutočnil to. Je to jeho spôsob kampane. Na margo toho spomeniem však aj rok 2012 a poslaneckú imunitu. Vtedy som bola súčasťou kampane, kde sme stáli na priechodoch pre chodcov a do megafónov kričali, že tu stojíme a blokujeme priechody, lebo máme poslaneckú imunitu a nič sa nám nestane. Zmyslom bolo upozorniť na problém tak, aby si to ľudia lepšie uvedomili. Výsledkom našej kampane bolo, že imunita bola nakoniec zrušená a v súčasnosti sa vzťahuje len na výroky, ktoré odznejú na pôde národnej rady. A najväčšiu zásluhu má na tom Matovič, ktorý sa rozhodol na tento problém upozorňovať práve takýmto, pre niekoho kontroverzným, spôsobom.

Podobná situácia nastala aj teraz. Na niečom som robila a dostalo sa ku mne video o tom, ako Matovič narušoval tlačovku Smeru. A hneď som počula otázky: No, načo to robil? Načo provokoval? No práve preto, prečo sme stáli vtedy na tých priechodoch. Upozornil na problém. Smer mal tlačovku, na ktorej znova šíril strach a dezinformácie ohľadom migrácie i o tom, že poslanci  neotvorili k nim schôdzu a pripravujú ďalšiu. Oni však mali možnosť spraviť kroky na to, aby sa schválil návrh vlády o zrušení vydávania tlačiva o pobyte migrantov na Slovensku po dobu 30 dní. Mali tak možnosť zrušiť tento návrh, ktorý mimochodom kedysi sami schválili, a tak čiastočne riešiť problém. Je podľa mňa z ich strany farizejské rozprávať o tom, ako treba niečo riešiť, ale keď majú tú možnosť, potom nič neurobiť.

Chápem, ale predsa len, keď sa bijú bývalý premiér s bývalým ministrom, nie je to veľmi pekná vizitka o tom, ako riešiť vypäté situácie... Kto koho zbil je asi v tomto prípade bezpredmetné...

Nie, práveže je to predmetné. Neviem, či použijem správne prirovnanie, ale napadlo mi násilie na ženách. V tejto logike, o ktorej sa bavíme, by to vyznelo v zmysle: Však ona si to sama spôsobila, myslím to, že ju napr. muž bije. Odsúdenie násilia je jednoznačné. Z mojej strany určite, ako aj zo strany našich kandidátov, čo napríklad dokázal náš kandidát Holkovič, ktorý okamžite po tom, ako sa nechal vyprovokovať a udrel človeka, sa ospravedlnil a sám odstúpil.

Takže... áno, Matovič provokoval, ale to násilie spôsobil Kaliňák, ktorý mu vnikol do auta a začal potýčku. Áno, Matovič sa bránil kopancom. Netreba zabúdať ani na to, že to nebol len Kaliňák, ale aj ďalší – bývalý štátny tajomník Saloň, ktorý prišiel odzadu, pán Mažgút, ktorý trhal káble, čím ničil súkromný majetok a Glück ho udrel päsťou. Odsúďme násilie ako také a teda aj to, ktorého sa títo štyria páni dopustili, aj keď to bola reakcia na Igora Matoviča. Áno, provokoval, ale proti slovám nemôže byť päsť.

Čo bude podľa vás najhlavnejší motív, prečo pôjdu ľudia voliť?

Toto sú voľby o charaktere štátu. Verím, že ako sa blížia voľby, tak to budú ľudia vnímať viac a viac. Hneď po ohlásení mojej kandidatúry sa ma novinár spýtal, či mi neprekáža, že Igor Matovič nazýva Smer mafiou. Áno, toto slovo mi nebolo príjemné, sama radšej používam označenie zločinecká skupina. Ale v podstate za tie roky vytvorili dokonalý korupčný stroj, doslova prístroj na peniaze, naozaj mafiu. To, čo urobili, je obludné, hnusné a odporné. A ich ženie strach, že sa to postupne odhalí. Slovo mafia mi tiež nešlo najskôr cez ústa, ale zaregistrovala som, že už ho používajú aj iní. Sulík v debate spomenul, že mafia sa nesmie vrátiť. Takže aj vďaka tomuto silnému označeniu verím, že si ľudia začnú uvedomovať aktuálnu zmenu a dúfam, že verejnosť si do volieb uvedomí, o čo tu v skutočnosti ide. Je to súboj dobra so zlom, aj morálnych hodnôt. A momentálne je tu veľké riziko návratu korupcie. Alebo minimálne, že bude snaha zahladiť doterajšie trestné činy.

Čo bude teda po voľbách? Ak vás zvolia, musíte s niekým vládnuť a OĽaNO nie je veľmi preferované ako partner medzi ostatnými stranami.

Ak sa znova dostaneme do vlády, bude nutné otriasť sa z predchádzajúcich skúseností, všetko prehodnotiť a urobiť maximum pre to, aby sa zostavila vláda, ktorá bude pokračovať v očiste spoločnosti od korupcie.

S kým sa dá teda voliť, ak nechcete ísť s ľavicovými a extrémistickými stranami?

So všetkými ostatnými. Musíme si počkať na výsledok volieb. Ja vidím, že prienik by sa dal spraviť, ale uvidíme ako budú ostatné strany ochotné.

Do volieb idete ako koalícia viacerých strán, čím musíte získať 7 %, aby ste sa dostali do vlády. Nemáte obavu, že skončíte ako PS minulé voľby – tesne pod touto hranicou? Nebolo by lepšie kandidovať samostatne?

Nemusí to vyjsť, ale pevne verím, že to vyjde. Dlho sme sa o tomto kroku rozhodovali. Nakoniec sme sa zhodli, že bude lepšie, ak pôjdeme do volieb ako koalícia. Spolupráca práve s týmito koaličnými stranami je pre nás prirodzená. Spájajú nás totiž spoločné hodnoty.

Podľa prieskumov to zatiaľ vyzerá na súboj Smer vs. PS...

Trochu mám obavy z toho, že PS bude zostavovať vládu, ale je to určite lepšia alternatíva ako Smer. Prečo mám obavy? Vysvetlím z osobnej skúsenosti. Nedávno sme mali stretnutie všetkých ôsmich županov s politickými stranami, teda aj s PS, ktorá má vo svojich radoch známych odborníkov. Obrovským sklamaním pre nás bolo, že ich odbornosť pri debate o rôznych našich problémoch nebola taká, ako ju prezentujú. Mali mylné predstavy o reálnom fungovaní štátu a samosprávy. Preto mám z toho trochu obavy. Ale, ako som už spomínala, karty rozdajú voliči.



V rámci svojho volebného programu ste vyhlásili zmluvu so Slovenskom, v rámci ktorej sľubujete 500 € každému, kto pôjde voliť. Viacerí politici, ako aj odborníci, vyhlásili túto zmluvu za nezmysel. Nebojíte sa, že vám to môže narušiť prípadné koaličné partnerstvá?

V zmluve máme potraviny za najnižšie ceny, 200 € mesačne na dieťa bez ohraničenia, daňový bonus mamám a mladým ľuďom, čím adresne pomáhame napríklad aj osamoteným matkám alebo jednorodičovským rodinám. Ďalej je to 50-eurový poukaz na športovné, pričom každá politická strana má vo svojom programe rozvoj športových aktivít a výstavbu športovej infraštruktúry. Máme v programe aj hypotekárne prázdniny pre rodiny s deťmi do 6 rokov, čo je možnosť odložiť splácanie hypotéky vtedy, keď to rodine nevychádza. Zdajú sa vám to nereálne veci?

Zaujímavým bodom je aj štvordňový pracovný týždeň, čo neznamená pracovať o jeden deň menej, ale možnosť rozložiť si prácu na štyri dni v týždni, ak to povaha pracovného miesta umožňuje. Ďalej je to mzda vyplatená do 10. dňa nasledujúceho mesiaca. A na záver je tu 500-eurová odmena. Prečo sme sa rozhodli pre takúto vysokú sumu? Lebo ide o všetko. Ide o charakter štátu a je nevyhnutné, aby pri tomto rozhodovaní o štáte vo voľbách prišlo maximum ľudí. Ľavici vôbec neprekáža, že príde málo voličov. Preto chceme povzbudiť ľudí, aby prišli voliť. Pravicový volič je dnes znechutený, ale chceme veriť, že aj táto suma ho môže motivovať predsa len zvážiť voľbu. Pokiaľ sme takto schopní zvýšiť volebnú účasť a ak by sa aj ľavica dostala k moci, budeme aspoň vedieť, že je to silný mandát občanov, ktorí to takto chcú.

Otázka z publika: A 100 € ako odmena by nestačila?

Aj deň voľna by možno stačil (smiech). Ide o to, čo by najviac povzbudilo ísť k voľbám. Našou snahou je, aby prišiel maximálny počet ľudí k voľbám. Aby účasť bola čo najvyššia.

Na záver: Prečo by sa mal volič rozhodnúť pre OĽaNO a krúžkovať Eriku Jurinovú?

Začnem tým druhým. Prečo Eriku Jurinovú? Lebo ponúkam iný spôsob vedenia politiky. Považujem za veľmi dôležité a beriem to úplne do úvahy, že som považovaná za alternatívu voči Igorovi Matovičovi, ktorý prichádza s dobrými nápadmi, ale nie je akceptovaný veľkou väčšinou ľudí. Ponúkam svoje skúsenosti z vedenia Žilinského samosprávneho kraja.

Prečo OĽaNO? Poviem neskromne: jedine OĽaNO je zárukou toho, že korupcia v žiadnom prípade pokračovať nebude.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Daniel Stehlík

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod