Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Hotel Polom obnovuje historickú ter

Novú konštrukciu, ktorá pri hoteli vyrástla počas prác na Národnej ulici, si všimli i Žilinčania. Pýtali sa nás, aký má táto stavba význam a čo je zámerom majiteľov.

28.10.2013 | 14:09

ŽILINA. Vedľa hotela Polom vyrástla nedávno terasa. Tá tu už kedysi historicky stála, o čom svedčia fotografie zo začiatku 30. rokov minulého storočia. Zámerom majiteľov hotela je napodobniť túto terasu, dočkáme sa jej však až na jar.



Kuriozitou bola pumpa

Hotel zohráva v histórii Žiliny významnú úlohu. Najviac sa o vstupnej bráne do Žiliny, bývalom hoteli Remi či Polom, hovorí v knihe Potulky Starou Žilinou II, ktorá dokumentuje život na Národnej ulici. Rovnako sa tu spomína i terasa - už titulná strana knihy znázorňuje vonkajšie posedenie známej reštaurácie a kaviarne Polom. „Objavili sme materiály, ktoré dokumentovali, že v minulosti terasa pri Polome historicky stála. Sami sme boli veľmi prekvapení, pretože v dokumentoch, ktoré sme mali predtým, sme sa s tým nestretli. Vtedy vznikla myšlienka vrátiť Polomu podobu, ktorú kedysi mal, a vrátiť Žilinčanom to, čo tu historicky patrilo,“ hovorí hlavný manažér hotela Miroslav Mitana.

Názory na to, kedy tu terasa stála, sa rôznia a údaje nie sú úplne presné. Podľa fotografie Polomu z roku 1922 ešte neexistovala, pravdepodobne vznikla až v rokoch 1928 – 1931. „Terasa bola postavená podľa architekta a projektanta Armina Windholza. Z historických údajov vieme, že mala dĺžku 25 metrov, šírku 4 metre a osvetľovalo ju 32 sviečkových lámp. Osobitosťou tejto terasy z minulosti je to, že sa pod ňou nachádzala čerpacia stanica,“ pokračuje Miroslav Mitana.

Aj napriek tomu, že hotel bol vychýrený reštauráciou a kaviarňou, podľa jednotlivej doby sa v suteréne (ktorého jedna polovica je nad zemou a druhá pod zemou, a dnes tu je kasíno) nachádzali rôzne občerstvovacie zariadenia, aj pre tých ľudí, ktorí nemali veľa peňazí. „Kedysi tu boli masné krámy, potom tam Jednota prevádzkovala známu vývarovňu, ktorú navštevovali aj cestujúci, lebo staničná reštaurácia ešte v tej dobe neexistovala,“ dodáva manažér hotela.



Terasu prispôsobovali novej dlažbe

Počas vojny bola terasa pravdepodobne poškodená a už ju viac neobnovili. Až dodnes. Terasu začal hotel realizovať v nadväznosti na stavebné povolenie od Mestského úradu v Žiline. „Pozemky sú sčasti prenajaté od mesta. Hotel Polom má vydané právoplatné stavebné povolenie a jeho zámerom je napodobniť terasu, ktorá tam kedysi bola,“ uviedol za mesto hovorca Pavol Čorba.

Súčasná terasa vznikla v období rekonštrukcie Národnej ulice. „Museli sme komunikovať s projektantom a šírku terasy prispôsobiť kladeniu dlažby. Snažili sme sa, aby bola vzhľadovo podobná tej historickej a ladila aj s interiérom hotela. Snahou je prinavrátiť Polomu to, čo podľa povojnovej dokumentácie počas vojny zaniklo,“ dodáva Miroslav Mitana.

Veronika Cvinčeková
Snímka Z publikácie P. Štanský, M. Mrva, M. Pfliegel: Potulky starou Žilinou 2 (Artis Omnis, 2012)

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod