Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Horúce kreslo

Igor Choma sa zapotil v horúcom kresle Žilinského večerníka

V horúcom kresle Žilinského večerníka sme minulý týždeň privítali Igora Chomu. Debatu sme museli po dvoch hodinách ukončiť, pretože primátor mal naplánovaný program ku Dňu učiteľov. Z rozhovoru vyberáme najzaujímavejšie časti týkajúce sa škôl a centier voľného času. V stredu 10. apríla privítame v horúcom kresle župana Juraja Blanára.  

21.05.2013 | 16:32

V horúcom kresle Žilinského večerníka sme minulý týždeň privítali Igora Chomu. Debatu sme museli po dvoch hodinách ukončiť, pretože primátor mal naplánovaný program ku Dňu učiteľov. Z rozhovoru vyberáme najzaujímavejšie časti týkajúce sa škôl a centier voľného času. V stredu 10. apríla privítame v horúcom kresle župana Juraja Blanára.
 

V prvej etape racionalizácie rušíte dve školy. Je to potrebné?
Keby sa bývalé vedenie mesta pozeralo racionálne na počet škôl, počet žiakov v triedach a ich ekonomiku, nemuseli sme dnes riešiť takéto problémy, pretože školy by už boli pozlučované.
 

Rodičom na Gaštanovej sa vydarila petícia a škola prvú etapu prežila.
Nie rodičia z Gaštanovej a Limbovej rozhodli o tom, či sa bude, alebo nebude škola rušiť. Zásadné slovo malo vedenie škôl. Hovoril som s riaditeľmi a povedal som im, že od nich očakávam návrh opatrení, ktoré môžu školy dostať z červených čísel. V prípade, že takýto reálny návrh dajú, môžu sa vyhnúť prvej etape racionalizácie. Obaja riaditelia takýto návrh do týždňa spracovali, mal istú váhu a dá sa predpokladať, že ak ho dodržia, nemusíme ich teraz riešiť. Na konci školského roka sa potom ukáže, či sú schopní dostať školu do ekonomicky lepších výsledkov a prehodnotíme to z pohľadu druhej etapy. Ešte vôbec nie je jasné, že Gaštanová a Limbová sú za vodou. Je však predpoklad, že by to mohli ustáť.

Štefan Švec, riaditeľ ZŠ Limbová:
„Urobili sme veľmi tvrdé opatrenia, ktoré postihli aj zamestnancov. Momentálne som dal výpoveď ďalším dvom učiteľom a trom končí zmluva, takže piati zamestnanci končia. Na konci roka bude naše financovanie naozaj lepšie ako minulý rok.“
 

Ako sú na tom ostatné školy?
Netýka sa to však len týchto dvoch škôl. Racionalizačné opatrenia musí urobiť každá škola. Tri alebo štyri sú také, ktoré majú dobré ekonomické ukazovatele, ale to je preto, že majú dostatočný počet žiakov a naplnenosť tried, takže finančne vedia pokryť to, čo majú. Dokonca dnes doplácajú na ostatné školy a právom sa nás pýtajú, prečo ani u nich nemali vyplatené odmeny pre učiteľov. No, je to jedine z dôvodu, že musia dať peniaze iným školám, ktorým chýba aj na to, aby mali z čoho vyplatiť aj základné mzdy. Pokiaľ nebudeme mať systém, v ktorom každá škola dostane toľko, koľko dostať má a taká, ktorá nebude spĺňať parametre, neprežije, nebude tu spravodlivosť.
 

Koľko v prvej a následne v druhej etape ušetríte peňazí a prepustíte učiteľov?
V prvej etape očakávame prínos okolo 150-tisíc eur ročne. V minulom roku nám v školstve 400-tisíc eur chýbalo. Teraz nám teda bude chýbať ešte 250-tisíc eur. Stále sa teda racionalizácii musíme venovať a pripraviť jej druhú etapu.
 

Ak by školy dokázali ušetriť aj ďalších 250-tisíc eur ročne, je možné, že druhá etapa nebude?
Som presvedčený, že niektoré školy nedokážu z objektívnych dôvodov urobiť také racionalizačné opatrenia, aby boli v pozitívnych číslach. Ich súčasný vývoj tomu totiž nenasvedčuje. Druhá etapa by sa mala týkať školského roka 2014/2015. Stále je však všetko v rukách vedení škôl, ktoré by mali navrhnúť také opatrenia, ktoré by im pomohli.
 

Vyhli ste sa odpovedi na otázku, koľko učiteľov príde o prácu.
Nevieme na to presne odpovedať. Napríklad, ak hovoríme o ZŠ v Mojšovej Lúčke, závisí to od toho, či rodičia prihlásia svoje deti na ZŠ V. Javorku alebo nie. Ak áno, tak počet detí si bude vyžadovať aj navýšenie počtu učiteľov, takže je prirodzené, že tam prejde aj prevažná väčšina z nich. Pokiaľ rodičia dajú deti do iných škôl, tak nie je zrejmé, kam by sa učitelia mohli umiestniť. Možno zopár áno, ale niektorí určite o prácu prídu.
 

Ste členom strany SMER-SD, ktorá sa definuje ako sociálna. Predchádzajúci pravicový primátor z SDKÚ dával do školstva podstatne viac peňazí. Prečo to dnes už nejde?
Áno, je paradoxné, že predchádzajúci primátor sa správal sociálne a ja sa správam kapitalisticky. Ale to je reálna potreba a nesúvisí to s politickou stranou. Ja síce reprezentujem stranu a nehanbím sa za to, ale rozhodnutia, ktoré sa dnes robia v zastupiteľstve a na úrade, sa nerobia politicky. Všetko musí mať logiku a rácio z pohľadu funkčnosti mesta. Mesto jednoducho peniaze nemá. Keby ich malo, vždy sa dá robiť sociálna politika a všetci budú spokojní.
 

Čo sa stane, ak mladí hokejisti nenastúpia na Javorkovu?
Ak sa nenaplní kapacita a škola nebude mať 450 žiakov, tak budeme musieť vracať okolo 440-tisíc eur. Tu sa stala chyba už vtedy, keď sa plánovali na rekonštrukciu využiť eurofondy a nemyslelo sa na to, ako zabezpečiť jej naplnenie. Neviem, či malo predchádzajúce vedenie mesta plán, ako to urobiť. Je to problém, ktorý sme zdedili a musíme ho riešiť, pretože si neviem predstaviť, kde by sme vzali na to, aby sme štátu vracali peniaze. V rámci druhej etapy budeme veľmi jasne hovoriť o zlúčení Jarnej a Javorkovej, i keď chceme, aby Javorkova bola športovou školou.
 

Ako chcete rodičov presvedčiť?
Pozvali sme ich na stretnutie a dali sme im ponuku, aby prišli s návrhom, za akých podmienok sú ochotní prejsť na Javorkovu a my sa o nich budeme rozprávať. Návrh však, na počudovanie, obsahoval podmienky na zmeny v hokejovom klube. Poslal som ich predsedovi predstavenstva MsHK. Zatiaľ som ešte odpoveď nedostal. V každom prípade však zvolám stretnutie s rodičmi, aj so zástupcami klubu, kde si vec vydiskutujeme. Cítime, že dnes nie je všetko v poriadku ani s hokejom v Žiline a možno bude treba robiť opatrenia na zmenu v štruktúre. V prvom rade mi totiž záleží na mládeži. Na diskusiu chcem zavolať aj všetkých rodičov. Na dohodu máme ešte dva mesiace.
 

Schválili ste aj nariadenie o financovaní školských zariadení, ktoré obsahuje aj sporný bod 6, ktorý opozícia nazvala bičom na neposlušných. Pri zistených chybách totiž prídu na pol roka o polovicu dotácií, čo ich môže zlikvidovať. Má opozícia pravdu?
Nejde tu o to, či budú poslušné alebo nie. Je to o tom, aby financie využívali zmysluplne a na ten účel, na ktorý majú. Nariadenie bolo prerokované v mestskej rade a kontrolór povedal, že je potrebné tam takýto bod doplniť. Ja nemám dôvod to spochybňovať, obzvlášť, ak sa opieral o platnú legislatívu. Rozhodne sme materiál nepripravovali so zámerom poškodiť školské zariadenia. Keby áno, tento bod by sa objavil už v pôvodnom návrhu. Neviem, čo je zvláštne na tom, ak má niekto dodržiavať zákony a keď nebude, bude potrestaný.
 

Prečo by ale za chyby riaditeľa mali platiť všetci zamestnanci a žiaci?
Riaditeľa si volí školská rada a on je zodpovedný za rozhodnutia. Ak robí zle, majú právo ho odvolať. Mrzí ma, že ak bude robiť zlé rozhodnutia, budú spolu s ním, v zmysle zákona, potrestaní aj zamestnanci. To ale nie je výmysel mesta.
 

Centrum voľného času Žirafa ste vyradili zo siete, Spektrum nie. Pôvodne zastupiteľstvo schválilo, že vyradíte obe a vznikne úplne nové zariadenie. Prečo ste to zmenili?
Obe centrá fungovali v pokoji až do času, kým v roku 2011 neprebehla kontrola. Vtedy, po rôznych nezrovnalostiach, začali zaznievať hlasy, načo sú nám dve, keď medzi nimi vládne boj a majú rozdielnu dotáciu. Logicky vznikol návrh zlúčiť ich. Je pravda, že s takýmto návrhom som prišiel ja. Na zastupiteľstve na začiatku zaznel poslanecký návrh, aby Spektrum prešlo do Žirafy. Nebol schválený. Schválilo sa však zlúčenie centier voľného času. Je pravda, že sme hovorili o tom, aby sa postupovalo spôsobom, že sa vyradia obe a vznikne nové. Takto sme aj postupovali. Museli sme požiadať o súhlas štátnu školskú inšpekciu. Pritom však len do konca roka platila výnimka, na základe ktorej mohlo ministerstvom schváliť vznik nového zariadenia od nasledujúceho školského roka. Vyjadrenie školskej inšpekcie sme však dostali až začiatkom januára a stratili sme možnosť nové CVČ vytvoriť. Preto som stál pred rozhodnutím, či to odložíme o rok, alebo jedno z centier vylúčime a začleníme ho do druhého. Keďže už bol zamietnutý návrh zaradiť Spektrum do Žirafy, zostávala mi len opačná možnosť a to som aj urobil.
 

Ľudmila Chodelková, riaditeľka CVČ Žirafa: „Zastupiteľstvo schválilo spojenie centier a to musí byť zo zákona urobené vyradením jedného aj druhého zo siete a vznikom nového subjektu. Prečo poslanci nehlasovali o tom, že Žirafa bude začlenená do Spektra?“
Lebo nesúhlasili s tým, že to bude opačne a zároveň odsúhlasili zlúčenie. Ja mám záujem, aby bola zachovaná kvalita a aby pracovníci Žirafy prešli do Spektra. Všetky peniaze, ktoré prišli na deti, budú na deti aj použité. Mám záujem, aby zlúčenie prebehlo korektne, preto sa chcem na budúci mesiac so všetkými stretnúť a povedať im, aká bude postupnosť.
 

Michal Filek

Snímka Anna Metlická

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod