Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 12°C

Spravodajstvo

Inovatívne riešenia pri boji s vírusovými ochoreniami v priemysle

V reakcii na rozsiahle mimoriadne opatrenia spojené s krízou koronavírusu sa spoločnosť Aledo.sk s. r. o. rozhodla využiť svoje znalosti a schopnosti z oblasti technickej bezpečnosti práce a podať pomocnú ruku podnikateľom a spoločnostiam (a nielen im) v podobe riešení prispievajúcich k zmierneniu či úplnému zastaveniu šírenia vírusu. Všetky riešenia majú za cieľ spomalenie alebo dokonca úplné zastavenie šírenia akejkoľvek infekčnej nákazy a zmiernenie s tým súvisiacich negatívnych dopadov na podniky.

24.06.2020 | 10:33

 

WHO vydala odporúčanie, aby zamestnávatelia vytvorili podmienky pre dodržiavanie dvojmetrových odstupov pre dosiahnutie bezpečného pracovného prostredia. „Ako ale docieliť to, aby sa odstupy naozaj dodržiavali? Spoliehať sa na samotnú disciplinovanosť zamestnancov je riskantné.“ Na základe týchto požiadaviek prichádzame na trh s inovatívnym riešením vo forme náramkov, ktoré strážia dvojmetrové odstupy. Pri priblížení sa na kratšiu vzdialenosť ako dva metre 6x zavibrujú. Riešenie môže slúžiť aj pre zber dát a tracking údajov, kto sa s kým dostal do bližšieho kontaktu za posledných 14 dní v rámci jedného podniku. Vďaka týmto údajom sa dá efektívne spomaliť šírenie infekčného ochorenia.

Náramky predstavujú investíciu, ktorá môže byť po skončení koronakrízy pretavená  do  antikolízneho  systému, ale i lokalizácie, ktorá slúži ako pomocný rozhodovací nástroj pre vedúcich zmeny, lean manažérov či TOP manažment.  „Pretože  myslíme  dopredu,  ponúkame  riešenie,  ktoré  sa dá „recyklovať“ a po upgradovaní firmwaru využiť jednak ako prvok antikolízneho systému, ktorý chráni pred potenciálnou zrážkou zamestnancov s manipulačnou technikou, tak i pre lokalizáciu zamestnancov, na ktorej základe sa dajú realizovať optimalizácie procesov, výroby a logistiky,“ poznamenal CEO firmy Aledo.sk Ing. Martin Ševčík.

 


 

„Neviditeľný“ vírus s veľkosťou 12 nm napáchal nemalé škody na ľudských životoch, ale aj na celej svetovej ekonomike. Vďaka karanténnym opatreniam museli byť uzavreté veľké podniky a celý ekonomický reťazec bol pozastavený. Jediným ľahko zachytiteľným indikátorom infekčnej nákazy, ktorý môže mať na svedomí rozsiahlu PN–ku, je zvýšená telesná teplota. V nadväznosti na vzniknutú situáciu prichádzame na trh s produktom Fever Detection. Systém, ktorý pomocou termokamier meria telesnú teplotu s presnosťou na 0,3 °C. Jednotku bežne inštalujeme pri vstupe na pracovisko, kde prebieha kontrola každého zamestnanca. V priebehu 2 sekúnd je bezkontaktne zmeraná a vyhodnotená teplota. „Týmto spôsobom pomáhame firmám vytvárať bezpečné pracovné prostredie,“ vysvetlil konateľ spoločnosti, Ing. Martin Ševčík. Najväčšou pridanou hodnotou systému je to, že plne nahradzuje ľudskú silu, ktorá by mala byť v týchto podmienkach na prevádzkovanie kontrol vyčlenená. „Koronakríza 2020 možno mala poukázať okrem iného aj na fakt, že nie je dobré podceňovať akékoľvek vírusové ochorenie (napríklad chrípku, ktorá sa vyskytuje aj 2x do roka) a zbytočne ohroziť chod firmy. Bezpečné pracovné prostredie totiž neznamená len maximálne podchytenú bezpečnosť v prevádzke, ale aj vytváranie podmienok pre dosiahnutie zdravého pracovného kolektívu, " doplnila Marketingová riaditeľka spoločnosti, Ing. Denisa Žochová.

 


 

 

Posledným prvkom do skladačky upozorňujúcim na dôležitosť prevencie sú nove projekčné sklíčka s názvom „Dbaj na hygienu“. „Unikátnu LED technológiu zavádzame do veľkých priemyselných firiem, kde plní funkciu bezpečnosti a nasvecujú bezpečnostné symboly. Symboly sú spúšťané na pohyb a nedajú sa nijak prekryť, zničiť, či inak poškodiť. Sklíčka s novým dizajnom majú dve zásadné funkcie, a to je eliminácia prevádzkovej slepoty a neustále pripomínanie častého umývania a dezinfikovania rúk. Našu LED technológiu využívajú firmy nielen po celej Slovenskej republike ale aj vo svete. Za všetkých by som uviedol Continental Automotive Systems Slovakia, s.r.o..Práve v Continental Automotive Systems Slovakia si od nás nechali nainštalovať trento projekčný systém, ktorý si umiestnili hneď k recepcii. Uviedol Ing. Martin Ševčík.„Projektory nenásilným spôsobom upozornia každého človeka pri príchode do firmy aby si najskôr vydezinfikoval ruky a nasadil ochranné rúško. Akonáhle akékoľvek hrozby pominú, plánujeme projektor využiť napríklad i pre marketingové účely pre nasvietenie loga alebo jeho premiestnenie do prevádzky, kde bude nasvecovať bezpečnostný symbol," zmienil Continental Automotive Systems Slovakia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: PR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod