Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Zdravie a životný štýl

Investujte do zdravého spánku: 5 krokov, ako vybrať kvalitný matrac

Prebudíte sa ráno unavení a bez energie? Kľúčom k zdravému spánku nie je drahá posteľ z masívu, ale kvalitný matrac. Pripravili sme pre vás sprievodcu, ktorý vám pomôže vybrať matrac na mieru vášmu telu aj rodinnému rozpočtu.

13.02.2021 | 10:22

Pri výbere vhodného matraca sa nerozhodujte len podľa ceny. Verte, že investície do kvalitnej matrace sa vám mnohonásobne vrátia. Nielen tým, že ušetríte za masáže a rehabilitačné cvičenia, ale predovšetkým znížite riziko chronického ochorenia chrbta, ktorou trápí veľká časť populácie nad 40 rokov. V neposlednom rade ten pocit, keď sa ráno prebúdzate skutočne oddýchnutí, je na nezaplatenie.

 

Ako vybrať matrac na mieru
Správna tvrdosť je pri výbere matraca kľúčovým parametrom. Je preto dobré mať hneď od začiatku jasno v tom, či potrebujete matrac mäkkú, strednú či tvrdú. To závisí nielen na vašich osobných preferenciach, ale aj vašej hmotnosti alebo polohe pri spánku. Mäkké matrace sú vhodné pre spanie na boku aj na bruchu a vďaka svojej elasticite sú pohodlné najmä seniorom a ľuďom s ortopedickými problémami. Stredne tvrdé matrace sú potom ideálne pre tých, ktorí polohy počas spánku často striedajú a sú zároveň takou zlatou strednou cestou pre manželské postele. Tvrdšie matrace sú všeobecne najzdravšou voľbou pre deti a ľudí s vyššou hmotnosťou, ktorým poskytne dostatočnú oporu chrbtice.

 

Čo sa týka výšky matraca, platí, že čím vyššia, tým väčší komfort počas spánku. Všeobecne možno odporučiť výšku matraca aspoň 15 cm. Pre seniorov a jedincov s ortopedickými problémami je potom ideálna výška 20 cm a viac.

 

Pružinová, alebo penová?
Každý materiál aj typ matraci má svoje výhody aj nevýhody. Tie pružinové sú vysoko elastické a perfektne sa tak prispôsobia vášmu telu, pod ktorého váhou sa navyše len tak nepreležia. Naopak penové matrace sú lepšie priedušné a dobre odvádzajú teplo, čo ocenia najmä alergici a ľudia, ktorí sa veľa potia.

 

Užitočné tipy pre výber matraca
●       Matrac by mal byť o 20 cm dlhší, než je vaša výška.

●       Tvrdosť matraca vyberajte podľa vašej hmotnosti, najčastejšie polohy pri spánku a tiež veku.

●       Životnosť matraca je zhruba 7 rokov.

●       Optimálna výška matraca pre komfortný spánok je 15 cm.

●       Kvalitné matrace sú vyrobené zo zdravotne nezávadných materiálov a sú označené certifikátom kvality.

 

Koľko do novej matraca investovať?
Najlacnejšie matrace môžete kúpiť zhruba za 70 euro, mávajú ale väčšinou nižšiu nosnosť, chýbajú im praktické poťahy a komfortné zóny, ktoré prispôsobia tvrdosť matraca pre každú časť tela. Do 185 euro už potom môžete nájsť kvalitný matrac so špeciálnymi hypoalergénnymi či ortopedickými vlastnosťami na Favi.sk. Ak sa rozhodnete investovať do matraca viac ako 185 euro, postrážte si, že má predĺženú záručnú dobu a aspoň 7 zón tvrdosti.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod