Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Šport

Irena Adámková: „Mojou prioritou je vybudovať národný plavecký komplex.“

Na čele Slovenskej plaveckej federácie stojí od októbra minulého roka Irena Adámková. Zanietená funkcionárka šla do funkcie s cieľom, aby Slovensko malo národný tréningový komplex pre reprezentáciu. Sama hovorí, že máme skvelých plavcov, len im musíme vytvoriť podmienky. Pevne verí, že slovenské plávanie onedlho vyjde z tieňa Martiny Moravcovej. Po MSR v Žiline sme u sympatickej plaveckej prezidentky zisťovali radosti a starosti federácie.

02.07.2013 | 09:44

Skončil sa slovenský šampionát, Žilina bola výbornou voľbou pre tento rok?
Organizačne nemám čo vytknúť, všetko čo môžeme ovplyvniť, bolo perfektné. Na podujatí sme predstavili aj nový darček, tým je svetelná tabuľa dodávajúca punc pretekom. Avšak priamo v Žiline by sme potrebovali na jednej strane bazén o 1 cm dlhší, pretože nie je možné nainštalovať Omegu (elektronická časomiera). Chýbajú tu aj atletické štartové bloky. Tieto veci my sami nezmeníme, ak chceme zlepšovať výkony plavcov, je to apel na mesto či štát, aby sa tým zaoberali. V plávaní ide o desatinky, určujú víťazstvá či rekordy.

Po športovej stránke ste spokojná s výkonmi? Padol len jeden slovenský rekord v Žiline, nie je to málo?
Nie, v tejto sezóne máme vrcholy pred sebou. Seniori koncom júla odlietajú na MS do Barcelony, juniori v auguste do Dubaja. Máme aj Letnú svetovú univerziádu či Európsky festival mládeže, kde
vycestuje 10 našich plavcov. Rekordy sa tvorili v máji na Veľkej cene Bratislavy či Orka Cupe, pretože šlo i limity na svet. Forma elitných plavcov by mala byť vyladená o tri týždne. Preto „len“ jeden rekord je v poriadku, každý nový rekord znamená progres.

Slovenské plávanie je momentálne v tieni Martiny Moravcovej, úspechy na vrcholných fórach sú dávno za nami.
Celá verejnosť si myslí, že v tieni. Ale Slovensko nikdy nemalo 5 olympionikov, máme veľa kvalitných plavcov. Len preto, aby napredovali, musia odísť do zahraničia. U nás nemáme kvalitné bazény na 50 m, málo ich je aj na 25 m. Investičný zámer podnikateľov myslí na aqaupark, zábavu, na plavcov sa zabúda. Všetky bazény praskajú vo švíkoch, ako federácia nemáme kde urobiť sústredenie pre reprezentantov, teda urobiť vrcholovú prípravu. Budem klopať na každé dvere mesta, VUC, štátu, partnerov, aby sa vybudovalo národné tréningové centrum. To je alfa a omega môjho pôsobenie
a nutnosť pre napredovanie plávania na Slovensku.

Bez hlavného centra sme úplne stratení?
Máme výborných žiakov a juniorov, potom príde doba, keď im potrebujeme ponúknuť viac a nemáme kde. Život bežného plavca je náročný od prípravy až po financie, ktoré dotujú najväčšou mierou
rodičia. Prvýkrát na MSR na neplatilo štartovné, myslím si, že si to najlepší plavci Slovenska zaslúžia, tu sa nedostane hocikto. Len tí najlepší v rámci jedného roka. O 20 rokov padne celý šport, ak sa nezmení postoj štátu. U nás je športovec nikto, napríklad v USA je niekto. Tých detí, čo športujú, je čoraz menej, vrcholových ešte menej. Sú to deti trénerov či zanietencov, veď Moravcová je trénerské dieťa alebo dnes Veronika Zuzulová.

Tí najtalentovanejší majú v zahraničí ideálne podmienky?
V USA je štipendium, tréningové centrá, štúdium. Pred rokom tam šla aj Karin Tomečková, podala si prihlášku a na základe svojho plaveckého životopisu dostala viacero ponúk. Potom zvažovala
medzi dvomi najlepšími, pozerala na trénerov a tím, pri ktorom by sa potiahla. Tie podmienky sú podstatne iné, verím však, že aj doma zabezpečíme kvalitu.

Skúsme zaprognózovať, zažije Slovensko v horizonte 5 rokov medailový úspech na vrcholnom fóre?
Bez komplexu bude reprezentácia roztrieštená, cestovať bude po celom svete za podmienkami a pôjde  len o jednotlivcov. Keďže som vyštudovala matematiku, robila som prognózu plávania na základe rekordov u mladých. Mne to vychádza, že zažijeme zlaté obdobie, máme plavkyne s lepšími časmi ako Moravcová, keď bola žiačkou. Systematickou prácou a malými krokmi to dokážeme, nemôžeme padať dole a dole. Preto verím nielen v jednu medailu.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod