Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Šport

Jan Neliba: So suchou prípravou vládne spokojnosť

Priateľským futbalovým zápasom v Rudine sa skončila suchá príprava mužov Mestskéhohokejového klubu Žilina na ročník 2013/2014 najvyššej hokejovej súťaže Tipsport extraligy

09.07.2013 | 08:29

So štyrmi trénermi

Príprava mužov MsHK Žilina sa začala 6. mája pod vedením vtedajšieho asistenta Róberta Reháka a trénera juniorov Slavomíra Chlebca, ktorý v závere uplynulej sezóny kaučoval mužov k 9. priečke
extraligy. Od júna prebrala taktovku dvojica novovymenovaných trénerov, hlavný tréner Ján Neliba a asistent Igor Murín. „Príprava prebiehala v domácich podmienkach na zimnom štadióne, v kasárňach, na tréning sme využívali okolité terény. S prístupom hráčov sme nemali problémy, všetci k nej pristupovali zodpovedne. V súčasnosti máme širší káder, ktorý po príprave na ľade znížime na 22 – 25 hráčov,“ zhodnotil stručne český lodivod v službách Žiliny Jan Neliba. Ten je po dlhej dobe českým koučom pôsobiacim v Žiline, na prelome storočí to bol Miloš Pavelka.

Hráčsky káder

V úvodných fázach prípravy sa zapojili niektorí hráči z kádra A–tímu v uplynulej sezóne, doplnení o mladých hráčov z juniorky či odchovancov žilinského hokeja. Dvaja hráči – obranca Rúfus a útočník Varga absolvovali individuálnu prípravu. V priebehu prípravy sa zapojili ďalší hráči – obranca Ostrčil, útočník Macejka, ako posledný skúsený Radoslav Kropáč. Prípravu na suchu absolvovali – brankári: Johanes, Mikoláš, obrancovia – Dlouhý, Rúfus, Ostrčil, Leško, Krčula, Sekáč (ten však skončil s aktívnou činnosťou), Niník, Šeliga, Loydl, Slota, útočníci: Drevenák, Valášek, Varga, Macejka, Hájnik, Linet, Kubiš, Lipovský, Horanský, Jarab, Paleček, Čičala, Holák, Benko, Rosenberg, Červený, Ševčík, Ševčík, Kropáč.
„V záverečných fázach prípravy sme podpísali zmluvy s troma skúsenými hráčmi – útočníkmi Jaroslavom Kallom, Filipom Novákom a Ivanom Dorničom. Po odchode Žigárdyho riešime aj brankársky post, predbežne sme ústne dohodnutí s odchovancom žilinského hokeja Markom Lacom,“ povedal na margo doplnenia kádra asistent trénera a športový manažér Igor Murín.

Tridsaťdeväťročný rodák z Kladna, Jaroslav Kalla počas svojej hráčskej kariéry obliekal dresy českých tímov – Sparta Praha, Karlove Vary, Kladno, Berounští Medvedi, Ústeckí Lvi, České Budějovice, Slavia Praha, pôsobil aj vo švédskom Leksande. V poslednej sezóne zo Slavie Praha prestúpil do bieloruského Grodna, so Zvolenom získal majstrovský titul, keď v 34 zápasoch si pripísal 11 bodov (2 + 9).
Odchovanec skalického hokeja Filip Novák okrem Skalice hrával za Senicu, Trnavu, Piešťany, Spišskú Novú Ves. Tam pôsobil aj v poslednej sezóne, keď prestúpil do maďarského Székesféherváru.
Bilancia uplynulej sezóny – 46 zápasov, 22 gólov , 32 asistencií.
Odchovanec bratislavského Slovana Ivan Dornič (12. apríl 1985) poslednú sezónu absolvoval v rakúskom tíme Feldkrich s bilanciou 27 zápasov, 11 gólov a 20 prihrávok.  Hokejista draftovaný v roku 2003 zo 176. miesta New Yorkom Rangers pôsobil vo viacerých kluboch na Slovensku - Slovan Bratislava, Skalica, Nitra, Martin, Trnava, Detva, v Rakúsku – Königsborner, Radone, Aalborg, Bielorusku – Zhlobin, Česku – Mladá Boleslav, ale v sezónach2003/2005 v zámorí, v Portlande.

V Rudine remíza
Na záver prípravy hráči absolvovali na zimnom štadióne wingate testy, ktoré ukázali ich pripravenosť. Vo štvrtok dali bodku za prípravou v Rudine, kde po polčase 1:2 remizovali s domácim OŠK Rudina 4:4. Góly Žiliny: Lipovský, Linet, Mikoláš, Kubiš. Zostava MsHK Žilina: Jakub Niník – Leško, Hriňa, Loydl, Jaroslav Niník, Valášek, Linet, Macejka, Mikoláš, Kubiš, Lipovský, striedali: Horanský, Jarab, Ďurina.


Prípravné zápasy
S prípravou na ľade začnú muži Žiliny v pondelok 29. júla. V rámci nej odohrajú aj celý rad prípravných zápasov. Program – utorok 6. augusta: Žilina – Senica, piatok 8. augusta: Žilina – Martin, 15. - 17. augusta: Turnaj – Poruba (Česko), utorok 20. augusta: Žilina – Trenčín, 23. - 25. augusta: Turnaj – Miškolc (Maďarsko), štvrtok 29. augusta: Žilina – Martin, utorok 3. septembra: Trenčín – Žilina, štvrtok 5. septembra: Senica – Žilina, utorok 10. septembra: Žilina – Liptovský Mikuláš.


Potom bude nasledovať štart Tipsport extraligy, v 1. kole sa v nedeľu 15. septembra žilinskí vlci predstavia pod hradom Matúša Čáka.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod