Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Zdravie a životný štýl

Jánošíkovým krajom

Rada spoznávam históriu našej krajiny, a preto som sa zapojila do súťaže Spoznávajte naše hrady v Žilinskom večerníku. Šťastie sa na mňa usmialo a vyhrala som prvú cenu - víkendový pobyt v Jánošíkovom dvore v Zázrivej. A tak sme v sobotu ráno 19. 10. vyrazili.

11.11.2013 | 15:42

Navštívili sme Jánošíkove diery – Nové, Dolné, Horné. Mali sme obavy, či to môj 5-ročný vnuk zvládne, ale bol to hrdina – chodil po rebríkoch i po skalách ako kamzík. Mysleli sme, že v tento neskorý dátum tam už ani nebudú ľudia, ale bolo ich tam „ako na Václaváku“ - nielen z blízka, ale i z Bratislavy, z Poľska atď. Vidno, že Jánošíkove diery sa tešia veľkej obľube.

Večer sme sa ubytovali v Jánošíkovom dvore. Je to komplex troch moderných dreveníc so všetkým komfortom. V areáli je veľa vyrezávaných sôch hôrnych chlapcov, ale je tam napríklad aj Janko Hraško na veľkej lyžici. V areáli je od septembra aj symbolický hrob Juraja Jánošíka, zriadený pri príležitosti 300. výročia jeho smrti, šibenica a veľký Jánošíkov opasok.

Na druhý deň sme sa vybrali do Vrátnej lanovkou na Chleb. Bolo opäť krásne počasie, no hore bol veľmi studený vietor. Ale výhľady boli nádherné – nielen na okolité kopce, ale aj na zasnežené Tatry. Aj na Chlebe už bol sneh, tak sme mohli vyskúšať prvú tohtoročnú guľovačku. Bol by to krásny víkend, keby nám v Terchovej nenabúrali auto, a tak sa opäť potvrdilo, že šťastie chodí ruka v ruke spolu s nešťastím. Ale i napriek tomu ďakujeme za možnosť stráviť dva pekné dni v Jánošíkovom kraji.

Anna Babíková (Martin)
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod