Žilinský Večerník

8. máj 2025 | Ingrida
| 2°C

Z regiónu

Jar na dedine: Ako sa kedysi začínal hospodársky rok na Kysuciach

S príchodom jari sa v minulosti na kysuckých dedinách začínalo obdobie tvrdej práce. Pole bolo základom obživy a každá fáza prípravy pôdy mala svoj význam. Ako to vyzeralo, keď sa oralo ešte s koňom a zemiaky sa sadili ručne? V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke si to budete môcť pozrieť aj vyskúšať na vlastnej koži už v nedeľu 11. mája počas podujatia Jar na dedine.

07.05.2025 | 07:00

V minulosti boli jarné mesiace na dedine časom intenzívnej práce. Od skorého rána sa na poliach ozýval rachot drevených pluhov, vôňa zeme sa miešala s potením gazdov a každé semienko zasadené do pôdy predstavovalo prísľub úrody. O to dôležitejšie bolo vykonávať tieto práce správne a načas. Zručnosti, ktoré sa vtedy odovzdávali z generácie na generáciu, dnes pomaly miznú. Práve preto je dôležité si ich pripomínať a odovzdávať ďalej.

Organizátorom podujatia je Kysucké múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ktoré každoročne prináša do skanzenu život v jeho tradičnej podobe. Tento rok ponúka interaktívny program pre všetky generácie. Návštevníci sa môžu od 11. hod.  tešiť na ukážku orania s koňom, ktorá ukáže, ako sa kedysi pripravovala pôda bez pomoci strojov. Kto si trúfne, môže si sám vyskúšať ručné kyprenie pôdy motykou a spoznať, že práca na poli nebola ani zďaleka jednoduchá.

Zaujímavou súčasťou programu bude aj krájanie sadbových zemiakov, tzv. šúplatiek. Z jedného zemiaka sa tak dalo získať viacero sadbových kúskov, no nesprávne rozkrojenie mohlo celú úrodu ohroziť. Návštevníci sa dozvedia, prečo je dôležité, aby každý kúsok obsahoval očká – malé púčiky, z ktorých vyrastá nová rastlina – a aký nôž sa na túto prácu používal.

O 13. hod nastane kľúčový moment – sadenie zemiakov a následne výsev jarných obilnín (ovsa, jačmeňa a ďalších) ukáže, ako sa kedysi zakladala budúca úroda bez výsevných strojov. 

Na svoje si prídu aj deti. Od 10. do 15. hod je pripravený vzdelávací workshop Malí záhradníci, v ktorom si deti zasadia vlastnú bylinku alebo zeleninu do kvetináča, ktorý si vyzdobia a vezmú domov. Okrem zábavy sa naučia aj základy starostlivosti o rastliny.

Ako sa patrí, deň zakončí oldomáš – symbolické poďakovanie za vykonanú prácu s posedením pri ľudovej hudbe, ktoré sa začne o 14. hod. 

Jar na dedine nie je len ukážka – je to prežitie histórie. Pre každého, kto chce pochopiť, čo všetko obnášal život našich predkov, a zároveň zažiť deň mimo mestského ruchu v nádhernom prostredí prírody Kysúc.

Autor: Martina Knapcová, redaktorka

Foto: Múzeum kysuckej dediny

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod