Žilinský Večerník

19. máj 2024 | Gertrúda
| 13°C

Kultúra

Jedinečný folkový koncert v synagóge

V utorok 23. apríla sa Nová synagóga v Žiline zaplnila fanúšikmi špecifického pesničkárskeho hudobného žánru, ktorým je folk. Koncert zoskupenia Šantán s výnimočným hosťom, Vladimírom Mertom, tu zorganizovali Igor Cvacho a jeho priatelia.

06.05.2024 | 16:19

Vzácne koncertné stretnutie česko-slovenských folkových pesničkárov sa konalo po dvadsiatich rokoch od 3 spoločných koncertov v Žiline, Bratislave a Prahe. Pozvanie Vladimíra Mertu do Žiliny bola iniciatíva nie len Igora Cvacha, ale viacerých ľudí, pričom koncert bol pôvodne plánovaný už na október minulého roka. Pre zdravotné dôvody sa však nemohol uskutočniť. Priestory kaviarne v Novej synagóge sa v utorok večer zaplnili približne osemdesiatkou ľudí, ktorí mohli okrem hudby nie len obdivovať, ale neskôr si aj zakúpiť darčekovú kazetu s grafikou a básňou. „Grafika k podujatiu bola pripravená už k minuloročnému termínu koncertu. Spojenie grafika, maliara, ilustrátora, teda mňa a básnika, pesničkára Vladimír Merta, ktorý participuje ako autor textu. Celá táto akcia je nazvaná Omamná kvetina pravdy, čo jeden jeho zásadný text a je asi  jeden z jeho najlepších. Rozhodli sme sa našu spoluprácu posvätiť takouto kazetou, kde spájame naše talenty,“ vysvetlil hlavný organizátor Igor Cvacho, ktorý je pre verejnosť známy viac ako výtvarník. Zaujímali sme sa o jeho najbližšie hudobné aj výtvarné plány.

„Nedávno som mal jedno vystúpenie v Piešťanoch a jedno v Trnave – sólo. Budeme hrať na festivaloch: v Červeníku, v Bohumíne, na Lodenici, ale aj doma na Žilinskom kultúrnom lete – pod hlavičkou Šantán. Je to také folkové združenie s trošku voľnejším obsadením, niekedy hráme vo dvojici, inokedy viacerí a je to nasledovník mojej skupiny 3Drive. Čo sa týka výtvarného umenia, skončila sa veľká a vydarená výstava v Pistoriho paláci v Bratislave,  s ktorou som bol veľmi spokojný, mala naozaj dobré ohlasy. Mám pred sebou Prahu, kde budem celý august vystavovať v prestížnej galérii Nová síň. A čaká ma cesta do Ameriky, kde budem 6 týždňov. Bude polopracovná a poznávacia, tak idem nasávať inšpiráciu za oceán. Verím, že sa vrátim nabitý, s novými dojmami, emóciami a poznatkami,“ priblížil svoj program žilinský umelec.

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod