Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Kaštiele v Gbeľanoch získajú nový spoločenský status

Máloktorá obec sa môže popýšiť dvoma krásnymi zachovanými kaštieľmi, aké nájdeme v Gbeľanoch. Obe kultúrne pamiatky sú momentálne v rukách súkromných majiteľov, ktorí majú s nimi veľké plány. Zisťovali sme aké.

01.07.2013 | 13:52

GBEĽANY. Starší, barokový kaštieľ, ktorého história siaha do polovice 18. storočia, stojí v strede obce. Je obklopený vysokým múrom a krásnym parkom. Kedysi bol sídlom ochranárov z Národného parku Malá Fatra, po reštitúciách prešiel do súkromného vlastníctva.

 


Už vyše dvoch rokov je majiteľom národnej kultúrnej pamiatky Peter Janíček z Gbelian. V súčasnosti sa podrobuje historickému a archeologickému výskumu. „Zatiaľ sa nezistilo nič nové. Len sa potvrdilo obdobie vzniku. To znamená, že kaštieľ má okolo 250 až 260 rokov. Niektoré časti sú ešte o dvesto rokov staršie. Našli sa napríklad torzá vstupných ciest a pokračovanie hospodárskych budov,“ hovorí.

Barokový kaštieľ v strede obce.

 


Po ukončení výskumov by sa chceli pustiť do obnovy, s ktorou by mohli začať už na jeseň. „Minulý rok sme požiadali o eurofondy na hotel. Projekt je spracovaný, stavebné povolenie je vydané a teraz už len čakáme na rozhodnutie,“ dodáva majiteľ. Ak aj eurofondy nezískajú, sú pripravení pamiatku rekonštruovať.

 


Na okraji Gbelian stojí i ďalší kaštieľ, ktorý je pod ochranou pamiatkového úradu. Klasicistickú kúriu postavili v prvej tretine 19. storočia. Je situovaná v nádhernom parku s malým jazierkom. V nedávnej minulosti slúžila na spoločenské akcie, sídlila tu aj knižnica. Tri roky je vlastníctvom žilinského podnikateľa a momentálne prechádza rekonštrukciou.

 

„Objekt sme ohradili stometrových betónovým oplotením. Teraz sa dokončovala strecha, idú sa robiť strešné okná. Momentálne sa robí aj výber na dodávateľa reštaurátorských prác. Vyriešili sme už aj vlhkosť v pivniciach a dali sme do poriadku park, ktorý bol zanedbaný,“ rozpráva majiteľ kúrie.

 

Obnovu pamiatky by mohli ukončiť o tri roky. Bude sa využívať na kultúrne spoločenské podujatia.

 

Michala Stehlíková

Snímky autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod