Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 5°C

Poradňa

Každý milovník poľovačky si rozhodne príde na svoje

Pravdepodobne každý človek má svoje koníčky, obľúbené činnosti či záľuby, ktorým sa rád venuje. Niekoho baví šport, iný sa realizuje v rámci nejakej umeleckej aktivity a nájdu sa určite aj takí, ktorým učarovala poľovačka. Vzrušenie z lovu a zároveň dobrá spoločnosť majú rozhodne svoje kúzlo. A každý poľovník by mal vedieť, že základom je správne poľovnícke oblečenie a rovnako aj poľovnícka obuv. Len v správnom výstroji si naplno užijete pôžitok z poľovania.

24.04.2021 | 08:02

Kvalitné topánky sú základ
 

Každý, kto sa venuje napríklad futbalu, halovým športom, behaniu a iným športovým aktivitám, vie, že správna obuv pri športe je veľmi dôležitá. A vôbec nie je jedno, čo si obujeme, ak si chceme naplno vychutnať daný šport a zároveň dopriať svojim chodidlám maximálne pohodlie.

Platí to aj o iných činnostiach, ktoré by sme oficiálne nenazvali športom, ale tiež vyžadujú kvalitnú obuv či kvalitné oblečenie. Jednou z takýchto činností, záľub, ba možno u niekoho aj srdcovou záležitosťou je napríklad poľovačka.

 

Aby vás v teréne nič neprekvapilo, treba sa vopred pripraviť na všetky nástrahy či už počasia, alebo samotného revíru. V prvom rade poľovnícka obuv by mala byť pevná. Nikdy totiž neviete, v akom teréne sa ocitnete počas poľovačky, aby ste mali pod nohami pevnú zem, hoci bude mokrá či blatistá, alebo zarastená.

 

Kvalitná poľovnícka obuv musí byť jednoznačne bezpečná, priľnavá, udržať vaše nohy za každého počasia v teple a v suchu a absolútne nepremokavá. Rovnako by ste mali staviť na nižšiu hmotnosť poľovníckych topánok, pretože v teréne môžete stráviť aj niekoľko hodín. Najlepším a najvhodnejším materiálom poľovníckej obuvi je rozhodne koža, ktorá vás určite nezradí, nech by ste sa ocitli v akomkoľvek náročnom teréne. Kvalitná kožená poľovnícka obuv vám zaručí ten najväčší pôžitok z poľovačky.

 

Nezabudnite na dôležitý rozpoznávací znak
 

Ak patríte k vášnivým poľovníkom, tak určite viete, že je veľmi dôležité byť v danom revíri viditeľný a odlíšený od ostatných návštevníkov špeciálnym poľovníckym oblečením. Čo všetko by sme mali mať vo svojej poľovníckej výbave, čo sa týka oblečenia?

Poľovnícke oblečenie by ste mali vyberať podľa počasia, sezóny a tiež aj podľa druhu lovu. V prvom rade by ste mali zvoliť nepremokavé a vodoodolné oblečenie – bundu i nohavice, pretože počasie býva veľakrát nevyspytateľné.

V letnom počasí nepotrebujete mať bundu, postačia vám nohavice, košeľa, sveter alebo vesta. V zime, samozrejme, treba počítať s viacerými vrstvami oblečenia, aby ste si lov užili aj napriek mínusovým teplotám. Zabúdať by ste nemali ani na poľovnícku etiku a voliť oblečenie hnedej alebo zelenej farby. Pri spoločných poľovačkách treba dodržiavať predpísané oblečenie, ktorého súčasťou je napríklad aj povinnosť reflexnej vestyoderu vzdorné oblečenie.

 

Najdôležitejšie je, aby ste sa v poľovníckom oblečení cítili čo najpohodlnejšie a nič vás v teréne nezaskočilo.


 

 

Vidieť aj byť videný
 

Nech sa už venujeme akejkoľvek činnosti, záľube, koníčku alebo obľúbenej poľovačke, v každom prípade je veľmi dôležitý náš zrak. Hovorí sa, že oči sú oknom do duše a rovnako aj podstatným orgánom, bez ktorého by sme len ťažko fungovali.

Nie každý má však to šťastie, že má „orlí“ zrak a nepotrebuje si ho vylepšovať okuliarmi. Niekedy už malé deti nevidia dobre do diaľky alebo na blízko a potrebujú nosiť dioptrické okuliare.

Aby sme svoj zrak chránili čo najlepšie a mohli fungovať bez obmedzení, tak by sme určite nemali jeho význam podceňovať. Včasným riešením problému a správnym výberom dioptrických okuliarov určite uľavíme našim očiam a budeme si chrániť zrak po celý čas.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod