Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Zdravie a životný štýl

Kométa ISON prichádza

Poslednú jasnú kométu pozorovateľnú bez ďalekohľadu sme naposledy videli na jar roku 1997. K Slnku a Zemi sa v súčasnosti blíži nová kométa, ktorá prináša zatiaľ iba prísľub mimoriadneho astronomického úkazu.

11.11.2013 | 15:40

Kométu C/2012 S1 ISON objavili 21. septembra 2012 V. Nevskij a A. Novyčonok aparatúrou ISON. Kométa má hyperbolickú dráhu a prichádza ku Slnku po prvýkrát. Obsahuje preto neobvykle veľké množstvo zamrznutých prchavých látok z pôvodnej slnečnej prahmloviny a blízko Slnka sľubuje vysokú jasnosť. Perihéliom prejde 28. novembra 2013 vo vzdialenosti „iba“ 1,165 milióna km od povrchu Slnka rýchlosťou 380 km/s a mnohí odborníci pochybujú o tom, či takýto tesný prelet krehké a nesúrodé jadro kométy s priemerom iba 5 km prežije bez rozpadu.

Jasnosť pozorovateľnú u komét voľným okom dosahuje v týchto dňoch na rannej oblohe v súhvezdí Panny. Na začiatku ranného nautického súmraku (u nás asi 5:37 SEČ) ju nájdeme asi 2° vpravo od hviezdy Vir (Zavijava) vo výške 25° nad juhovýchodným obzorom. O týždeň neskôr, 18. 11., prejde tesne vľavo od jasnej hviezdy Spica (Vir) a na začiatku nautického súmraku bude už iba 13° nad obzorom. Zo súmračnej rannej oblohy kométa zmizne 22. novembra a až do prechodu perihéliom (28. 11.) budeme môcť za výnimočných poveternostných podmienok vidieť už iba jej predpokladaný dlhý chvost.

Kométa pri prechode perihéliom sa za jeden deň otočí okolo Slnka a jej takmer kolmo k horizontu týčiaci sa chvost budeme na rannej oblohe opäť pozorovať po 3. decembri. O týždeň neskôr by mala byť za súmraku pozorovateľná už aj hlava kométy, jej jasnosť však bude vzďaľovaním sa od Slnka klesať. Na večernej oblohe sa objaví po 11. decembri. Kométa sa počas vianočných dní stane cirkumpolárnou a bude pozorovateľná voľným okom už iba ako slabý difúzny objekt. Z dosahu pozorovaní bez  ďalekohľadu sa dostane koncom roka blízko Polárky.

S ohľadom na pozorovateľsky nepriaznivé ranné obdobie viditeľnosti budeme večerné pozorovania kométy ISON pre verejnosť organizovať na pozorovateľniach Krajskej hvezdárne v Žiline (Malý Diel v Žiline a Kysucká hvezdáreň v Kysuckom N. Meste) až po 11. decembri 2013.

Krajská hvezdáreň v Žiline v spolupráci s miestnou odbočkou Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV však už vopred pripravila pre záujemcov o astronómiu a najmä kométy populárno-vedeckú prednášku o kométe ISON a jej pozorovateľnosti. Uskutoční sa v podkroví Makovického domu v Žiline (Horný val č. 41/20) 14. novembra 2013 od 17.00 h. Prednáša odborný pracovník Krajskej hvezdárne v Žiline Miroslav Znášik, vstup na prednášku je voľný.

Pozorovanie komét voľným okom bolo vždy zaujímavé.

 

Krajská hvezdáreň v Žiline
Snímky archív KHZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod