Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -4°C

Poradňa

Komunitná záhrada s vlastnou zeleninou a ovocím, ba i vlastné včielky priamo v centre Žiliny? Áno, je to možné!

Komunitná záhrada je miesto, kde sa ľudia stretávajú, aby spoločne vytvárali, rozvíjali a udržiavali zelený priestor uprostred svojej komunity. Priestor, ktorý zapája, vzdeláva a zbližuje ľudí.

14.07.2021 | 17:48

Čo je komunitná záhrada?

Spoločne si vypestujú ovocie a zeleninu, čo je jedným z krokov k potravinovej sebestačnosti. Okrem toho, že získajú domáce a kvalitné potraviny, deti sa naučia, ako ovocie a zeleninu vypestovať, ako to robili ich starí rodičia a ako to môžu robiť aj sami, hoci bývajú vo veľkom meste. V záhrade si obyvatelia môžu vytvoriť aj oddychovú zónu, kde budú spoločne tráviť čas, deti získajú zdravý a bezpečný priestor na hru. A zdravé prostredie pre svoj rast a vývin. Čo viac si môžu želať? A to priamo v srdci Žiliny, v Ružičkovom dome.

A potom tie včely...

 Prečo mestské včely? Včely sú chované v meste za  účelom opeľovania, záchrany včelej populácie a získavania netradičných druhov medu. Úle sú obvykle umiestnené v parkoch, na strechách budov, alebo na terasách a balkónoch. V Ružičkovom dome budú žiť včielky priamo na streche. Zdá sa vám to ako hlúposť? Nie, nie je to tak! V zahraničí je to už roky zaužívaná tradícia aj v tých najväčších mestách, ako Paríž, Londýn, či New York. Dokonca aj na Slovensku už s tým máme bohaté skúsenosti.Výskumy pritom ukázali, že mestský med je rovnako zdravý a chutný, ako ten z vidieka. Včielky sú totiž múdre živočíchy, a nič zlé do svojich plástov nezaviečkujú.

 

Ideálne bývanie pre vás!

 

Vlastné bývanie v oáze pokoja, zelene, príjemného chládku v horúcom lete a to priamo v samom centre Žiliny, zasadené v komunitnej záhrade s vlastným včelínom na streche. Znie to neuveriteľne? Možno áno, ale je to tak. Pripravujeme ho pre vás v Ružičkovom dome, hneď vedľa Mestského úradu. Ak sa rozhodnete pre bývanie v Ružičkovom dome, získate zároveň 727m2 komunitnej záhrady spolu s mestským včelínom. Vypestovať si budete môcť zeleninu, ovocie, bylinky, alebo okresné kvety a kríky. A vyrobiť vlastný chutný medík.

 

 

KONTAKTUJTE NÁS

 Navštívte našu web stránku www.ruzickovdom.sk a sledujte nás na sociálnych sieťach Facebook,

Instagram, Twitter, Telegram. V prípade záujmu o ďalšie doplňujúce informácie nás neváhajte kontaktovať e-mailom na [email protected] prípadne telefonicky na čísle +421 918 886 950.

 

 

 

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív M.F.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod