Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| 1°C

Spravodajstvo

Krajská knižnica v Žiline v novom šate

Skončila sa jedna z najrozsiahlejších rekonštrukcií Krajskej knižnice v Žiline. Stavebné práce trvali päť mesiacov, ich výsledkom je zmodernizované prízemie, dispozičná zmena vstupu do budovy i prepojenie interiéru s letnou čitárňou. Investíciu vo výške viac ako 400-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.

02.07.2020 | 09:19

V rámci veľkej modernizácie prízemia (úseku beletrie)  sa  vymenila celá elektroinštalácia, nové sú svietidlá, dlažba, okná i dvere, pribudlo zasklené schodisko s madlom pre deti a presvetlila sa stena na východnej strane budovy. Na dvoch podlažiach bola realizovaná protipožiarna signalizácia. Letná čitáreň sa rozšírila a prepojila priamo s ďalšími priestormi knižnice, čím sa otvorili nové možnosti využitia literárneho parku. ,,Mohlo by sa zdať, že v dobe digitálnych technológií je význam a úloha tradičných knižníc na ústupe. Teším sa, že tomu tak nie je. Len za minulý rok navštívilo našu krajskú knižnicu takmer 186- tisíc návštevníkov, čím sa radí medzi najnavštevovanejšie kultúrne inštitúcie kraja. Aj preto smerovali investície na jej rozvoj a podporu,“ povedala županka Erika Jurinová. V roku 2018 župa zrekonštruovala tretie nadzemné podlažie, teraz je v novom šate celé prízemie.

"Pevne verím, že moderné atraktívne priestory prilákajú nielen našich stálych, ale aj nových čitateľov. Okrem nových priestorov sa môžu tešiť na zaujímavé letné aktivity vrátane tvorivých dielní, piknikov a čítaní kníh v príjemnom prostredí parku,“ povedala riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline Katarína Šušoliaková. Ako dodala, zrekonštruované priestory knižnice dotvára nové interiérové vybavenie, ktoré knižnica zakúpila s podporou Fondu  na podporu umenia. Pribudli sedačky, stolíky, kreslá, koberce. K pohode čitateľov v knižnici počas leta určite prispeje aj ďalšie dovybavenie objektu klimatizáciou. Knižnica myslí aj na ľudí s hendikepom. V rámci cezhraničného projektu vznikne v knižnici špecializované pracovisko pre nevidiacich, slabozrakých a nepočujúcich. Pracovisko sa vybaví špeciálnou technikou a softvérom, ktorí umožní osobám so zdravotným znevýhodnením pracovať s informáciami, vyhľadávať ich na internete či čítať knihy (predpoklad marec 2021).

Knižnica fungovala v obmedzenom režime od januára do konca júna. Okrem času, kedy bola pre koronakrízu zatvorená, ju denne navštevovalo v priemere 250 čitateľov. Nekonali sa podujatia pre deti a verejnosť, zatvorený bol literárny park pri knižnici.

 


Od 1. júla sa Krajská knižnica v Žiline otvára v letnom výpožičnom režime. Okrem stredy, kedy bude k dispozícii čitateľom od 11.00 do 19.00 hod.,  ju môžu záujemcovia navštíviť každý pracovný deň od 8.30 do 16.00.

 


Krajská knižnica poskytuje svoje služby na siedmich obslužných miestach v Žiline, má viac ako 12-tisíc registrovaných čitateľov. Svojim čitateľom zapožičala za rok takmer 630-tisíc knižničných dokumentov.  

 

Autor: - r -

Foto: archív M.R.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod