Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Z regiónu

Krajské nemocnice navyšujú operačné výkony

V čase mimoriadnej situácie a ešte stále pretrvávajúceho núdzového stavu poskytovali krajské nemocnice akútnu a nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. V súvislosti s uvoľňovaním opatrení v týchto dňoch začali opätovne v plnom rozsahu realizovať objednávanie pacientov na plánované operačné výkony a iné zákroky. Funkčné majú byť aj všetky ambulancie v bežnom režime ordinačných hodín a súčasne aj mobilné odberové miesta.

21.05.2020 | 16:19

"Počas trvania mimoriadnych bezpečnostných opatrení naše župné a ostatné krajské nemocnice obmedzili  plánované operácie, aby zabezpečili potrebné kapacity, či už lôžkové alebo personálne, pre prípad, že sa epidemiologická situácia výrazne zhorší. Vyhradili aj lôžka pre pacientov s COVID-19. Neprestali však operovať, ani poskytovať zdravotnú starostlivosť," povedala županka Erika Jurinová.  So zlepšovaním situácie sa začali nemocnice postupne pripravovať na návrat a v tejto chvíli spúšťajú kompletnú operatívu. Obnovujú sa plánované výkony a postupne budú nemocnice navyšovať operačné výkony podľa obsadenosti lôžkových oddelení. V zálohe budú držať lôžka pre prípadných COVID-19 pacientov aj naďalej, ak by sa pandémia ďalej vyvíjala. Predoperačné vyšetrenia má zabezpečovať všeobecný lekár, aby sa zrýchlili procesy pred nástupom na operáciu a pacient tak dlho nečakal na zaradenia a operačný výkon.

Naďalej platia prísne hygienicko-epidemiologické opatrenia, vrátane vstupných filtrov pred nemocnicami. Ďalej fungujú aj mobilné odberové miesta, ktoré má vytvorené každé ústavné zdravotnícke zariadenie. 

Dnes sú otvorené aj všetky ambulancie v našich zdravotníckych zariadeniach. Odbor zdravotníctva ŽSK zaslal aj ucelené informácie s usmerneniami a klinickými štandardami  pre ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. ,,Všetky ambulancie  majú pracovať v normálnom režime a dodržiavať zvýšený hygienicko- epidemiologický štandard. V tomto by sme chceli apelovať aj na pacientov. V prípade, ak sa im nedostane potrebná zdravotná starostlivosť, aby sa obrátili na náš odbor a my overíme skutkový stav. Súčasne by pacienti mali rešpektovať nastavené pravidlá v ambulanciách, ktoré majú zabezpečiť práve ich ochranu a bezpečnosť pred šírením nebezpečných nákaz," povedala riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková. To znamená, že pacienti majú telefonický kontaktovať lekára v prípade infekčného ochorenia alebo podozrenia na nákazu, ak to umožňuje situácia preferovať telemedicínsku formu komunikácie s lekárom a samozrejme používať ochranné pomôcky pri návšteve v ambulancií. Župa distribuovala do všetkých ambulancií aj ochranné pomôcky, ktoré získala zo Štátnych hmotných rezerv , alebo zabezpečila pre poskytovateľov z vlastných zdrojov - rúška, rukavice, ochranné plášte či štíty. Dodávka bola zabezpečená v troch vlnách, plánuje sa aj následne ďalšia vlna dodávky osobných ochranných pracovných pomôcok. Ochrana zdravotníkov a súčasne tak aj pacientov je zabezpečená.

Počas mimoriadnej situácie župe pomáhajú stále aj dobrovoľníci z radov medikov, sestier a iných zdravotníckych alebo nezdravotníckych profesií. Časť z nich vypomáhala v Call Centre, kde poskytovali informácie súvisiace s ochorením COVID-19, ďalší pomáhali s monitoringom pacientov vo filtračných stanoch pred nemocnicami, či s odbermi v rámci moto-odberovej jednotky pre imobilných pacientov. ,,Touto cestou by sme chceli všetkým veľmi poďakovať za pomoc pri zabezpečovaní nevyhnutných potrieb počas  pandémie, ktorá ešte stále trvá. Budeme radi, ak aj po skončení situácie ostanú pomáhať v našich zdravotníckych zariadeniach, sme pripravení im pomôcť aj poradiť pri ich napĺňaní ich predstáv o mieste pre budúcu  kariéru v zdravotníctve a hlavne , aby zostávali resp. sa vrátili za prácou domov ...domov na Slovensko,“ dodala Pekarčíková.

 

Autor: - r -

Foto: archív ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod