Žilinský Večerník

23. október 2024 | Alojzia
| 7°C

Spravodajstvo

Krčma na Solinkách prekáža obyvateľom

Novootvorené pohostinstvo na Dubovej ulici na sídlisku Solinky miestnych rozčuľuje. Majiteľka ho totiž otvorila vo vnútrobloku panelákov, v budove, ktorú pred rokom postavili a skolaudovali ako potraviny. Len pred pár dňami však nápis Potraviny nahradil názov Aróma u dubu a ceduľa na dverách hovorí o pohostinstve. 

09.09.2013 | 13:52

Novootvorené pohostinstvo na Dubovej ulici na sídlisku Solinky miestnych rozčuľuje. Majiteľka ho totiž otvorila vo vnútrobloku panelákov, v budove, ktorú pred rokom postavili a skolaudovali ako potraviny. Len pred pár dňami však nápis Potraviny nahradil názov Aróma u dubu a ceduľa na dverách hovorí o pohostinstve. 

ŽILINA. Podľa našich informácií predalo mesto pozemok na sídlisku ešte za čias Jána Slotu. O vytvorenie krčmy sa majiteľka, ktorá ho neskôr odkúpila, snažila už za Ivana Harmana. Nedostala povolenie, tak otvorila potraviny, ktoré jej mesto odobrilo. Teraz jednoducho na mesto oznámila, že tam bude krčma!

Nechápu to
Miestni sú nahnevaní. „Ako je možné, že si niekto postaví stavbu na sídlisku bez toho, aby sa tu niekto bavil s tými, čo tu žijú a bývajú? Ako je možné, že narástla v zastavanej zóne mesta krčma rovno pri panelákoch? Ako je možné, že na mieste, kde územný plán mesta takéto stavby nepripúšťa, stojí krčma?“ pýtajú sa v liste, ktorý adresovali redakcii Žilinského večerníka.
Krčma je vraj otvorená iba niekoľko dní a už tu došlo k incidentom s podnapitými ľuďmi, vrátane poškodenia áut a obťažovania hlukom a zápachom. Otvorená má byť do 22. h, ale býva oveľa dlhšie. „Naozaj kultúra národa!“ povzdychli si Solinkári.


Podľa informácie z mestskej polície: „Mestská polícia Žilina (MP) zasahovala na uvedenom mieste 2. septembra o 22.30 h na základe telefonického oznamu obyvateľa ohľadom rušenia nočného pokoja. Hliadkou na mieste nebolo zistené porušenie zákona, prevádzka bola uzatvorená.“


Majiteľka si splnila na odbore kultúry oznamovaciu povinnosť. „Oznámenie o zriadení prevádzkarne bolo doručené na mestský úrad v júli a malo všetky náležitosti. Mesto nemôže zakázať jej zriadenie. Pokiaľ je to súkromný priestor, nemôžeme v tejto veci robiť nič,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. Situáciu však sľúbil ďalej preverovať.
Podľa vedúceho živnostenského oddelenia Obvodného úradu v Žiline Ladislava Čellára má majiteľka všetko v poriadku aj papierovo. V júli si totiž zmenila predmet podnikania na „Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu“. Na základe toho vraj môže prevádzkovať výčap.
Poslanec: Mrzí ma to!

Podnet od občanov dostal aj poslanec Jozef Badžgoň. Podľa jeho slov je krčma na úkor ľudí, ktorí tam bývajú. Upozorňoval na to aj vedenie mesta, avšak aj on dostal odpoveď, že je sloboda podnikania a nedá sa s tým nič robiť. „Mrzí ma to. Chyba sa stala už na začiatku, keď pozemok predal Ján Slota a teraz už sú právomoci mesta obmedzené. Za Ivana Harmana tu ale vraj krčmu nepovolili, tak si tu majiteľka zriadila potraviny. Teraz to zmenila na pohostinstvo. Neviem, či je toto bežný a zákonný postup,“ hovorí Jozef Badžgoň.
Je naozaj pravda, že mesto nemohlo otvoreniu krčmy zabrániť? Budova predsa bola skolaudovaná za nejakým účelom a v prípade zmeny je potrebné odobrenie stavebného úradu. To sa v tomto prípade zrejme nestalo.

Treba to prešetriť
Ako hovorca sľúbil, tak aj mesto vykonalo a tieto skutočnosti prešetrilo a zistilo, že majiteľka prevádzky porušila stavebný zákon a to tým, že nenahlásila na mestský úrad zmenu účelu využitia existujúcej stavby na nový účel. Teraz sú vraj na rade občania, ktorí by mali na stavebný úrad zaslať žiadosť o prešetrenie postupu majiteľky.
„Mesto sa tým potom bude opäť zaoberať. Nie je možné v tejto chvíli predpovedať, ako to dopadne, ale v minulosti sme k tomu už raz vydali zamietavé stanovisko a teraz sú tu navyše protesty obyvateľov,“ uzavrel Pavol Čorba.

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod