Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Šport

Kristián Vallo si užíva pôsobenie v Poľsku: Žilinu stále sledujem a chalanom fandím

Zo Žiliny odišiel takmer potichu. Vo februári minulého roka putoval rodák z Brodna na hosťovanie do Poľska, kde po dobrých výkonoch sa jeho status zmenil na trvalý prestup. Kristián Vallo (23) si pôsobenie v tíme Wisla Plock pochvaľuje a počas krátkej vianočnej prestávky nám poskytol aj tento zaujímavý rozhovor.  

12.01.2022 | 18:01

Zažili ste vydarenú jeseň vo vašom tíme?

Bola to nesmierne ťažká jeseň, hralo sa v rýchlom slede a posledné stretnutia som mal plnú minutáž na ihrisku. Voľno padlo vhod, no pred nami už je zimná príprava a tam treba byť maximálne svedomití, aby sme boli na jar úspešným tímom.

Wisla Plock nie je veľký klub v Poľsku, ako sa skompletizoval váš prestup zo Žiliny?

Do leta som mal hosťovanie, klub ma chcel odkúpiť s čím vedenie Žiliny súhlasilo. Podpísal som zmluvu na dva roky a som spokojný. Sme menší klub, naším cieľom je dostať sa do najlepšej osmičky, zatiaľ sme na šiestom mieste. Stavia sa aj nový štadión, budúci rok by mal byť hotový.

Aj vďaka relatívnej blízkosti či jazyku vaša adaptácia na zahraničie prebehla bezproblémovo?

Máte pravdu, nemám problém ani s jazykom a domov do Žiliny to mám autom štyri hodiny. Vždy v čase voľna skočím domov, nie je to také pravé zahraničie ďaleko od domova, ale má to svoje čaro. Poľská liga je nesmierne kvalitná a som len rád, že v nej dostávam šancu.


 

Vnímate oveľa väčšiu kvalitu poľskej ligy ako tej slovenskej?

Pôsobí v nej množstvo kvalitných hráčov, reprezentantov či legionárov a je dosť bojovná. Skoro každý zápas má kvalitu, je vyrovnaný až do konca. Fanúšikovia sú dovoleným dopingom, v Poľsku futbal jednoducho milujú, to sa s našou ligou nedá ani porovnať.

Počas jesene ste odohrali zápasov, ako krajný obranca strelili gól a na tri prihrali. Ste podľa vás stabilným členom základnej zostavy?

Nechcem, aby to znelo trúfalo, ale myslím si, že áno. Náš tréner dosť mení systém, ale ten môj post by som si mal udržať.

Mihli ste sa na zápase Žiliny proti Slovanu v závere kalendárneho roka, rád sa vždy vraciate do materského klubu?

Žilinu stále pozerám, som v kontakte s chalanmi a pozrel som si naživo aj posledný zápas roka proti Slovanu. Bol som aj v kabíne, dobre sme sa porozprávali a mám veľkú radosť. Doma je to nesmierne pohodička.


 

Ste rodákom z Brodna a tvárou novej akadémie vo vašej obci, ako sa táto spolupráca udiala?

S touto myšlienkou prišiel môj mentálny tréner Rado Bočej, ktorý chce spraviť tam akadémiu. Určite sa to tam dobre vyvíja a treba mu len fandiť, aby v blízkej dobe sa mu to celé podarilo vybudovať ako si predstavuje. Podpora športu detí je u nás potrebná.

Počas Vianoc vraj máte pravidelne starosti s návštevou najbližšej rodine, pretože je vás neúrekom. Zvládli ste to tento rok?

Ja mám len jedného brata a jednu sestru. Slovo len nehovorím len tak, lebo strýko hore v Brodne má jedenásť detí. Tam, keď prídeme na Vianoce a hlavne na Štefana, tak je to dosť dobrá zábava. Cez voľný čas kým pobehám celú rodinu mi to dá zabrať a nebolo tomu ani tentoraz.

Ste už v plnej príprave na jarnú časť? S akými cieľmi vstupujete do nového roka 2022?

Začali sme 7. januára, so vstupnými kondičnými testami som nemal problém a teším sa na ligové zápasy. Prajem si hlavne pevné zdravie, lebo to je asi najviac v tejto hektickej dobe a to isté aj všetkým ľudom v Žiline.

  

 

KTO JE KRISTIÁN VALLO?

Rodák z Brodna  je súčasťou žlto-zelených už od roku 2008, kedy sa stal členom akadémie MŠK. Do A-tímu sa dostal v roku 2016 a na konte má aj majstrovský titul zo sezóny 2016/17. V dvoch stretnutiach viedol Žilinu v pozícii kapitána a v závere februára minulého roka sa dohodol najprv na hosťovaní a neskôr na prestupe s poľským tímom Wisla Plock. V aktuálnej sezóne odohral za aktuálne šiesty tím tabuľky 14 zápasov a strelil jeden gól.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Archív K.V.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod